Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Presenteras av Lider du av migrän?

Migrän? Här är maten som du ska undvika

<span>Har du lätt för att få migrän? Då bör du undvika både kaffe och choklad. </span>

Har du lätt för att få migrän? Då bör du undvika både kaffe och choklad.

1/2

2/2

Migrän är en plågsam sjukdom som många svenskar lider av. Stress och hormonförändringar kan trigga i gång migränanfall, liksom viss mat och dryck.

Vi listar några av de livsmedel du ska undvika, med inspiration från Trendingpost.net.

1. Alkohol kan orsaka migrän

Vin, öl, champagne och whisky. Alkohol ökar blodflödet i hjärnan, vilket tros kunna orsaka migränattacker.

2. Kall mat 

Den som snabbt vräkt i sig glass en het sommardag kanske har upplevt fenomenet som kallas "brain freeze", även benämnd frusen hjärna eller glasshuvudvärk. Fenomenet kännetecknas av intensiv huvudvärk som dyker upp ungefär 45 sekunder efter inmundigandet av den frysta maten. Värken släpper å andra sidan snabbt.

Ungefär 90 procent av personer som lider av migrän är känsliga för kall mat, exempelvis glass, enligt Trendingpost.net.

3. Tanniner kan trigga migrän

  Ämnet ger en torr smak och finns naturligt i exempelvis vin, röda äpplen och te. Tanniner verkar kunna trigga i gång migrän hos vissa personer.

4. Tillsatser

Raffinerade livsmedel, exempelvis godis, kan innehålla ämnen som framkallar migrän. Undvik tillsatser som jästextrakt, glutamat och hydrolyserat vegetabiliskt protein genom att läsa innehållsförteckningen.

5. Choklad

Ja, tyvärr. Kakaon i choklad är känd för att kunna provocera fram huvudvärk. Det blir inte bättre av att migränpatienter innan en attack kan uppleva ett ökat sötsug – vilket gör det lätt att en chokladkaka åker ner i magen. Ett dåligt val som i slutänden kan förvärra det hela.

 

6. Koffein

  Ett ämne som det kan vara svårt att förhålla sig till, då många behöver sin dagliga dos för att fungera, men å andra sidan får huvudvärk av för höga nivåer. Den som vill sluta med kaffe gör, för att undvika spränghuvudvärk, bäst i att dra ner konsumtionen gradvis.

 

7. Nitriter

  Nitritsalt är ett konserveringsmedel som främst används i charkuterier. Nitrit motverkar den farliga bakterien Clostridium botulinum som kan bilda nervgift, vilket är farligt att få i sig. Men nitrit har sina baksidor, ämnet kan utlösa kraftig huvudvärk, uppger Trendingpost.net.

Relaterat