Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 11 jul 2017 08:35

Ny forskning: Kaffe kan förlänga livet

Hur många koppar dricker du om dagen?

Hur många koppar dricker du om dagen?

1/2

Foto: Fotolia

Vilken kopp är din favorit?

Vilken kopp är din favorit?

2/2

Foto: Fotolia

Drack du kaffe i morse? I så fall har vi glädjande nyheter till dig! I alla fall enligt en ny omfattande studie som publicerats i the Annals of Internal Medicine som undersökt hälsofördelarna med vårt älskade kaffe! Och vet du? Kaffe förlänger livet!

Hur många koppar kaffe dricker du en vanlig dag?

Tack för din röst!

Hur många koppar kaffe dricker du en vanlig dag?

Från espresso i Italien till det absolut obligatoriska och älskade fikakaffet i Sverige, kaffedrickandet ser lite olika ut runtom i Europa men en sak är säker – vi älskar vårt kaffe!  

Tvisterna om huruvida en av världens mest konsumerade drycker är bra för oss eller inte kan vara uppklarade. I en ny stor Europeisk forskningsstudie visar resultaten att kaffe faktiskt har tydliga hälsofördelar! I forskningsstudien som är den största av sitt slag har över en halv miljon människors kaffevanor i 10 europeiska länder analyserats och resultaten talar sitt tydliga språk: Kaffe går att koppla till ett längre liv! 

LÄS MER: Kan man dricka för mycket kaffe?

Hälsofördelar med kaffe

Förutom att de flesta kan skriva under på att kaffe är en perfekt anledning att umgås med goda vänner finns det även mer långsiktiga fördelar med denna älskade dryck. I samtliga av de 10 länder som deltog i studien kunde forskarna se att en högre konsumtion av kaffe kunde kopplas till ett längre liv och mindre risk att dö av sjukdomar. Studien visar att regelbunden kaffekonsumtion ledde till lägre risk att drabbas av cirkulationssjukdomar och matsmältningssjukdomar för de som deltog.

Är du kaffeberoende?

Foto: Fotolia

Hur många kaffekoppar ska jag dricka?

Studien visade att personer som dricker omkring tre koppar kaffe om dagen lever längre än personer som inte dricker kaffe – vilket är precis så många koppar vi svenskar dricker i genomsnitt varje dag!

LÄS MER: Ny studie: Därför lever kaffedrickare längre  

Vilken är din favorit?

Foto: Fotolia

Koffein eller koffeinfritt?

En fråga som många ställer sig är om det är bättre för hälsan att dricka koffeinfritt kaffe än kaffe med koffein i. Enligt forskarna till studien går det inte att urskilja exakt vad i kaffet som ger positiva hälsoeffekter och de såg även liknande effekter hos personer som drack koffeinfritt kaffe. 

Även om hemligheten till vad exakt det är i kaffe som förlänger livet så kan du vara säker på en sak –  unna dig en kaffe med gott samvetet!