Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Om du någon gång funderat på om menskopp är ett alternativ för dig har det säkert dykt upp en massa frågor.  Hur tvättar man den? Kan den fastna? Får den verkligen plats?
Om du någon gång funderat på om menskopp är ett alternativ för dig har det säkert dykt upp en massa frågor.  Hur tvättar man den? Kan den fastna? Får den verkligen plats?
Om du någon gång funderat på om menskopp är ett alternativ för dig har det säkert dykt upp en massa frågor.  Hur tvättar man den? Kan den fastna? Får den verkligen plats?
1 AV 2
Fem olika sätt att vika menskoppen på – hitta varianten som passar dig bäst.
2 AV 2
Om du någon gång funderat på om menskopp är ett alternativ för dig har det säkert dykt upp en massa frågor. Hur tvättar man den? Kan den fastna? Får den verkligen plats?
Foto: Shutterstock

Menskopp: Så hittar du rätt modell för just dig

Har du funderat på att byta ut tampongerna mot en menskopp?

Hälsoliv har sammanställt några vanliga frågor och svar. 

Här får du reda på mer om allt från hur man hittar den bästa menskoppen till hur man sätter in den och vad man ska tänka på om man har spiral.

Cornelia Thomasson

Menskoppen är ingen nyhet, utan kan dateras tillbaka till 1800-talet. Men de senaste åren har menskoppen gjort en långsam comeback och blivit ett populärt alternativ till tampong och binda.

Det är inte så konstigt. 

Är du nyfiken på menskoppen men vet inte riktigt var du ska börja? Läs visare! Hälsoliv har sammanställt de vanligaste frågorna.

1. Varför ska jag välja menskopp i stället för binda och tampong?

Det finns många fördelar med att välja menskopp framför binda och tampong. I en studie publicerad i The Lancet, där forskare tittat på data från 3300 kvinnor kunde de konstatera att menskoppen är säker att använda och på vissa fronter till och med överglänser engångsskydden på marknaden.  

Det är ekonomiskt: Beroende på hur riklig mens man har kan kostnaden för engångsmensskydd skena i väg. Eftersom en menskopp kan hålla i upp mot tio år om man tar hand om den kan man spara pengar

Det är miljövänligt: Det krävs en hel del resurser för att tillverka både bindor och tamponger. På så sätt är menskoppen en klimatsmart investering.

Den rymmer mer blod: Med andra ord behöver du antagligen inte tömma koppen lika ofta som du skulle behöva byta tampong eller binda. Hur länge du kan ha den inne beror på blodflöde och storlek, men generellt kan man ha den i 8-12 timmar. 

Toabesöken blev just enklare: Du behöver aldrig oroa dig för om det finns papperskorg på toaletten, eller ställa dig själv frågan ”Kan jag spola ner den här tampongen?” (svar: nej) eftersom menskoppen bara behöver sköljas eller torkas ur.

Det är smidigare att bada: Eftersom menskoppen inte har någon uppsugningsförmåga kan du bada med den utan att oroa dig för att den suger upp badvattnet.

2. Vilken menskopp är bäst?

Det finns gott om olika sorters menskoppar på marknaden: de kommer i olika storlekar, i olika material, färger, tjocklek och mjukhet. Tur, eftersom alla är olika. Men att hitta en som passar kan vara klurigt. 

Först och främst kan det vara bra att tänka på varifrån man köper koppen. Det går att hitta väldigt billiga menskoppar hos återförsäljare på nätet, men då går det inte att vara säker på att m-koppen är steril. Det finns också en risk att den läcker farliga kemikalier. 

När man väljer kan det vara bra att fundera över följande saker:

Hur gammal är du? Om du är tonåring brukar en mindre modell rekommenderas, eftersom det är lättare att sätta in och ta ut.

Hur mycket blöder du? Vid lätt till normal blödning är oftast en mindre modell att föredra. Vid riklig mens är en större perfekt.

Sitter din livmodertapp högt eller lågt? Om din livmodertapp sitter långt ner under mensen är det bra att satsa på en kortare modell. 

Har du känslig blåsa? Brukar du bli kissnödig om något trycker mot slidväggarna? En mindre och mjukare modell känns mindre.

Har du fött barn? De som fött barn rekommenderas oftare en större modell.

Vissa tillverkare, som Fleurcup och Lunette har två storlekar: En mindre för lätta till normala blödningar och en större som rekommenderas vid rikligare blödningar och efter graviditet. Monthlycup och Svenska menskoppen är exempel på tillverkare som har tre storlekar: liten, mellan och stor.

