Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sover du med dina kontaktlinser?Sover du med dina kontaktlinser?Sover du med dina kontaktlinser?
Myndigheten CDC varnar nu för att det kan leda till permanenta skador.Myndigheten CDC varnar nu för att det kan leda till permanenta skador.Myndigheten CDC varnar nu för att det kan leda till permanenta skador.
1 AV 2
Sover du med dina kontaktlinser?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Myndigheten CDC varnar nu för att det kan leda till permanenta skador.
Foto: Shutterstock

Myndigheten varnar: Sov inte i dina kontaktlinser!

Du kommer hem sent från en fest och vill bara kasta dig i säng.

Visst är det då extremt lockande att bara låta linserna sitta kvar och låtsas som ingenting?

Gör inte det!

Det kan nämligen leda till infektioner och permanenta skador.

Varningen kommer från den amerikanska myndigheten Centers for Desease Control and Prevention (CDC).

I en nysläppt rapport skriver CDC att nästan en tredjedel av alla amerikaner antingen sover eller vilar med sina linser kvar i ögat - något som uppges öka risken för infektioner sex till åtta gånger, skriver sajten Live Science.

För att illustrera sin poäng presenteras sex olika fall där patienter drabbats av infektioner efter att ha sovit med sina linser. Ett exempel är en 34-årig man som sov med sina linser tre till fyra gånger i veckan - dessutom simmade han med linserna kvar i ögonen. När han sökte läkarhjälp för sin suddiga syn visade det sig att han drabbats av en sällsynt ögoninfektion orsakad av en amöba - vilket ledde till en permanent synskada.

LÄS OCKSÅ: 5 saker du aldrig ska utsätta dina ögon för 

Tvingades transplantera hornhinnan

I ett annat fall tvingades en 59-årig man till en transplantation av hornhinnan efter att ha sovit med linserna i bara en natt.

Myndigheten är öppen med att detta handlar om extrema fall och att det möjligen inte representerar den stora massan. Dessutom är vissa mer mottagliga för infektioner medan andra kan sova i sina linser utan några som helst problem.

Men CDC är fortfarande tydliga med att risken för besvär ökar markant om man väljer att låta linserna sitta kvar.

LÄS OCKSÅ: Röda ögon kan vara farlig sjukdom 

"I regel ingen katastrof"

Även företaget Lensway varnar för ovanan. I LensWay Magazine förklarar linsjätten att hornhinnan får mindre syre och tårtillförsel när du sover eftersom du inte blinkar. Bär du dessutom linser blir situationen ännu värre. Linsen kan då torka ihop vilket i förlängningen kan leda till infektion.

– Det är i regel ingen katastrof att ta en kort tupplur med linser på, men det är inte heller något som rekommenderas om du inte är tillpassad med dygnet-runt-linser, säger optiker Carl Fredrik Kanington till sajten.

CDC tycker emellertid att du bör vara försiktig även med dygnet-runt-linser.