Maträtter som motverkar hungern

Det finns maträtter, drycker och kryddor som motverkar hungern.

Här är några som är bra att äta under fastedagarna.

Victoria Lagercrantz

1. Frukt, grönsaker, bär och rotfrukter är fiberrika och binder mycket vatten vilket gör dem kalorisnåla, man får mycket volym och mättnad per kcal.

 

2. Konsistens och partikelstorlek har betydelse. Fast föda mättar bättre än lös och finfördelad. Till exempel blir man mättare av kokt potatis än av potatismos.

 

LÄS OCKSÅ: 9 typer av hunger - lär dig hur du ska hantera dem

 

3. Fullkorn är mättande. Fiberrika livsmedel som ger särskilt lång mättnad är havre, quinoa och bovete.

 

4. Grönt te tonar ner hungern och hjälper oss att glömma suget efter sött. Innehåller anti- oxidanter som anses minska absorptionen av fett i kroppen.

 

KOLLA IN: Vår nya, gratis vikttjänst med färdiga veckomenyer för GI, LCHF, 5:2, Low cal och smoothie-dieten

 

5. Hungerhejdare som innehåller ämnen som dämpar aptiten och minskar suget efter snabba kolhydrater:
• Citron och grapefrukt
• Färsk ingefära
• Frusna osötade eller färska lingon och tranbär (inte tor- kade; de är söta och kan tvärtom öka sötsuget)
• Chili
• Kaffe
• Kronärtskocka
• Tomat

 

6. Krispiga grönsaker med tuggmotstånd, som kål, mättar extremt bra per kalori.

 

7. Soppor, grytor och gröt värmer och håller dig mätt länge.

 

8. Protein mättar, välj proteinrika livsmedel som sojabönor, tonfisk, linser, kalkon, kyckling, lax.

Protein ger lång mättnadskänsla och en jämnare blodsockernivå. Protein bränner fett och bygger muskler. När vi äter protein aktiveras produktionen av hormonet glukagon, som signalerar till kroppen att omvandla fett i maten till energi i stället för att lagra det. Får vi i oss tillräckligt med protein bevarar vi lättare den muskelmassa vi annars kan förlora när vi går ner i vikt. Protein ökar också ämnesomsättningen genom att aktivera sköldkörteln.