1 av 3
2 av 3
3 av 3

Maten som kan göra din förkylning värre

FÖRKYLNING. Vi har varit på månen men fortfarande inte hittat ett botemedel mot helt vanlig förkylning. Det finns dock många sätt att förvärra dina symptom.

Här är maten du bör undvika när du är ett snormonster.

Den amerikanska hälsosajten Eatclean.com har i samarbete med en dietist listat fyra matvaror som du bör vara extra uppmärksam kring när du är förkyld eller har influensa.

Enligt Hälsolivs dietist Sofia Antonsson är det dock viktigt att komma ihåg att mycket är individuellt och att amerikansk forskning skiljer sig från svensk.

– Men det är klart att det kan påverka. Är du förkyld så behöver du ju näring som stärker immunförsvaret, säger hon till Hälsoliv.

– Då behöver man definitivt inte produkter, som läsk och raffinerade kolhydrater, som ger mycket energi men liten näring.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning

1. Läsk, juice och godis

Ja, vi vet. När man är sjuk och ynklig vill man kunna unna sig, men faktum är att du bara riskerar att bli sämre av läsk, juice och andra välsockrade produkter. Socker kan orsaka inflammation i kroppen och försvaga immunsystemet. Detsamma gäller kakor, godis och sockrade frukostflingor. Istället: drick lite ingefärste för magen, vatten eller kokosvatten för att inte torka ut och unna dig exempelvis popcorn.

LÄS OCKSÅ: Maten du tror är nyttig – men som inte är det

2. Mjölkprodukter

Det här tipset gäller inte alla. Vissa kan nämligen äta och dricka mjölkprodukter utan problem och i så fall är det en bra källa till protein och D-vitamin som hjälper din kropp i sjuktider. Andra upplever däremot att slemmet tjocknar och får därför ännu svårare att andas. Då bör du se över dina kostvanor under sjukdomsperioden.

LÄS OCKSÅ: Forskare har tagit fram fettsnåla munkar

3. Alkohol

Den här är ganska given men ändå viktig att nämna. Precis som med socker kan alkohol göra kroppen svagare än vad den redan är. Kroppen torkar dessutom ut fortare och du riskerar att bli full snabbare än vanligt. Att vakna upp ännu sjukare OCH bakfull är ingen kul kombination.

LÄS OCKSÅ: Tveksam effekt av förkylningssprejer

4. Raffinerade kolhydrater

En klassiker när man är sjuk och inte orkar göra många knop i köket - varma mackor, rostat bröd eller lite kex. Problemet: kolhydrater bryts snabbt ner till socker och precis som med juice och läsk kan det snabbt höja blodsockret. Detta kan i sin tur hindra kroppen i sina försök att krossa infektionen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!