Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Under semestern frossar vi gärna i grillat och andra godsaker. Men se upp med vad du ger din hund.Under semestern frossar vi gärna i grillat och andra godsaker. Men se upp med vad du ger din hund.Under semestern frossar vi gärna i grillat och andra godsaker. Men se upp med vad du ger din hund.
Håll bland annat rått kök, lök och friterad mat borta från vovven.Håll bland annat rått kök, lök och friterad mat borta från vovven.Håll bland annat rått kök, lök och friterad mat borta från vovven.
1 AV 2
Under semestern frossar vi gärna i grillat och andra godsaker. Men se upp med vad du ger din hund.
Foto: Andresrimaging/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
2 AV 2
Håll bland annat rått kök, lök och friterad mat borta från vovven.
Foto: Monkeybusinessimages/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Mata inte hunden med det här – 9 nya kostråd för jycken

Under semestern frossar vi gärna i grillat, grönsaker, frukt och snacks.

Men håll lite koll om du har hund.

Nu varnar amerikanska Livsmedelsverket för några livsmedel som kan förgifta, eller i värsta fall ta död på, din älskade vovve.

Två pockande hundögon under bordet – och du är körd. Det ÄR frestande att sticka till favoritjycken en bit mat från den egna tallriken. Men hur harmlös sommarens middagsmat än kan verka så är det inte säkert att din hunds system klarar av att bryta ner den på samma sätt som människokroppen. Och kemikalier som vi får tydliga allergiska reaktioner av kan ge andra, betydligt mer svårupptäckta, symptom hos vovven.

Så var nogsam med vad du låter ligga framme i köket eller trädgården om du har en jycke som springer in och ut. I synnerhet i grilltider, när vi ofta förbereder råa livsmedel medan vi väntar på glöden.

Hundens genuppsättning, storlek och hur mycket den äter påverkar hur väl den tål vår kost, men enligt amerikanska Livsmedelsverket finns det några matvaror som man bör vara särskilt strikt med.

Här är nio livsmedel som de föreslår att du håller vovven borta från:

Friterad och stekt mat

Liksom människan har hunden lätt at frestas av salt och fet mat som bacon och friterad kyckling. Men precis som för oss kan kolesterolrik kost orsaka hälsoproblem. I jyckens fall handlar det i vanligtvis om magont, i sällsyntare fall om "pankreatit". Det senare är en inflammation i bukspottskörteln, som i värsta fall kräver intensivvård.

Rått kött

Rått, obehandlat kött kan innehålla flera för hunden skadliga bakterier, som E. coli och salmonella. Så om du ska grilla icke-vegetariskt: håll vovven borta från exempelvis hamburgerfärs och kycklingbröst. Om du handskats med sådana råvaror, tvätta händerna innan du förbereder hundmaten. Och vice versa: även jyckens middag kan innehålla smittobakterier, så rengör dina egna tassar när hundskålen är fylld.

LÄS OCKSÅ: Grattis hundägare – du är friskare än andra

Lök, vitlök och gräslök

Lök, vitlök och gräslök – liksom lökpulver och vitlökspulver – kan orsaka svåra magproblem hos både hundar och katter. Så håll husdjuren borta från rätter där dessa kan ingå, inklusive såser och andra tillbehör.

Möglig mat

Låt aldrig din hund komma i kontakt med möglig mat, som gamla ostkanter eller brödbitar. Släng obrukbara rester och utgången mat direkt – och se till att sopkorgen är väl omsluten.

Vindruvor, russin och korinter

Alla hundar blir inte sjuka av dem, men vindruvor, russin och korinter är hursomhelst inte hälsosamt för våra fyrbenta vänner. I värsta fall kan de orsaka njurfel, så mata hellre jycken med banan och äpple – så länge den inte kommer åt kärnhuset och kärnorna.

LÄS OCKSÅ: Forskare: Din hund hatar när du kramar den

Salta snacks

Ett enstaka chips eller en ostbåge är ingen större fara: värre är det om din hund får tag på hela påsen. Se till att hen hela tiden har vatten till hands, för ju törstigare, desto mer sugen på salta snacks.

Macadamianötter

Macadamianötter kan vara mycket skadliga för hundar, varnar amerikanska Livsmedelsverket. Tänk på att dessa nötter kan ingå i kakor och andra godsaker, så skanna innehållsförteckningarna noga innan du låter vovven ta del av picknickmaten.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du ha hund – här är 6 hälsoskäl

Choklad

Choklad innehåller det för hundar giftiga ämnet teobromin, som kan orsaka kräkningar, hjärtklappning och i värsta fall dödsfall. Hur mycket de tål är individuellt och beror bland annat på storlek. En labrador reagerar troligen inte på en liten bit, medan en chihuahua kan bli allvarligt sjuk av samma mängd. Mörk choklad är på grund av större teobromininnehåll farligare än ljus – medan vit choklad är relativt riskfri.

Xylitol (finns bland annat i jordnötssmör och tuggummi)

Sötningsmedlet Xylitol är inte bra för din jycke. Så håll henne/honom borta från exempelvis sockerfritt tuggummi och andra kalorisnåla godissorter. Amerikanska livsmedelverket varnar även för jordnötssmör, eftersom vissa sorter kan innehålla xylitol. Igen: skanna innehållsförteckningen innan hunden får del av det goda.

LÄS OCKSÅ: Vad hundar lär oss om meningen med livet