Myggsäsongen har börjat.
1 av 2: Myggsäsongen har börjat. Foto: Shutterstock
Jan O. Lundström, myggforskare och verksamhetsledare för myggbekämpningen vid Nedre Dalälven.
2 av 2: Jan O. Lundström, myggforskare och verksamhetsledare för myggbekämpningen vid Nedre Dalälven. Foto: Privat / Privat

Myggsommaren har redan dragit i gång: ”Kan bli en hemsk säsong”

Årets myggsäsong började tidigare än normalt.

Redan nu är landet fullt av surrande blodsugare på jakt efter mat. Och det ser inte ut att bli bättre på myggbettsfronten längre fram i sommar.

– Den blixtrande värmen i maj har gjort att myggen tror att det är midsommar, säger myggexperten Jan Lundström.

Sommaren har knappt börjat, men för myggorna i Sverige är det redan högsäsong. Vanligen brukar de stora svärmarna ge sig till känna först vid midsommar, men i år har de höga temperaturerna gjort att de vaknat till liv tidigare än vanligt.

– Prognosen ser ut som så att myggsäsongen har dragit i gång med enorm hastighet. Den blixtrande värmen i maj har gjort att myggen tror att det är midsommar, säger Jan O. Lundström, verksamhetsledare för myggbekämpningen i Nedre Dalälven.

Dessutom rör det sig om fler mygg än vanligt.

– Det kan bli en hemsk säsong. Vi ser redan nu att det är fler stickmygg än vanligt. 

Här blir det som värst

I Sverige finns det omkring 50 arter av stickmygg, de vanligaste som vi ska se upp med är skogsmyggor och översvämningsmyggor. I synnerhet de sistnämnda. De är aggressiva, målmedvetna och kommer i omgångar hela sommaren.

Foto: Shutterstock

– Översvämningsmyggorna är målmedvetna och har bråttom. De flyger rakt fram och biter och suger i sig. Dessutom kommer de i mycket större mängd än skogsmyggorna. Men man ska inte underskatta skogsmyggorna. Det kan vara fruktansvärt jobbigt också, säger Jan Lundström.

Myggbiten? Så lindrar du klådan

Klia inte! Det förvärrar klåda och kan leda till att myggbettet blir infekterat.

Kyl med is, det kan lindra klådan.

Smörj in smed kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. 

Skogsmyggorna är myggen som surrar runt öronen och förstör stämningen en annars härlig grillkväll. Men medan översvämningsmyggen går rakt på tenderar skogsmyggen att flyga runt en stund innan de slår sig ner för att suga blod, något som gör dem lättare att upptäcka och oskadliggöra.

De områden som ser ut att vara värst drabbat av stickmygg är mellersta Sverige.

– Den värst utsatta orten i år är Deje i Forshaga kommun. Där har de ingen myggbekämpning och därför tufft med översvämningsmyggorna. Den bästa orten i hela landet är Österfärnebo i Nedre Dalälven, där vi jobbat mycket med myggbekämpning.

LÄS OCKSÅ: Myggbett: Fyra tecken på att du är allergisk

Zikavirus: Behöver man oroa sig?

De senaste åren har det larmats mycket om zikaviruset. Viruset kan ge milda symtom som sjukdomskänsla och ledvärk, men också leda till fosterskador hos gravida kvinnor. 2016 larmade Världshälsoorganisationen WHO dessutom om att viruset  riskerade att spridas till södra Europa. Men behöver man oroa sig för detta i Sverige? 

– Viruset är tropiskt och ingen av myggen som bär på det finns i Sverige. För att de ska komma hit behöver en mycket hög temperatur under lång tid. Så zikavirus i Sverige kan du glömma, det kommer inte hända under vår livstid, säger Jan.

Däremot ska man vara på sin vakt om man åker på semester till varmare breddgrader. 

– Zikaviruset har slagit till ganska hårt i Brasilien och nästan alla länder i Sydamerika. De har också slagit till i Asien, bland annat har Thailand har fått erkänna att de har ganska många fall av viruset.

Men han poängterar också att det inte är säkert att man får viruset bara för att man blir biten av en mygga.

Ockelbosjukan slår till vart sjunde år

Om man bor i Dalarna eller södra Norrland finns det däremot anledning att oroa sig för Ockelbosjukan. Sjukdomen beror på ett virus som smittar genom myggbett. Den läker ut av sig själv men kan se symtom som ledsmärtor, huvudsakligen i händer och fötter. Andra besvär är kliande utslag på huden och feber. 

– Den här sjukdomen brukar återkomma i större mängd vart sjunde år. Senast var 2016, så vi kan väl räkna med att det kommer igen 2023. Men för några år sedan upptäckte man mellan två utbrottsår ett antal fall i Västerbotten.

Man vet inte riktigt vad som styr utbrotten av Ockelbosjukan men man tror att temperaturförändringar kan spela roll.

– Vi begriper inte var, när och om den kommer. Men generellt ska man vara försiktig med myggbett under augusti och september. Det är framför allt då det smittar.

LÄS OCKSÅ: Myggbett? Smarta knep för att lindra klådan

LÄS OCKSÅ: Är du en myggmagnet? Här är förklaringen

Experten: Så skyddar du dig mot myggbett

Det kan kännas hopplöst att försöka skydda sig mot de surrande blodsugarna. Men det finns en del knep. Jan Lundström, som vistas bland mygg dagligen under sommarmånaderna, har sina egna strategier. Här är hans bästa tips om du vill undvika att bli biten:

1. Ha ljusa heltäckande kläder

– Ljusa långbyxor och skor som myggorna inte kan sticka igenom. Många stickmyggor föredrar att bita under midjehöjd. De vill inte bli ihjälslagna, och har lärt sig att det är mindre risk att bli upptäckt då. Gör man detta har man minskat risken för 75 till 95 procent av myggbetten.

2. Drick inte alkohol

– Myggor luktar sig till saker och har en förmåga att känna en massa olika dofter. De gillar doften av vår hud, men det finns kombinationer de gillar ännu mer, som alkohol och hud. Om du har druckit litegrann så öppnar kapillärerna upp sig och utstrålar värme och goda dofter som myggan inte kan motstå.

3. Använd myggmedel

– Det finns medel man kan smörja in sig med som innehåller dofter som mygg inte gillar. Det skrämmer bort dem och får dem att tappa matlusten.

Har olyckan redan varit framme? Här kan du ta del av bästa tipsen för att lindra myggstick och andra insektsbett

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!