Ät mörk choklad, det är bra för kärlen och minskar risk för åderförkalkning.
Ät mörk choklad, det är bra för kärlen och minskar risk för åderförkalkning.

Mörk choklad - därför är den bra för hjärtat

Det låter för bra för att vara sant, men mörk choklad är bra och nu vet forskarna varför.

Upptäckten publicerades i marsnumret av The FASEB journal.

Det har visat sig att mörk choklad hjälper till att bibehålla böjligheten i artärerna och samtidigt förhindra att vita blodkroppar fastnar på väggarna i blodkärlen, rapporterar Sciencedaily.com.

Ökar intaget av antioxidanter

När de vita blodkropparna fastnar leder det till att artärerna täpps igen och det i sin tur leder till åderförkalkning.

- Vi har tillhandahållit en helhetsbild av hur chokladätandet påverkar individen och visa att om man ökar intaget av antioxiadanterna som finns i den mörka chokladen kan man påverka och förbättra hälsan, säger Diederik Esser, läkare i Nederländerna och involverad i projektet.

- Vi upptäckte att om man ökar intaget av antioxidanten så påverkar det smaken och därmed också motivationen att äta chokladen. Så den mörka sidan av att äta choklad, är alltså att det är nyttigt, fortsätter Diederik Esser.

Forskarna analyserade 44 medelålders överviktiga män i fyra veckor som fick äta 70 gram mörk choklad varje dag. Försökspersonerna fick antingen choklad med höga nivåer av antioxidanter, eller vanlig choklad. Båda chokladkakorna hade samma kakaomassa.

- Resultatet som den mörka chokladen har är uppmuntrande, nu kan vi njuta utan att vi behöver få dåligt samvete. Det kan i framtiden leda till vi kan få fram liknande preparat som ger samma effekt som mörk choklad, men med ett bättre resultat.

- Än så länge finns ingen "chokladmedicin", därför får vi helt enkelt nöja oss med det som finns här och nu: mörk choklad, säger Gerald Weissmann, chef för The FASEB journal.