Ligga i gräset och njuta? Då kan det vara bra att veta hur du behandlar insektsbett – som denna sköna aktivitet kan ge.
1 AV 2
Fästingar blir allt mer vanliga. Här är 5 bra tips att ha med dig i sommar!
2 AV 2
Ligga i gräset och njuta? Då kan det vara bra att veta hur du behandlar insektsbett – som denna sköna aktivitet kan ge.
Foto: Shutterstock

Mygg, geting, fästing – bästa boten för ditt bett

Insektsbett är tyvärr en naturlig del av sommaren, var sig det handlar om fästingbett, myggbett, getingstick eller bromsbett.

I Sverige leder det vanligtvis endast till lindriga besvär, men det finns undantag, särskilt om du är allergisk eller överkänslig.

Här hittar du bilder på olika insektsbett och stick, lär dig lindra smärta och klåda samt identifiera eventuell insektsallergi.

Picknick i det gröna, löparrundor i skogen och camping på skärgårdsklippor. Sommar är lika med utomhusaktiviteter – och därtill följer ovälkomna insektsbett och stick. Förebyggande knep finns – som inomhushäng, vaccin och smörj – men vad gör man när skadan redan är skedd?

Så hanterar du ett fästingbett

De blodsugande parasiterna är inte sommarens trevligaste inslag och är dessvärre ett rätt vanliga. Långt ifrån alla bär på smitta och i de flesta fall är ett fästingbett ofarligt. De sjukdomar fästingar kan ställa till med, som Borrelia och TBE kan dock vara mycket besvärliga.

Majoriteten av alla TBE-fall kommer från Stockholms, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter och räknas som riskområden. Även delar av Mälarregionen, kusten mellan Uppsala och Kalmar, Vänern med omnejd och västra och östra delarna av Vättern räknas som högriskområden. Fästingar finns i dag nästan i hela Sverige så du bör vara vaksam var du än befinner dig.

Se till att få bort odjuret så fort som möjligt, ju längre du väntar desto större risk för att få i dig smittoämnen. Ofta uppstår en rodnad och svullnad runt fästingbettet redan samma dag som du blir biten. Denna är normalt ofarlig.

– Tar man bort fästingen inom 48 timmar kan man förebygga borrelia, har överläkaren och professorn Lars Lindquist tidigare berättat för Hälsoliv.

Om du har barn som rört sig utomhus bör du ha som vana att leta efter fästingar varje kväll. Samma sak gäller husdjur.

Behandling: Använd helst en fästingborttagare. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut – undvik att vrida. Använd en fästingborttagare eller pincett som finns att köpa på Apoteket. Tvätta såret med tvål och vatten eller med desinfektionsvätska.

Då bör du söka vård: Om en ringformad rodnad dyker upp kring bettet kan det vara tecken på borrelia, ringen kan även dyka upp på andra delar av kroppen. Det drabbade området blir gradvis större och har ofta ett blekt parti i mitten. Erythema migrans, som det också kallas, kan dyka upp 1-4 veckor efter att du blivit biten. Samma sak gäller om du efter fästingbettet drabbas av feber, huvudvärk, illamående, ovanlig trötthet, muskelvärk eller ansiktsförlamning.

Både TBE och borrelia kan få mycket allvarliga konsekvenser i form av hjärthinneinflammation respektive neuroborrelios. TBE går att vaccinera sig emot.

LÄS OCKSÅ: Så ska du agera om du blir biten av en huggorm

Bilder på fästingbett

Ofta uppstår en rodnad och svullnad runt fästingbettet redan samma dag som du blir biten.
Om en ringformad rodnad dyker upp kring bettet kan det vara tecken på borrelia.
1 AV 2
Ofta uppstår en rodnad och svullnad runt fästingbettet redan samma dag som du blir biten.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Om en ringformad rodnad dyker upp kring bettet kan det vara tecken på borrelia.
Foto: Shutterstock

Så lindrar du ett bi- eller getingstick

Sticket ger ofta en stark, pulserande smärta och området runt sticket kan rodna och svullna.

Smärtan kan tillta och hålla i sig något dygn, men är oftast ofarligt.

Behandling: Blir du stucken av ett bi bör du se efter om gadden sitter kvar då den kan fortsätta pumpa in gift någon minut efter sticket. Försök i sådana fall att skrapa bort gadden, exempelvis med nageln. 

