Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Livsmedelsverket har inga rekommendationer om att man av hälsoskäl ska välja ekologisk mat.
Livsmedelsverket har inga rekommendationer om att man av hälsoskäl ska välja ekologisk mat.
Livsmedelsverket har inga rekommendationer om att man av hälsoskäl ska välja ekologisk mat.
Kristina Berg, näringsfysiolog, vill slå ett slag för vanlig mat. "Hälsosam mat behöver inte vara extrem", säger hon.
Kristina Berg, näringsfysiolog, vill slå ett slag för vanlig mat. "Hälsosam mat behöver inte vara extrem", säger hon.
Kristina Berg, näringsfysiolog, vill slå ett slag för vanlig mat. "Hälsosam mat behöver inte vara extrem", säger hon.
1 AV 2
Livsmedelsverket har inga rekommendationer om att man av hälsoskäl ska välja ekologisk mat.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Kristina Berg, näringsfysiolog, vill slå ett slag för vanlig mat. "Hälsosam mat behöver inte vara extrem", säger hon.
Foto: Bianca Brandon-Cox

Myten om ekomat – så nyttig är den egentligen

Gör du som många andra, betalar 36 kronor för två ekologiska paprikor? Låter bli att köpa äpplen om de inte är Kravmärkta? Då är det dags att slappna av.

– Det är mycket viktigare ATT äta frukt och grönsaker än att de är ekologiska, säger näringsfysiologen Kristina Andersson.

Lotta Byqvist

Hon vet att hon beträder minerad mark. Att det enklaste vore att alltid förespråka ekologiskt. För att man då låter bli att reta upp alla ekofrälsta som anser sig ha monopol på sanningen. Men det är just detta som Kristina Andersson vill komma åt. Att det inte finns en enda väg, att tillvaron varken är svart eller vit. Och att det är enklare att äta nyttigt än många tror.

– Jag vill slå ett slag för vanlig mat, säger hon, sådan som människan har ätit i alla tider. Jag vill också berätta varför processad mat är dålig och att hälsosam mat inte behöver vara extrem.

LÄS OCKSÅ: 7 myter kring kost som sabbar din hälsa

Ekologisk mat är inte alltid bäst

Vi håller på att snöa in på superbär från avlägsna länder i stället för att se att vi har minst lika nyttiga bär här hemma, som lingon och blåbär. Det viktigaste är att äta rena råvaror, att tänka orörd mat. Det är där näringen finns.

– Det är till exempel väldigt mycket näring i en potatis och jag skulle absolut välja en konventionellt odlad potatis framför ekologiskt potatismospulver, säger Kristina Andersson som skrivit boken "Eat Clean – mer näring och mindre skräp i maten". Från början är eat clean ett begrepp som härstammar från USA och som går ut på att betona vikten av att äta rena råvaror.

– Problemet med processad mat är inte bara att näringen försvinner allt mer för varje steg man kommer från råvaran, det tillkommer också nya ämnen som inte är nyttiga för oss. Det blir alltså ett dubbelfel att välja processad mat framför råvaror. Dessutom innehåller processad mat ofta tillsatt socker, vilket gör att vi överskridit den rekommenderade dagsdosen innan vi hunnit till efterrätten.

Varför ska man välja ekologiskt?

Kristina Andersson är ingen motståndare till ekologisk mat, långt ifrån. Hon vill bara att vi gör medvetna val i livsmedelsbutiken.

– Det är ett jätteproblem att folk undviker frukt och grönt för att de inte får tag på, eller har råd med, ekologiskt. Bara för att något är besprutat innebär det inte att du får gifterna rätt in i kroppen. Gränsvärdena är väldigt högt satta. Och de flesta frukter och grönsaker innehåller faktiskt inga spår av bekämpningsmedel alls.

Kristina Andersson är näringsfysiolog. Foto: Bianca Brandon-Cox

Däremot finns det andra skäl att välja ekologiskt, menar Kristina Andersson.

– Ekoviner, exempelvis, innehåller färre tillsatser än vanligt vin. Det gör också att risken för baksmälla minskar. Och så tycker jag att man ska välja ekologiskt när man köper utomeuropeiska frukter och grönsaker. De kan innehålla mer och annorlunda bekämpningsmedel än inom EU. Dessutom tycker jag man ska tänka på bönderna och plantagearbetarna som kanske hanterar bekämpningsmedlen utan skyddsdräkter. Det är de som utsätts för verklig hälsofara.

Själv köper Kristina Andersson både ekologiskt och konventionellt odlade frukter och grönsaker. Hon väljer svenskodlat så långt det går.

– Dels har vi hårdare regler i Sverige vad gäller bekämpningsmedel jämfört med många andra länder, dels behöver vi inte bespruta lika mycket eftersom vårt kalla klimat gör att vi slipper många skadedjur.

Kött och fisk då? Hur ska man tänka där?

– Det är viktigare att kossan betat gräs än att den fått i sig ekologiskt foder, säger Kristina Andersson. Men byt gärna köttbiten mot fisk. Det minskar cancerrisken. Dessutom innehåller fisken nyttiga fetter och många hälsosamma proteiner. Av någon anledning tror vi att det bästa proteinet finns i kött, men så är det inte.

Välj rena råvaror

En av Kristina Anderssons huvudteser är att det är enkelt att äta rent.

