Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 25 jun 2015 15:02

Mjölkchoklad gör dig både frisk och smart

<span>Forskning visar att – inte bara mörk choklad – utan även ljus har hälsofrämjande egenskaper.</span>

Forskning visar att – inte bara mörk choklad – utan även ljus har hälsofrämjande egenskaper.

1/2

Foto: Colourbox

<span>Men även om mjölkchokladen fått någon slags uppgradering så är det fortfarande mörk choklad som står för flest hälsovinster.</span>

Men även om mjölkchokladen fått någon slags uppgradering så är det fortfarande mörk choklad som står för flest hälsovinster.

2/2

Foto: Colourbox

Grattis alla pralinälskare!

Nu får ni äta mjölkchoklad också.

Mörk choklad har visserligen betydligt fler nyttiga egenskaper – men den ljusa varianten kan också göra gott för hälsan.

Vit choklad är däremot stort no-no.

Choklad har hyllats vitt och brett de senaste åren. Många dieter som i övrigt är restriktiva vad gäller godis tillåter att man äter några bitar varje dag. Men till många pralinälskares besvikelse är det främst choklad med en kakaohalt på 70 procent och uppåt som åsyftas. Mjölkchoklad däremot har inte stått särskilt högt i kurs bland kostrådgivare.

 

Men det finns faktiskt forskning som visar att även ljus choklad kan främja hälsan. I alla fall när det kommer till hjärta och hjärna. Att dagligen knapra några bitar mjölkchoklad kan till exempel minska risken för hjärtattack och stroke, rapporterar Mail Online. Och av en studie från 2009 framgår att 85 gram mjölkchoklad per dag kan förbättra både minne, problemlösningsförmåga och uppmärksamhet, tack vare innehållet av antioxidanter

 

Men även om mjölkchokladen fått någon slags uppgradering så är det fortfarande den mörka chokladen som står för de flesta hälsovinsterna. Så om du inte hör till dem som får X av den bittra smaken: fortsätt att köpa 80-procentiga kakor.

Och för guds skull: håll dig borta från vit choklad, hur gott det än är. Under tillverkningsprocessen försvinner nämligen de "magiska" flavonoiderna – och kvar blir bara spår av substansen teobromin och koffein.

 

LÄS OCKSÅ: Här får du sju myter och fakta om choklad