Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 8 maj 2015 11:52

Nu bakar Leila sött utan socker

Aktuell med ny kokbok. "Jag har ju gjort tre bakböcker, men i "The Fresh Foodie" är många av desserterna gjorda i en ny stil. Det finns inget onyttigt i dem, säger Leila Lindholm.

Aktuell med ny kokbok. "Jag har ju gjort tre bakböcker, men i "The Fresh Foodie" är många av desserterna gjorda i en ny stil. Det finns inget onyttigt i dem, säger Leila Lindholm.

1/4

Foto: Cornelia Nordström

"Den här smarriga chokladpuddingen brukar jag bjuda på till dessert, och mina vänner tycker det är fasligt gott. Denna pudding funkar lika bra som ett mellanmål", säger Leila. Se receptet längre ner.

"Den här smarriga chokladpuddingen brukar jag bjuda på till dessert, och mina vänner tycker det är fasligt gott. Denna pudding funkar lika bra som ett mellanmål", säger Leila. Se receptet längre ner.

2/4

Foto: David Loftus

Banana lollipops – hemgjorda och nyttiga glassar. Se receptet längre ner!

Banana lollipops – hemgjorda och nyttiga glassar. Se receptet längre ner!

3/4

Foto: David Loftus

Glass på frysta ärtor, banan & mynta. "När jag berättar att jag gjort glass på gröna ärtor tror mina vänner att jag blivit tokig."

Glass på frysta ärtor, banan & mynta. "När jag berättar att jag gjort glass på gröna ärtor tror mina vänner att jag blivit tokig."

4/4

Foto: David Loftus

Stor kärlek till bra råvaror har kocken Leila Lindholm, 39, alltid haft. De flesta förknippar henne nog med ljuvliga bakverk. Och bakar gör hon i nya boken "The Fresh Foodie" – men denna gång skapar Leila sötsaker helt utan vitt socker.

Det är de ljuvliga bakverken som gjort Leila Lindholm, 39, mest känd. Flera av hennes tv-program och hennes kokböcker har haft söta kakor som tema. Men nu är hon aktuell med sin sjätte kokbok, "The Fresh Foodie" och den skiljer sig från hennes tidigare utgivning. Den beskrivs som "En ny receptbibel för alla som vill leva en aktiv livsstil och äta mat utan tillsatser lagad på naturliga ingredienser".

– Jag har egentligen alltid levt ett ganska sunt liv, även om många förknippar mig med kakor. Jag har alltid gillat fräsch, sund och grön mat, säger Leila.

 

En del av recepten är vegetariska eller veganska och andra är fria från gluten, laktos eller ägg.

– Mina barn är allergiker, en tål inte ägg och den andra tål inte nötter. Många kan eller vill inte äta gluten och laktos, därför har jag noga märkt ut det i boken.

Fokus ligger på nyttig mat med bland annat så kallade superfoods, men visst finns här också mer traditionella rätter.

Störst skillnad syns i recepten till desserterna. Där har Leila gjort nästan alla sötsaker utan vitt socker.

– Jag har ju gjort tre bakböcker men i "The Fresh Foodie" är många av desserterna gjorda i en ny stil. Jag har använt naturlig sötning från torkad frukt, agavesirap och honung när det har behövts sötas.

Fördelen är att efterrätterna blir nyttigare, men Leila ser inte dem som en ersättning av traditionella desserter utan mer som ett komplement.

– De här desserterna kan man verkligen äta ofta, det finns inget onyttigt i dem. De är goda och hälsosamma. Det är verkligen genialt! Sen kan man äta gräddtårta ibland ändå, säger hon.

Foto: Cornelia Nordström

 

Under 2013 gick Leila ner 25 kilo med hjälp av Viktväktarna och hon blev också talesperson för företaget. Då fick hon motta en del kritik.

– De kunde fråga om jag hade slutat baka. Eller om det var meningen att man skulle baka först och banta sen.

 

Läs också: Så tappade Leila 19 kilo – utan hunger

 

För Leila var det ett sätt att bli av med envisa graviditetskilon, hon ville hitta tillbaka till kroppen hon hade innan barnen föddes och visa att man kan äta allt och gå ner i vikt. Under de senaste åren har hon blivit ännu mer medveten om kvaliteten­ på maten.

– Jag har alltid vurmat för bra råvaror, det gör man ju som kock. Men det har nog blivit ännu viktigare, jag märker att både jag och barnen mår bra av det.

