Mobilen: Så sjuk kan du bli av den
Tror du att strålningen från mobilen är det enda som kan göra dig sjuk?
Den är också en stor smitthärd och kan påverka din hjärna och försämra ditt minne.
Läs detta och du kanske tar en paus från din ”nalle".
1. Jobba på ledig tid ger allvarliga hälsoproblem
Du kan få allvarliga hälsoproblem genom att läsa mejl eller prata med din chef när du är ledig. Det visar en tysk undersökning, publicerad i Chronobiology International, på 57 000 personer som jobbade utanför arbetstid. De led av både huvudvärk, insomnia, hjärtproblem, utmattning, oroskänslor, magproblem och muskelvärk. Och allt detta har ökat sedan smartphones och läsplattor blivit en del av vår vardag. Rekreationstid från jobbet är livsnödvändigt enligt forskarna för att kroppen ska kunna återhämta sig. i Tyskland har arbetsmarknadsministern Andrea Nahles efter undersökningen lagt fram förslag på ny lag som ska begränsa arbetstimmarna, och följer därmed Frankrike som redan har ett förbud att jobba efter klockan 18. Fram till dess att lagen slår igenom i Tyskland kan man använda en app som blockerar tillgången till jobbrelaterade projekt. Tips: Våga säg ifrån när du är ledig!
2. Bacillhärd
Tvättar du händerna efter att du använt telefonen? Telefonen har nämligen fler bakterier än toalettspolaren har, faktiskt över 7000 bakterier enligt en undersökning gjord av forskare vid University of Oregon, USA. När brittiska tidningen Which bad en hygienexpert undersöka vanliga mobiltelefoner visade det sig att 25 procent hade rent ohälsosamma bakterier på sig och den som hade mest hade tio gånger mer än vad som ansågs acceptabelt. Den hade dessutom 170 gånger för höga nivåer av en speciell sorts tarmbakterie som finns i avföring och flera av de andra hade E-colibakterier (en annan tarmbakterie), stafylokocker (kan orsaka matförgiftning) och salmonellabakterier. Bakterierna kan även ge problemhy som finnar. Tips: Rengör mobilen med antibakteriella våtservetter då och då. Tvätta händerna ofta. Använd headset!
3. Det blåa ljuset
Enligt en undersökning från universitetet i Hertfordshire lider sex av tio engelsmän av sömnbrist vilket innebär att det ökat med 50 procent på bara ett år. Forskarna har i samma undersökning kopplat samman det med användandet av läsplattor och smarta telefoner som ökat markant under samma period. Det blåa ljuset från dator, telefon och läsplatta, samma ljus som finns i morgonljuset, stimulerar hjärnan och gör dig mindre sömnig. ”Mindre än sju timmars sömn per natt är förenat med problem som viktökning, hjärtattacker, diabetes och cancer”, säger professor Wiseman från Hertfordshire. Tips: Släck alla skärmar minst två timmar innan läggdags!
4. Beroendeframkallande
Tillhör du dem så får abstinens så fort du inte har mobilen i närheten? Då kan det vara dags att börja vänja dig vid pauser. Facebook, andra sociala nätverk och olika mobilspel är konstruerade för att skapa ett psykologiskt beroende. Experternas råd är att ägna sig åt andra aktiviteter där man inte tänker på telefonen, och förlänga de stunderna. Och ”freda” vissa tillfällen, som när man äter, umgås med vänner och liknande. När du märker att mobilen står i vägen för eller förstör det verkliga livet, då har du problem. Tips: Försök hitta balans! Ladda ned appen BreakFree som varnar när normal användning har passerat. Funkar inte det: sök professionell hjälp.
5. Stressfaktor
Alltid uppkopplad, alltid tillgänglig. Den nya levnadsstilen påverkar många negativt, utan att man ens behöver vara medveten om det. Beteendevetaren, författaren och föreläsaren Tomas Danielsson, med lång erfarenhet av behandling och förebyggande av stress, säger till Mobil.se att alla generationer drabbas av stressen som den ökande tillgängligheten med smarta telefoner innebär men att de som är födda 1970 och framåt drabbas hårdast. Men enligt forskning från Göteborgs universitet blir även unga stressade, får svårt att sova och kan till och med bli deprimerade om de använder mobilen mycket. Att vara tillgänglig när och var som helst ger en ökad kontrollkänsla men kan sluta med att man inte har någon kontroll alls i stället. Och inre stress kan även orsaka fysiska sjukdomar. Tips: Lär dig sätta gränser! Se även punkt nummer 4.
6. Försämrat minne
Att man blir pigg och får svårare att somna efter att man spelat spel eller hållit på med telefonen, läsplattan eller datorn på annat sätt är inte så svårt att förstå. Men det blåa ljuset har inte bara inverkan på vår sömn utan även vårt minne. Eftersom sömnen är helt avgörande för minnet som bearbetas när vi sover förbättrar en god natts sömn minnet och gör det lättare att lära sig nya saker. Dessutom kom forskning från Strålskyddsstiftelsen förra året som visar att strålning från trådlös teknik försämrar både minne och inlärningsförmåga. Stäng av all teknik två timmar innan du lägger dig. Och helst av allt, förbjud alla skärmar i sovrummet.
7. Farlig strålning
En undersökning som publicerades för ett år sedan i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Oncology visar att mobilstrålning kan orsaka cancer samt att hjärntumörer ökar. Bakom rapporten står den svenska forskargruppen vid Örebro Universitetssjukhus under ledning av cancerläkaren Lennart Hardell. Samma sak har även visats i en WHO-studie från 2010-2011. Risken börjar öka redan vid en sammanlagd användning på cirka 1000 timmar. I början av detta år påstod dock Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd att det inte är farligt med mobiltelefoner, men samtidigt medger de att strålningen har en viss påverkan på oss och att det är för tidigt att dra några ”helt säkra slutsatser”. Tips: Använd headset. Ha inte mobilen mot kroppen mer än nödvändigt. Sov inte bredvid den!