1 av 3: Fästingar blir allt mer vanliga. Här är 5 bra tips att ha med dig i sommar!
<p>Ligga i gräset och njuta? Då kan det vara bra att veta hur du behandlar insektsbett – som denna sköna aktivitet kan ge. </p>
2 av 3: <p>Ligga i gräset och njuta? Då kan det vara bra att veta hur du behandlar insektsbett – som denna sköna aktivitet kan ge. </p> Foto: Colourbox
<p>Myggbett kan göra vem som helst galen av sitt kliande. Men har du prövat att lägga en isbit på bettet?</p>
3 av 3: <p>Myggbett kan göra vem som helst galen av sitt kliande. Men har du prövat att lägga en isbit på bettet?</p> Foto: Mr.Smith Chetanachan

Mygg, geting, fästing – bästa boten för ditt bett

Insektsbett är tyvärr en naturlig del av sommaren, var sig det handlar om fästingbett, myggbett, getingstick eller broms.

I Sverige leder det vanligtvis endast till lindriga besvär, men det finns undantag, särskilt om du är allergisk eller överkänslig.

Här hittar du tips för att identifiera symptom och behandla just ditt bett.

Picknick i det gröna, löparrundor i skogen och camping på skärgårdsklippor. Sommar är lika med utomhusaktiviteter – och därtill följer ovälkomna insektsbett och stick. Förebyggande knep finns – som inomhushäng, vaccin och smörj – men vad gör man när skadan redan är skedd?

Fästingbett

De blodsugande parasiterna är inte sommarens trevligaste inslag och är dessvärre ett rätt vanligt inslag i svensk skog och mark. Fästingar finns framför allt i Götaland och nästan hela Svealand. De är mer sällsynta norrut men har börjat spridas även dit.

Långt ifrån alla bär på smitta och i de flesta fall är ett fästingbett ofarligt. De sjukdomar fästingar kan ställa till med, som Borrelia och TBE kan dock vara mycket besvärliga.

Så se till att få bort odjuret så fort som möjligt, ju längre du väntar desto större risk för att få i dig smittoämnen. Ofta uppstår en rodnad och svullnad runt fästingbettet redan samma dag som du blir biten. Denna är normalt ofarlig.

Om du har barn som rört sig utomhus bör du ha som vana att leta efter fästingar varje kväll. Samma sak gäller husdjur

Behandling: Använd helst en fästingborttagare. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut – undvik att vrida. Använd en fästingborttagare eller pincett som finns att köpa på Apoteket. Tvätta såret med tvål och vatten eller med desinfektionsvätska.

Då bör du söka vård: Om rodnaden är kvar efter en vecka bör du kontakta en vårdcentral. Samma sak gäller om du efter fästingbettet drabbas av feber, huvudvärk, illamående, ovanlig trötthet, muskelvärk eller ansiktsförlamning.

TBE kan få mycket allvarliga konsekvenser, som hjärn- eller hjärnhinneinflammation. Till skillnad från borrelia går det att vaccinera sig mot TBE. Viruset finns främst i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter och cirka 200 personer insjuknar varje år. Den geografiska spridningen har dock ökat.

LÄS OCKSÅ: Borrelia – allt du behöver veta

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot TBE under fästingsäsongen

Bi- och getingstick

Sticket ger ofta en intensiv, pulserande smärta och området runt kan rodna och svullna.

Smärtan kan tillta och hålla i sig något dygn, men är oftast ofarligt.

Behandling: Rengör och kyl området kring sticket med en isbit eller en handduk doppad i vatten. Lindra obehaget med en salva med antihistamin.Badda gärna med alsolsprit, alsolgel eller en insektspenna. 1177 tipsar om en lokalbedövande salva som heter Xylocain eller hydrokortison. Du bör dock rådfråga en läkare innan du använder det förstnämnda på barn under 2 år.

Blir du stucken av ett bi bör du se efter om gadden sitter kva då den kan fortsätta pumpa in gift någon minut efter sticket. Försök i sådana fall att skrapa bort gadden med en nagel eller ren kniv. För att undvika infektioner bör du sätta ett plåster på stickstället.

Då bör du söka vård: Ett fåtal personer drabbas av en allergisk reaktion mot geting- och bistick, dessa bör uppsöka sjukvård omedelbart. Blir du stucken i munnen eller på flera ställen samtidigt på ömma punkter som hals och ansikte kan du få svårt att andas och måste därför uppsöka hjälp så snabbt som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

Myggbett

Myggbett brukar normalt inte ge så mycket mer än kli – men det kan klia rätt rejält. Och människor som reagerar starkare på sticken kan få det riktigt jobbigt. Det går nämligen vara allergisk mot myggbett även om det sällan är farligt. I stora delar av världen kan myggor bära på sjukdomar men det är relativt sällsynt i Sverige.

Är du en myggmagnet? Då kan du läsa mer här.

Behandling: Smörj in stickstället med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. En isbit kan också lindra. Och: klia inte – det förvärrar bara klådan och kan i värsta fall ge infektion.

Då ska du söka vård: Drabbas du av infekterade sår och får feber bör du kontakta en vårdcentral.

LÄS OCKSÅ: 4 tecken på att du är allergisk mot myggbett

LÄS OCKSÅ: Så hanterar du kliande myggbett – smarta råd

Bromsbett:

Bromsarliknar liknar vanliga flugor men är större och klumpigare. Lyckligtvis är de inte jättevanliga, men blir du biten gör det ofta riktigt ont. Betten är ofarliga men kan ge klåda, värk och svullnad.

Behandling: Tvätta såret och lägg på is eller en kall kompress på bettet. Smärtan kan lindras med antihistaminer. Om svullnader uppstår kan kortison tabletter behövas. Håll det drabbade området högt för att minska risk för svullnad.

LÄS OCKSÅ: Här är knepen som håller insekterna borta

Symtom på att du lider av insektsallergi

Ungefär en av hundra personer lider av så kallad insektsallergi. Detta betyder att du är allergisk mot ett ämne som finns i insekters gift. När kroppen försöker försvara sig kan det leda till en allergisk reaktion. Svåra allergiska reaktioner är sällsynta, men kan oftast kopplas till getingar och bin.

Symtom är bland annat:

  • Rodnad och svullnad vid omkring stickstället
  • Klåda och nässelutslag på andra delar av kroppen
  • Svullnader i läppar och kring ögon

Är du riktigt allergisk kan du behöva söka vård omgående, särskilt om du saknar akutmediciner. Svårigheter att andas, hosta, illamående, yrsel är allvarliga symtom.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!