Hon köper så mycket som möjligt ekologiskt,­ och försöker undvika hårt besprutad mat. Bland annat paprikor, vindruvor, bananer, potatis, mjölk och andra mejeriprodukter köper hon alltid ekologiskt.

Att näringsfattig, tillsatsfylld och hårt besprutad mat påverkar kroppen och hälsan­ är något hon funderat en del på.

– Mat och hälsa hänger ihop, men det betyder ju inte att man aldrig någonsin ska äta en bulle.

Samtidigt vill hon poängtera att hon är kock, inte dietist eller kostrådgivare.

– Jag är ödmjuk i det här, men jag tror att det är viktigt att vi alla börjar fundera på vad vi konsumerar och att vi varken förgiftar­ oss själva eller vår planet.

Själv vill hon inte förbjuda eller välja bort något, utan strävar efter balans.

– Jag gillar det goda livet och älskar all god mat! Det blir inget kul liv om man ska välja bort massa saker.

Det senaste året har hon haft fullt upp med öppnande av nya butiker i sin butikskedja "Leila's general store" och den nya boken. Leilas senaste böcker har hon gett ut på sitt eget förlag, Walter and books. Ungefär ett år tar det att göra en kokbok och hon är med i hela processen.

– Jag jobbar in i det sista. Jag känner­ en lojalitet med läsarna, att de ska få något som verkligen är bra. Det är mycket jobb, men otroligt kul.

 

Läs också: Leila "Jag tänker bli äldre utan botox i ansiktet"

 

Chokladpudding på chiafrön & kokos

Tänk att detta lilla frö kan vara ett sådant superlivsmedel. Det inne- håller mer omega 3 än någon annan naturlig källa. Den här smarriga chokladpuddingen brukar jag bjuda på till dessert, och mina vänner tycker det är fasligt gott. Denna pudding funkar lika bra som ett mellanmål.

Foto: David Loftus

4 portioner

  • 4 msk chiafrön
  • 4 dl kokosmjölk
  • Skal av 1/2 limefrukt
  • 2 msk kakao av god kvalitet
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 2 tsk flytande honung
  • 4 msk hyvlad kokos
  • Bigarråer till servering

Blanda chiafröna med kokosmjölk, rivet limeskal, kakao, vaniljpulver och honung i en skål.
Låt puddingen svälla i kylen i cirka 1 timme. Rör om då och då.
Rosta kokosen i en torr och het kastrull.
Servera chiapuddingen i koppar eller glas toppad med rostad kokos och bigarråer.

 

Banana lollipops

Både jag och mina barn är helt sålda på dessa roliga, hemgjorda glassar. Men det var först när jag bjöd mina tjejkompisar på dem som jag insåg glassens storhet. De blev helt galna i konceptet, tänk att kunna äta glass i stora lass som bara innehåller naturens nyttigheter. Dessa geniala lollipops har en krämig konsistens eftersom banan aldrig blir stenhård när den är fryst. Du gör dem på ett par minuter.

Foto: David Loftus

8 glassar

  • 4 bananer
  • 200 g mörk choklad av god kvalitet, 56-70 %
  • 1 dl skalade, rostade hasselnötter
  • 1 dl pistaschnötter
  • 1 dl pekannötter
  • 1 dl kokosflingor

Dela bananerna på mitten och stick en blompinne i varje banan.
Grovhacka nötterna var för sig och rosta kokosflingorna i en torr och het kastrull. Lägg i högar på bakplåtspapper.
Smält chokladen i ett vattenbad, var noga med att det inte kommer något vatten i chokladen eller att den blir för varm (då blir den grå).
Doppa varje bananhalva i choklad och rulla i den hackade toppingen.
Lägg på en bricka och frys glassarna.

 

Glass på frysta ärtor, banan & mynta

När jag berättar att jag gjort glass på gröna ärtor tror mina vänner att jag blivit tokig. Denna glass får en otroligt fräsch touch med mynta och lime, och ärtorna har en naturlig sötma i sig som passar utmärkt ihop med bananen. Den gröna ärtan har helt enkelt fått en ny innebörd, nu även i glassbranschen.

Foto: David Loftus

4 portioner

  • 4 frysta skivade bananer
  • 1 näve färsk mynta
  • 250 g frysta gröna ärtor
  • Saft av 1/2 limefrukt
  • 2 msk agavesirap
  • 1 knivsudd lakritspulver

Mixa alla ingredienser i en matberedare, servera genast i glas eller skålar.

 

LÄS OCKSÅ:

Här göms sockret – 21 sorter du inte tänkt på

7 frukostar som gör dig smal