Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 9 aug 2017 09:18

Ny forskning: Kvinnors hjärnor mer aktiva än mäns

Forskning från USA visar att kvinnors hjärnor är mer aktiva än mäns.

Forskning från USA visar att kvinnors hjärnor är mer aktiva än mäns.

1/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Fynden är viktiga för att förstå könsrelaterads utsatthet för olika störningar och sjukdomar som kan drabba hjärnan.

Fynden är viktiga för att förstå könsrelaterads utsatthet för olika störningar och sjukdomar som kan drabba hjärnan.

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Kvinnors hjärnor är mer aktiva än mäns, visar forskning från USA. Fynden kan förklara varför kvinnor oftare drabbas av depression.

– De mätbara skillnader som vi kunnat se mellan män och kvinnor är viktiga för att förstå könsrelaterade risker för hjärnstörningar, säger psykologen Daniel G Amen. 

Har du hört den utslitna frasen om att kvinnor hela tiden övertänker saker? Huruvida det är sant eller inte får vara osagt, men kvinnors hjärnor är faktiskt mer aktiva än mäns. 

Det här har forskare vid Amen Clinics i USA kommit fram till efter att ha analyserat data från mer än 45 000 studier av hjärnan. Genom att studera tredimensionella bilder på hjärnan har forskarna kunnat se blodflödet är mycket högre i många delar av kvinnors hjärnor än i mäns. 

Undersökningen är den största hjärnavbildningsstudien som någonsin gjorts och kan hjälpa till att förstå varför vissa hjärnrelaterade sjukdomar drabbar kvinnor och män olika hårt.

– De mätbara skillnader som vi kunnat se mellan män och kvinnor är viktiga för att förstå könsrelaterade risker för hjärnstörningar, till exempel Alzheimers sjukdom, säger artikelförfattaren Daniel G Amen i Daily Mail. 

LÄS MER: 5 långlivade myter om kvinnor och män som vägrar dö 

Kvinnor har mer hjärnaktivitet än män

Studien bygger på analys av tredimensionella bilder av hjärnor tagna med en SPECT-apparat. Bilder tagna när deltagarna var vilande jämfördes med bilder tagna när deltagarna utförde olika kognitiva tester för att trigga blodflödet. Sammanlagt tittade forskarna på 128 olika områden i hjärnan. 

Skillnaden i blodflöde var särskilt påtaglig när det kom till prefrontalkortex, den del av hjärnan som är kopplad till fokus och impulskontroll, samt det limbiska systemet som associeras till känslor. Där visade bilderna att kvinnornas hjärnor var mer aktiva.

Studien visade att det fanns vissa delar av mäns hjärnor som var mer aktiva, som syncentra och rörelsecentrum. 

Kan förklara varför kvinnor drabbas av depression

Forskarna menar att de här fynden skulle kunna förklara varför kvinnor tenderar att vara mer empatiska och bättre på att samarbeta, men även varför de är överrepresenterade när det kommer till till vissa typer av psykisk ohälsa, som ångest, depression, insomni och ätstörningar. Fynden kommer förhoppningsvis också att kunna förklara varför ADHD är vanligare hos män.

– Användningen av funktionella neuroradiologiska verktyg, så som SPECT, är grundläggande när det kommer till att utveckla behandlingsmetoder i framtiden, säger Daniel G Amen.