Röra på dig mer, sluta röka, shoppa mindre eller kanske gå ner i vikt. Vi är många som gillar att ge nyårslöften - men inte riktigt lika många av oss lyckas hålla dem.
Nu har forskare vid Stockholms och Linköpings universitet studerat nyårslöften och vad som avgör om vi kan hålla dem eller inte. 1066 personer som gav ett nyårslöfte inför årsskiftet 2017/2018 ingick i studien och följdes upp under ett år. Nu har resultatet av studien publicerats i tidskriften Plos One.
LÄS OCKSÅ: 5 nyårslöften för din hälsa – som du kan hålla
Hur du formulerar löftet har betydelse
Studien visar att en viktig faktor för att lyckas hålla sitt löfte handlar om hur du har formulerat det. De som gav ett löfte om att börja med något lyckades nämligen mycket bättre än de som hade som löfte att sluta med något. Forskarna kallar det för ”närmandemål”, det vill säga att man vill införa eller börja med något nytt.
- Lovar du exempelvis att du ska sluta äta godis och gå ner i vikt så har du med allra största sannolikhet större framgång om du i stället säger ”jag ska äta frukt flera gånger om dagen”. Därmed ersätter du godis med något nyttigt som förmodligen innebär att du går ner i vikt och därmed kan hålla ditt löfte. Man kan inte sudda ut ett beteende, men man kan ersätta det med något annat, säger professor Per Carlbring vid Stockholms universitets psykologiska institution.
LÄS OCKSÅ: Träna för din mentala hälsa – tio minuter räcker
Populära nyårslöften
Studiens syfte var också att undersöka om fler lyckades hålla sina löften om de fick stöd i form av information och övningar baserade på KBT. Men där kunde man konstatera att det inte innebar någon större skillnad.
Studien visade också att det mest populära att ge nyårslöfte handlade om fysisk hälsa, viktnedgång och förändrade matvanor. Att utformningen av nyårslöftet hade en sådan betydelse förvånade forskarna, enligt ett pressmeddelande från Stockolms universitet.