Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Presenteras av Har du problem med huvudvärk?

Maten du inte visste kan utlösa huvudvärk

<span>En del mat som i övrigt anses hälsosam kan ge huvudvärk, enligt forskare.<br></span>

En del mat som i övrigt anses hälsosam kan ge huvudvärk, enligt forskare.

1/2

Foto: Colourbox

<span>Enligt forskare är choklad en högst trolig &quot;trigger&quot; till huvudvärk.</span>

Enligt forskare är choklad en högst trolig "trigger" till huvudvärk.

2/2

Foto: Colourbox

Huvudvärk av choklad och nötter?

Och du som skyllt migränattackerna på vin och kaffe.

Nej, det finns betydligt fler livsmedel som orsakar kaos i skallen, enligt forskare.

Här listar vi sex av dem.

Huvudvärk upplever de flesta av oss lite då och då. Vissa oftare än andra. Ibland beror obehagen på att vi är sjuka, ibland på hur vi har ätit och druckit. Att rödvin och mycket kaffe kan orsaka migränliknande symptom är till exempel vida känt.

Men visste du att en del mat som i övrigt anses hälsosam kan ge huvudvärken från helvetet? Att nötterna du stoppade i dig inför träningen kan få motsatt effekt?

Med inspiration av den amerikanska sajten Fox News listar vi sex livsmedel som du bör vara lite vaksam på.

Men kom ihåg: allra värst mår du om du inte äter alls.

1. Choklad

Forskningen på förhållandet mat/huvudvärk är fortfarande blygsam och choklad har inte bekräftats vara en migränutlösare – än. Enligt Lee Peterlin, huvudvärksforskare vid John Hopkins University i Baltimore, är vårt favoritgodis emellertid en högst trolig "trigger".

Undersökningar visar att personer som lider av migrän kan bli sugna på choklad i början av en attack, men orsakssambandet skulle lika gärna kunna vara det omvända.

Så ta det lugnt med den där 70-procentiga chokladkakan, även om den rekommenderas av kostrådgivare.

2. Nötter

Samma sak här: huvudvärk i samband med nötätande har framför allt observerats hos patienter av läkare. Fortfarande behövs omfattande studier på saken.

Men enligt New York-neurologen Louise Klebanoff är nötter en potentiell utlösare. Håll koll på om du får besvär inom tolv timmar efter att du ätit cashewnötter, mandlar eller liknande, råder hon enligt Fox News.

3. Citrusfrukter

Här är forskarna oeniga. Vissa studier har visat på ett samband mellan migrän och frukter som citron och apelsin – medan andra inte har kunnat hitta någon länk.

Men citrusfrukterna är definitivt under lupp – och misstänks av flera experter vara en källa till huvudvärk.

4. Lagrade ostar

Attans också, för de är ju så goda. Men camembert, cheddar och gorgonzola är erkända migränutlösare. Forskarna vet inte exakt varför, men tror att det kan bero på deras innehåll av ämnet tyramin, som interagerar med signalsubstanserna i kroppens nervsystem. Så ta det lite lugnt med ostbrickan om du är känslig.

 

LÄS OCKSÅ: Är du beroende av ost? Det här är förklaringen

5. Baljväxter

Inte lika kritiska som exempelvis alkohol och koffein, men bönor, ärtor och linser verkar också kunna utlösa migränliknande symptom, enligt experter.

6. Processat kött

Charkuterivaror som korv, skinka, bacon, kassler och leverpastej kan innehålla konserveringsmedel som påverkar kemin i hjärnan. Därför är det inte ovanligt att de triggar i gång huvudvärk, säger den amerikanska neurologen och professorn Rebecca Traub till Fox News.

 

LÄS OCKSÅ: Professorns bästa knep mot huvudvärk