1 av 2
Fermenterad mat är rik på goda bakterier.
2 av 2: Fermenterad mat är rik på goda bakterier. Foto: Shutterstock

Mosley: Kasta probiotikapillren – ät surkål istället

Vetenskapsjournalisten Michael Mosley tror inte på probiotikakapslar och yoghurt med tillsatta bakteriekulturer.

I stället tycker han att befolkningen ska frossa i mer fermenterad mat - som surkål.

Probiotika, prebiotika och mikrober. Tarmfloran är just nu på alla hälsomedvetnas läppar, och det är inte konstigt. Den senaste tiden har det kommit en hel del studier, rapporter och populärvetenskapliga böcker om hur våra tarmar påverkar oss.

Ett sätt att göra magen gott är att äta produkter med tillsatta bakteriestammar eller probiotikapiller.

Men är det verkligen rätt väg att gå?

Vetenskapsjournalisten och läkaren Michael Mosley är skeptisk.

Kosttillskott med probiotika funkar inte för alla

I en krönika i Daily Mail uttrycket han en tveksamhet till att dessa tillskott skulle vara någon dunderkur. Bland annat med bakgrund mot att det nyligen publicerades en mindre studie där israeliska forskare påvisade att alla inte kan ta till sig av probiotikatillskott.

Michael Mosley i intervju med Exprssen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Mosley skriver:

”Jag undviker alla dessa produkter, inte minst för att de brukar innehålla socker eller sötningsmedel. För mycket socker är dåligt för tänderna och midjemåttet, och nya bevis pekar på att vissa artificiella sötningsmedel kan orsaka inflammation i magen. Men jag tror att det finns fördelar med att äta mat som naturligt innehåller probiotika. Och de bästa naturliga källorna till probiotika är fermenterad mat.”

LÄS MER: Michael Mosley: De 14 bästa livsmedlen för dina tarmar

Mosley: Surkål är bättre än probiotika

Så vad föreslår Mosley att man ska äta?

Den tyska delikatessen surkål. 

Kål som strimlats och lagts in i saltlag för att jäsa är naturligt rikt på mjölksyrabakterier, och så lätt att göra.

Hälsolivs systersajt Mitt Kök har flera goda recept på sauerkraut, bland annat det här recpetet som görs med rödkål

Är surkål inte din grej? Lugn! Det finns en massa andra livsmedel du kan frossa i sig för magens skull.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!