Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Michael Mosley: De 14 bästa livsmedlen för dina tarmar

Den västerländska kosten matar sockersugna bakterier som kapar vår hjärna och gör oss sjuka medan de goda bakterierna får svälta.

Ett kostbyte kan göra underverk.

– Det ger snabba effekter på tarmfloran och förbättrar ditt immunförsvar, humör och din hälsa, säger Michael Mosley, läkare och vetenskapsjournalist.

1 av 8

Michael Mosleys metod

Människan har utvecklats tillsammans med våra bakterier. Vi ger bakterierna husrum och de hjälper i gengäld till att skydda oss från inkräktare, hålla vårt immunförsvar lagom aktivt och tillverka näringsämnen. Just nu pågår forskning om tarmflorans inverkan på en lång rad sjukdomar, från hiv till autism.

Men vi har dramatiskt förändrat vår tarmfloras livsvillkor. Vi serverar raffinerad, söt, fiberfattig mat. Det är en riktigt dålig nyhet för våra goda vänner i tarmen, medan andra mer sockerälskande arter trivs alltför bra.

Michael Mosley, brittisk läkare och vetenskapsjournalist, vill precis som många vetenskapsmän få oss att tänka till.

– En dålig tarmflora ger övervikt, diabetes och tarmsjukdomar, säger Michael Mosley.

Hans mål är att få oss att tänka på fler än oss själva när vi väljer meny.

– Jag brukar tänka på tarmen som på en regnskog. Du vill ha en stor variation med många olika sorters djur. Även om vi tycker om schimpanser vill vi inte ha en skog där det bara bor schimpanser.

Kombinera med fasta och gå ner 1-2 kilo

Det går att stötta de goda delarna av tarmfloran med kost. Mer grönsaker är en start.

– Om du i dag inte har några tarmproblem skulle jag rekommendera en Medelhavsdiet eller er nordiska diet som också är bra. Med mycket fet fisk, grönsaker, nyttiga oljor, syrade grönsaker, säger Michael Mosley.

– Ät mindre bröd, pasta och potatis - bara några veckor gör skillnad.

Förbättringen kan förstärkas med livsstilsinsatser. Måttlig motion stöttar floran.

– En annan sak som kan förbättra tarmfloran är intermittent fasta - det har visat sig kunna boosta förekomsten av den snälla bakterien akkermansia.

För om man vill dessutom vill tappa i vikt rekommenderar han att man kombinerar den nya kosten med någon form av lättfasta såsom 5:2 eller 16:8.

– Då kan man gå ner 1-2 kilo i veckan.

KLICKA VIDARE FÖR LIVSMEDEL SOM ÄR BRA FÖR TARMEN - UTVALDA AV MICHAEL MOSLEY

1 av 8