Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vem vill inte leva ett långt och lyckligt liv?Vem vill inte leva ett långt och lyckligt liv?Vem vill inte leva ett långt och lyckligt liv?
Då ska du omge dig med människor du tycker om. Enligt forskningen är nämligen relationer oerhört viktiga för vår hälsa.Då ska du omge dig med människor du tycker om. Enligt forskningen är nämligen relationer oerhört viktiga för vår hälsa.Då ska du omge dig med människor du tycker om. Enligt forskningen är nämligen relationer oerhört viktiga för vår hälsa.
1 AV 2
Vem vill inte leva ett långt och lyckligt liv?
Foto: iStock
2 AV 2
Då ska du omge dig med människor du tycker om. Enligt forskningen är nämligen relationer oerhört viktiga för vår hälsa.
Foto: iStock

Nummer 1! Om du vill vara lycklig och frisk

Motion och varierad kost pekas ofta ut som nyckeln till ett långt och lyckligt liv.

Men det finns faktiskt en tredje faktor som slår ut alla de andra.

Svaret är enkelt: Relationer, relationer, relationer.

Vi bombarderas ständigt med nya metoder, dieter och motionsformer som lovar att förlänga våra liv.

Tittar man vetenskapligt finns det dock mycket som tyder på att det är något helt annat som borde placeras högst upp på vår priolista.

Sajten Business Insider har gått igenom en stor mängd studier som alla pekar i en och samma riktning - att relationer till våra nära och kära spelar enormt stor roll.

Och inte bara för vårt psykiska välmående. Ett starkt relationsnät kan lägga på så mycket som 15 extra år på ditt liv.

LÄS OCKSÅ: 10 vetenskapliga sätt att snabbt stressa ner

Minskad risk för demens, hjärtattack och stroke

En amerikansk studie med 3000 deltagare visar exempelvis att personer med nära vänskapsband har lägre risk att dö unga. Och en svensk studie från 2004 hittade en lägre frekvens av demens bland personer med stora sociala nätverk.

Studien visar också att män i 50-årsåldern mer sällan drabbas av hjärtattack och att människor överlag har lättare att återhämta sig efter en stroke om de har stort stöd från sin omgivning.

– Att inte nära de relationer som är viktiga för dig är minst lika farligt för din hälsa som att röka ett paket cigaretter om dagen, säger psykologen Susan Pinker.

LÄS OCKSÅ: "Jag har 422 vänner – ändå är jag ensam"

Onlinekontakt funkar inte

I dagens samhället är ensamhet ett stort problem

Enligt studier känner sig människor världen över mer ensamma än någonsin förr. 23 procent av alla amerikaner rapporterar exempelvis att de inte har någon att prata med. 1985 var siffran bara 8 procent.

Tyvärr hjälper det inte att ha 5000 vänner på Facebook, vi kan fortfarande känna oss ensamma. Den nederländske forskaren Thomas Pollet har bland annat kommit fram till att onlinekontakt inte leder till samma typ av känslomässiga band som ett möte öga mot öga. Det stjäl tid från dina verkliga vänner och kan snarare bidra till ökad isolation.

Så nästa gång du stöter på en vän ute på stan - ge personen en lång kram och var tacksam för hen finns i ditt liv.