Menskoppens mjukhet kan också skilja sig åt mellan tillverkare och modeller. Fördelen med en kopp i mjukare silikon är att de är mer flexibla, men kan upplevas som svårare att veckla ut vid insättning, medan hårdare silikon känns mer men är lättare att föra in.

Annons: Hitta bästa priset på olika sorters menskoppar just nu – se Prisjakt (extern länk)

3. Så, hur sätter man in en menskopp?

Det kan ta ett tag att få till insättningen av menskoppen, så det bästa är att öva på det i lugn och ro hemma. 

Den ser stor ut i jämförelse med en tampong, men oroa dig inte, om du har rätt modell och den sitter som den ska så känns menskoppen inte överhuvudtaget.

Det första steget är att vika menskoppen. Här finns det olika tekniker man kan testa. Det lättaste är att vika den på mitten, så att den ser ut som ett C. 

Menskopp vikt som ett C, så kallad c-vikning eller c-fold. Foto: Shutterstock

En variant är att sedan dra ner den ena sidan så att vikningen ser ut som en sjua. 

Om man har problem med att få koppen att vecklas ut ordentligt kan vikningen ”punch down” vara ett alternativ. Här viker man ner ena sidan i koppen.

Foto: Shutterstock

Om man har svårt att föra in den kan man i stället göra en så kallad origami-vikning, som gör menskoppen extra liten. I den här videon får du se hur man kan göra flera olika sorters vikningar.

https://www.youtube.com/watch?v=lwnK8J8fQxk

När koppen är vikt är det dags att föra in den. En del föredrar att sitta på huk när de sätter in den, en del kan göra det stående, andra tycker att det är lättare att ligga ner.

Här är det vanligt att tänka att menskoppen ska föras in lika långt som en tampong, men hur långt in menskoppen ska sitta beror på hur lång slida man har, koppens modell och var livmodertappen sitter. Om du någonsin fört in ett finger för att känna på livmodertappen, eller trådarna på en spiral så har du antagligen märkt att slidan är trång de första centimetrarna, men vidgar sig sedan. Menskoppen ska placeras i den trånga passagen, där slidmuskulaturen är stark och kan hålla den på plats. 

Håll så långt ner på menskoppen du kan när du för in den, utan att förstöra vikningen. För in den långsamt med stadig hand, och vinkla öppningen bak mot rumpan, så att den följer slidans vinkling. Om det känns svårt kan du blöta koppen med lite vatten först, så glider den lättare.

När du fört in halva menskoppen kan du försiktigt låta den vecklas ut genom att lossa på greppet och släppa in luft, och sedan föra in resten av koppen. När du gjort det ska du fortfarande kunna känna botten av menskoppen med fingrarna. För att kolla att den sitter på plats och är fullt utvecklad kan du testa att ta tag i botten och vicka den framåt och bakåt. När det kommer in luft kan det uppstå ett slurpljud eller suga till, men det är bara ett gott tecken.

Om menskoppen kryper uppåt mot livmodern även efter att detta gjorts behöver det inte betyda att du satt in den fel. Det kan vara så att i just din kropp ska menskoppen sitta lita högre upp. 

Silikonpiggen som sitter längst ner kommer antagligen att sticka ut en bit när koppen sitter på plats. De flesta behöver klippa av en bit, eller ibland hela, piggen.

LÄS OCKSÅ: Vilken menskopp är bäst? Här är svaret (Amelia)

4. Och hur tar man ut den?

Tanken på att klippa av piggen, det närmaste ett tampongsnöre koppen har att erbjuda, kan kännas skrämmande men faktum är att du inte behöver den – du har din slidmuskulatur. 

För att ta ut den nyper du tag om botten på koppen så att ”förseglingen” släpper samtidigt som du försiktigt drar i den. Du kan också hjälpa till genom att föra in ett finger mellan slidväggen och sidan på menskoppen så att luften pyser ut. Ibland behöver man krysta lite för att få ut den.

Det kan vara smidigt att ta ut menskoppen när man sitter på toa, eftersom det minimerar risken för blodstänk på golvet, men om du tycker att den är svår att nå är det bättre att ställa sig på huk och krysta tills du når den med fingrarna.

5. Min menskopp har fastnat, vad ska jag göra?

Ibland händer det att menskoppen vandrar uppåt, och blir svår att få grepp om eller ens känna. Men försök att inte gripas av panik. Menskoppen kan inte försvinna in i kroppen.

Testa att krysta försiktigt några gånger. Det brukar vara allt som behövs för att koppen ska hamna i ett greppvänligt läge igen. Om koppen inte rör på sig kan det vara för att du är stressad och spänner dig. Försök då att slappna av, göra något annat en stund och försök sedan igen. 