– Du väljer ju bara vilka råvaror du vill äta och lägger upp dem eller tillagar dem varsamt. Man måste inte använda avancerade recept för att laga hälsosam mat. Utgå från vilka grönsaker du tycker om och bygg upp måltiden kring dessa.

Kristina Andersson menar att det är helt okej att äta något onyttigt då och då.

– Det finns inga bevis för att något av det vi kallar mat är så farligt att vi inte kan äta det, så länge vi inte är allergiska eller överkänsliga.

LÄS OCKSÅ: Ekologisk mat slår försäljningsrekord

Livsmedelsverket: Inte bevisat att ekologisk mat är mer hälsosamt

Näringsfysiologen Kristina Andersson är inte ensam om att vilja avdramatisera valet mellan konventionellt odlade frukter och grönsaker och de ekologiska.

– Livsmedelsverket har inga rekommendationer om att man av hälsoskäl ska välja ekologiskt eftersom det inte finns någon vetenskaplig grund för detta, säger Anneli Widenfalk, toxikolog och riskvärderare på Livsmedelsverket.

 

Anneli Widenfalk är toxikolog och riskvärderare på Livsmedelsverket.

Att välja bort frukt och grönsaker om det inte finns ekologiskt odlade i affären är inget Anneli Widenfalk rekommenderar.

– Vi har sett i studier att människor som har en hög konsumtion av frukt och grönt löper mindre risk att drabbas av folksjukdomar som cancer, fetma och hjärtkärlsjukdom, säger hon. Därför är det jättesynd om man väljer en kaka i stället för en frukt bara för att frukten inte är ekologisk. All frukt innehåller näringsämnen och fibrer, säger Anneli Widenfalk.

– Livsmedelsverket har inga rekommendationer om att man av hälsoskäl ska välja ekologiskt eftersom det inte finns någon vetenskaplig grund för detta. Däremot kan man välja ekologiskt av andra skäl, till exempel för att bidra till minskad kemikaliespridning i miljön.

LÄS OCKSÅ: Är ekologisk mat mer näringsrik än annan?

"Ingen hälsoskillnad"

Vad gäller hälsoskillnader har Livsmedelsverket inte gjort någon egen jämförelse mellan konventionellt odlade samt ekologiskt odlade frukter och grönsaker, men hänvisar till en studie från den norska vetenskapskommittén.

– Resultatet visade att det inte var någon hälsoskillnad dem emellan förutom att det ibland fanns lite mer antioxidantiska ämnen i de ekologiskt odlade, men skillnaden är så liten att det inte påverkar hälsan, säger Anneli Widenfalk. Sedan kan man ju tycka att ekologiskt smakar bättre.

Konventionellt odlad paprika, då? Det har man ju hört ska innehålla mycket bekämpningsmedel.

– I våra kontroller hittade vi inga rester alls i nästan 50 procent av proverna. I de övriga proverna var halterna under gränsvärdena. Samma resultat gäller för många grönsaker, i de svenskodlade hittades inga mätbara halter alls i 75 procent av proverna.

Enligt Anneli Widenfalk har EU gjort stora insatser, dels med att rensa bort de värsta bekämpningsmedlen, dels med sitt arbete för att minska besprutningarna av konventionellt odlade grödor.

– Det är absolut inte hur mycket gifter som helst i traditionellt odlade frukter och grönsaker. I EU-direktiven står att det ska vara en hållbar användning av kemikalier och att odlarna till exempel kan välja tåliga arter att odla, alltså sådana som inte behöver besprutas så mycket. Direktiven förespråkar dessutom att odlarna minimerar användandet av traditionella bekämpningsmedel och så långt det går kombinerar dem med biologiska bekämpningsmedel och andra metoder. Man kan alltså säga att traditionell odling hämtar kunskaper från den ekologiska odlingen och närmar sig den.

Detta är ekologisk mat

  • För att framställa ekologisk mat får man inte använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Fodret till djuren är i huvudsak producerat på den egna gården.
  • Det är också viktigt att djuren får vistas utomhus och att de får utlopp för sina naturliga beteenden.
  • Genetiskt modifierade organismer får inte användas vid ekologisk produktion. Bestrålning är inte heller tillåten. Ett fåtal tillsatser och så kallade processhjälpmedel kan användas reglerat.
  • Studier, där Livsmedelsverket deltagit, visar att det vanligtvis inte finns påvisbara halter av kemiska bekämpningsmedel i ekologiska produkter. I studierna går det inte att se några skillnader mellan ekologiskt och konventionellt odlade produkter när det gäller halter av naturliga gifter, till exempel mögelgifter, i spannmål eller solanin i potatis.

Källa: Livsmedelsverket

Detta är KRAV

  • KRAV är en ekonomisk förening som verkar för en ökad ekologisk produktion och konsumtion, främst genom att ta fram regler och erbjuda certifiering för användning av KRAV-märket.
  • Märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Källa: KRAV

Stark ekotrend i Sverige

  • På fem år har försäljningen av ekologiska livsmedel i detaljhandeln i Sverige ökat från 5,5 miljarder kronor till drygt åtta miljarder.
  • Det danska företaget Urtekram presenterade i november 2014 en undersökning som visar att åtta av tio svenskar köpt ekologisk mat det senaste halvåret.
  • Så många som 94 procent är oroliga för hur icke-ekologisk mat påverkar miljön och 88 procent för hur den påverkar hälsan.
  • Studenter är den grupp som är mest benägen att köpa ekologiskt.