Rengör och kyl området kring sticket med en isbit eller en handduk doppad i vatten. Lindra obehaget med en salva med antihistamin. Badda gärna med alsolsprit, alsolgel eller en insektspenna. 1177 Vårdguiden tipsar om en lokalbedövande salva som heter Xylocain eller salvor och krämer med hydrokortison. Du bör dock rådfråga en läkare innan du använder det förstnämnda på barn under 2 år.

För att undvika infektioner bör du sätta ett plåster på stickstället så du inte kliar.

Då bör du söka vård: Ett fåtal personer drabbas av en allergisk reaktion mot geting- och bistick, dessa bör uppsöka sjukvård omedelbart. Blir du stucken i munnen eller på flera ställen samtidigt på ömma punkter som hals och ansikte kan du få svårt att andas och måste därför uppsöka hjälp så snabbt som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

Bilder på bi- och getingstick

Stick från bin och getingar kan lämnar ofta en liten rodnad och svullnad kring sticket. Smärtan kan hålla i sig i några dagar.
Blir du stucken av ett bi bör du se efter om gadden sitter kvar då den kan fortsätta pumpa in gift någon minut efter sticket.
1 AV 2
Stick från bin och getingar kan lämnar ofta en liten rodnad och svullnad kring sticket. Smärtan kan hålla i sig i några dagar.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Blir du stucken av ett bi bör du se efter om gadden sitter kvar då den kan fortsätta pumpa in gift någon minut efter sticket.
Foto: Shutterstock

Slipp kliande myggbett och knottbett

Myggbett brukar normalt inte ge så mycket mer än kli – men det kan klia rätt rejält. Och människor som reagerar starkare på sticken kan få det riktigt jobbigt. Det går nämligen att vara allergisk mot myggbett även om det sällan är farligt. I stora delar av världen kan myggor bära på sjukdomar men det är relativt sällsynt i Sverige.

Är du en myggmagnet? Då kan du läsa mer här.

Knottbett ger ungefär samma symtom med skillnaden att bettet också kan göra ont.

Behandling: Smörj in stickstället med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. Du kan också använda receptfria krämer eller salvor som innehåller hydrokortison. En isbit kan också lindra. Och: klia inte – det förvärrar bara klådan och kan i värsta fall ge infektion.

Lider du av allergi kan du få receptfria tabletter med antihistamin.

Då ska du söka vård: Drabbas du av infekterade sår, kraftig svullnad eller får feber bör du kontakta en vårdcentral.

LÄS OCKSÅ: 4 tecken på att du är allergisk mot myggbett

LÄS OCKSÅ: Så hanterar du kliande myggbett – smarta råd

Bilder på mygg- och knottbett

Bett från knott och mygg gör att huden rodnar och svullnar. Klådan kan sitta i flera dagar. Foto: Shutterstock

Så behandlar du ett bromsbett

Bromsar liknar vanliga flugor men är större och klumpigare. Lyckligtvis är de inte jättevanliga, men blir du biten gör det ofta riktigt ont. Betten är ofarliga men kan ge klåda, värk och svullnad. I vissa fall blåmärken.

Behandling: Tvätta såret och lägg på is eller en kall kompress på bettet. Smärtan kan lindras med antihistaminer. Om svullnader uppstår kan kortison tabletter behövas. Håll det drabbade området högt för att minska risk för svullnad.

LÄS OCKSÅ: Här är knepen som håller insekterna borta

Så kan en broms se ut

Bromsar liknar vanliga flugor men är större och klumpigare. Foto: Shutterstock

 

Insektsbett i sängen

Om du drabbas av insektsbett i hemmet, exempelvis i sängen, är vägglöss en möjlig kandidat. Alla får inte utslag av betten och det kan även dröja innan de syns på huden. Hur betten ser ut kan vara individuellt. Ofta ligger utslagen på rad, eller i ett kluster.

Olika typer av kvalster kan också orsaka olika typer av hudbesvär.

Symtom på att du lider av insektsallergi

Insektsallergi betyder att du är allergisk mot ett ämne som finns i insekters gift. När kroppen försöker försvara sig kan det leda till en allergisk reaktion. Svåra allergiska reaktioner är sällsynta, men kan oftast kopplas till getingar och bin. Det finns registrerade dödsfall av vuxna i Sverige men inga barn.  Ungefär en av hundra personer är allergisk mot geting- och bistick.

Symtom är bland annat:

Rodnad och svullnad vid omkring stickstället

Klåda och nässelutslag på andra delar av kroppen

Svullnader i läppar och kring ögon

Är du riktigt allergisk kan du behöva söka vård omgående, särskilt om du saknar akutmediciner. Svårigheter att andas, hosta, illamående, yrsel är allvarliga symtom.