ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA
Publicerad 15 sep 2015 16.52

Maxa vitaminerna – här är bästa maten

<span>Visste du att paprika – och inte citrusfrukter – är bästa källan till C-vitamin?</span>

Visste du att paprika – och inte citrusfrukter – är bästa källan till C-vitamin?

1/2

Foto: Shutterstock

<span>Måste man ta kosttillskott i form av tabletter och droppar? Nej, inte om du inte tillhör en riskgrupp. Nästan alla vitaminer och mineraler kan du få i dig genom maten. <br></span>

Måste man ta kosttillskott i form av tabletter och droppar? Nej, inte om du inte tillhör en riskgrupp. Nästan alla vitaminer och mineraler kan du få i dig genom maten.

2/2

Foto: Shutterstock

Vitaminer och mineraler är livsviktiga för att vi ska fungera.

Men måste man ta kosttillskott i form av tabletter och droppar?

Nejdå, nästan samtliga av dem går att få i sig genom maten.

Här listar vi vilka livsmedel som är bäst för respektive näringsämne

Strunta i kosttillskott – ät det här!

Vitaminer och mineraler behöver vi av en mängd olika anledningar. De kan bland annat göra oss pigga, motverka såväl psykisk som fysisk sjukdom, samt stärka vårt skelett.

I takt med samhällets ökade intresse för hälsa har marknaden för vitamin- och mineraltillskott exploderat, med hur många burkar och flaskor som helst på apoteket och i hälsokostaffärer. Men är det verkligen nödvändigt att köpa på sig ett helt "medicinskåp"?

Nej, inte om du ändå är inne på att äta naturligt och varierat. För mest effektivt är trots allt nyttig mat.

Med inspiration av tidningen Health avslöjar vi i vilka livsmedel som du hittar några av de viktigaste ämnena.

Visste du till exempel att paprika – och inte citrusfrukter – är bästa källan till C-vitamin?

1. D-vitamin

Behövs för: Förutom att det underlättar för kroppen att ta upp kalcium stimulerar D-vitamin tillväxten av celler, stärker immunförsvaret och minskar inflammation.

Finns i: Allra bäst är feta fiskar som lax, makrill och svärdfisk.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin – får du i dig tillräckligt?

2. C-vitamin

Behövs för: En viktig antioxidant, som medverkar i en rad processer i kroppen. Till exempel vid nedbrytningen av protein.

Finns i: De flesta förknippar det med citrusfrukter som apelsin och citron, men faktum är att röd paprika innehåller mer C-vitamin än någon annan mat. Andra bra källor är kiwi, broccoli och brysselkål.

3. Omega-3-fettsyror

Behövs för: Fleromättade fetter är viktiga för hjärnans hälsa och hjälper till att minska inflammation.

Finns i: Det finns två olika typer av omega-3-fettsyror. Dels alfa-linolensyra, som hittas i växtbaserad mat som vegetabiliska oljor, gröna grönsaker, nötter och frön – dels EPA och DHA, som ingår i fet fisk som tonfisk.

4. Järn

Behövs för: Proteinerna i kroppen använder järnet för att transportera syre och producera celler.

Finns i: Det finns två olika typer av järn som vi får i oss via maten: dels hemjärn som ingår i animaliska livsmedel som rött kött, fisk och kyckling – dels icke-hemjärn som hittas i växtbaserad mat som linser och bönor.

5. Zink

Behövs för: Stärker immunförsvaret och har betydelse för vårt smak- och luktsinne.

Finns i: Ostron innehåller mer zink än någon annan mat, men även rött kött, kyckling och kungskrabba är bra källor.

6. Folsyra

Behövs för: Folsyra kan hjälpa till att förhindra fosterskador, så särskilt viktigt är det för gravida kvinnor. Det används även vid nybildningen av vävnader och proteiner.

Finns i: Mörkgröna bladgrönsaker, frukt, nötter och mejeriprodukter. Spenat har ett extra högt innehåll.

7. Kalcium

Behövs för: Hjälper framför allt till att stärka tänder och skelett, men stimulerar även muskelfunktion, cellkommunikation och hormonutsöndring.

Finns i: Störst andel kalcium hittar man i mejeriprodukter, framför allt naturell yoghurt med låg fetthalt. Även mörkgröna bladgrönsaker som grönkål och kinakål är bra källor.

8. Kalium

Behövs för: Kalium är nödvändigt både för hjärtats aktivitet samt för att bygga proteiner och muskler. Dessutom används det i omvandlingen av kolhydrater till energi.

Finns i: Sötpotatis är bästa källan, tätt följd av tomatpuré, betor och vanlig potatis. Även rött kött, kyckling och fisk är bra.

9. Magnesium

Magnesium behövs för: Kroppen använder magnesium i mer än 300 (!) biokemiska processer. Bland annat behövs det för att stimulera nerv- och muskelfunktioner, upprätthålla en stabil hjärtrytm, samt stärka skelettet.

Magnesium finns i: Oraffinerade sädesslag som vetekli, samt i mandlar, cashewnötter och gröna grönsaker som spenat.

LÄS OCKSÅ:

Så gör magnesium dig lugn och glad

Få i dig magnesium via mat – slipp bristsymptom

 

 

10. K-vitamin

Behövs för: K-vitamin är nödvändigt för kroppens blodkoagulering. Utan det skulle sår och skador inte sluta blöda.

Finns i: Gröna bladgrönsaker som grönkål och spenat.

LÄS OCKSÅ: Okända vitaminet som är viktigt för kvinnor

11. Vitamin A

Behövs för: Stärker immunförsvaret och är viktigt för att synen ska fungera.

Finns i: Störst koncentration finns i sötpotatis, men även spenat, fisk, mjölk, ägg och morötter är bra källor.

12. Vitamin B6

Behövs för: B6 är namnet på en grupp B-vitaminer som har liknande effekter på kroppen. Till exempel stimulerar de ämnesomsättningen, stabiliserar blodsockret och producerar antikroppar som motverkar sjukdom.

Finns i: Högst koncentration finns i kikärtor, men även fisk och kyckling är bra val.

13. Vitamin B12

Behövs för: Viktigt för nervsystemet, samt för produktionen av DNA och röda blodkroppar. Skyddar mot blodbrist eller "anemi", som kan orsaka trötthet och svaghet.

Finns i: Högst koncentration finns i kokta musslor, men även nötlever, forell, lax och tonfisk är rika på B12.

14. Vitamin E

Behövs för: Skyddar de viktiga antioxidanterna i kroppen från skadliga så kallade "fria radikaler". Stärker immunförsvaret, samt främjar blodkärlens funktion.

Finns i: Solrosfrön och mandlar.

ANNONS