Om det mot förmodan inte skulle fungera, hör av dig till vården. En barnmorska kan guida dig i telefon eller hjälpa dig att ta ut den på en mottagning. 

6. Menskoppen läcker! Vad har hänt?

Det är knixigt att få till det här med menskoppen, det vittnar många om. Anledningen till att menskopp läcker är oftast inte för att den är överfull, utan för att den inte riktigt sluter tätt. Det gör att mensen kan rinna ner längs med yttersidorna på menskoppen.

Att den inte sluter tätt beror på att det inte bildats ett vakuum som håller koppen på plats. Det gör också att den kan krypa upp i slidan så att livmodertappen lägger sig i den och det uppsamlade blodet inte får plats.

Första steget är att försäkra dig om att menskoppen vecklas ut ordentligt inne i slidan. Det kan du göra genom att föra upp fingrarna och känna så att kanterna på koppen ligger kloss mot slidväggarna, eller snurra lite på den för att släppa ut luft.

Om du inte lyckas kan det vara så att du behöver byta modell eller storlek på koppen.

7. Är det inte ohygieniskt med menskopp?

Silikon och gummi, som menskoppar är gjorda i, är bra på så sätt att de är lätta att rengöra. De suger inte åt sig bakterier, och om du rengör din menskopp och sköter handhygienen innan du för in den så är det ingen fara.

Det du ska tänka på är att tvätta händerna innan du för in menskoppen, men samma sak gäller om du ska föra in en tampong.

Innan första användningen råder många tillverkare till kokning av menskoppen för att säkerställa att den är ren. Kokning är också den rengöringsmetod som rekommenderas efter varje mens. I dag finns det också steriliserande brustabletter som man kan lägga i det kokande vattnet.

Några minuters kokning räcker, men man bör se till att menskoppen inte kommer i kontakt med botten av kastrullen eftersom den kan bli bränd. Många väljer att stoppa in koppen i en ballongvisp vid kokning så att gummit eller silikonet hålls på säkert avstånd från botten. 

Under tiden som du blöder kan det kännas omotiverat att koka koppen varje dag. Lyckligtvis är det inte nödvändigt. När du tömmer koppen kan du skölja den i vatten innan du sätter in den igen. Du kan också använda handtvål eller en mild tvål med lågt pH-värde. Dock ska man undvika tvål med olja i, eftersom det kan förstöra materialet.

I de fall som man inte har tillgång till vatten, om man campar i skogen, är på resa eller får kranvattnet avstängt, kan man torka ur koppen med papper i samband med att man tömmer den.

LÄS OCKSÅ: Barnmorskan guidar: Så pratar du med ditt barn om första mensen

Lufthålen som finns uppe längs med kanten på menskoppen kan man rengöra med tandpetare eller små mellanrumsborstar gjorda för tandborstning.

Efter ett tag kan menskoppen bli missfärgad. Det ser trist ut, men är inte farligt. Dessutom är det lätt åtgärdat. Du kan förebygga genom att skölja i kallt vatten innan kokning och åtgärda genom att försiktigt skrubba med tvål och en mjuk tandborste eller nagelborste (som är ren och används enbart till din menskopp), tvättlapp eller svamp.

Den medföljande påsen är perfekt förvaring för koppen. Men eftersom bakterier frodas i fukt är det viktigt att menskoppen får torka först.

Om plasten plötsligt ändrar struktur och blir klibbigt eller själva koppen får en annan form är det dags att kassera den. 

8. Kan man ha menskopp om man har spiral? 

Ja! Det fungerar absolut att kombinera menskopp med både koppar- och hormonspiral. Men det finns lite saker man kan behöva tänka på.

Det första är trådarnas längd. För det mesta är det här inget problem, eftersom trådarna rullar ihop sig med tiden, men om spiralens trådar är väldigt långa kan de kila in sig mellan menskoppen och slidväggarna.

Om du har spiral och vill börja använda menskopp kan du be en barnmorska kolla hur spiralens trådar ligger.

Om du använder menskopp och ska sätta in spiral bör du säga det till barnmorskan. Hen kan klippa trådarna så att de inte hamnar i vägen, utan i stället slutar ovanför eller i menskoppen. Hos barnmorskan kan du också få råd om hur länge du bör vänta med menskopp efter insättning av spiral. Det kan nämligen vara bra att vänta tills man vet att spiralen sitter där den ska.

Vilket tar oss till nästa grej: Spiral innebär att du behöver vara extra försiktig när du tar ut menskoppen. Om suget som bildas blir för starkt kan spiralen rubbas och hamna fel.