Måste man helt utesluta socker för att gå ner i vikt?
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
1 AV 2
Måste man helt utesluta socker för att gå ner i vikt?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Måste jag utesluta socker för att gå ner i vikt?

Hur ofta tycker du att man kan äta socker egentligen? Jag försöker sluta med sötsaker för att gå ner i vikt, men det är sååå tråkigt. Jag vill tillåta mig att fika med bullar och kakor på helgerna. Hur ska jag göra för att ändå hålla i viktminskningen?

/Matilda, 32

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd

Hej Matilda! Jag förstår att ett liv utan socker är lite trist. Det är ju så att vi människor rent evolutionärt har en förkärlek till det söta, det var ett sätt att överleva på stenåldern. I dag har vi ju inte samma problem med att hitta föda, tvärtom. Det söta ger oss tröst, piggar upp och belönar. Sockerintaget är alltså ofta kopplat till känslor. Därför är det bra att börja i den änden, att försöka förstå vad det är man egentligen känner när man känner sötsug. 

LÄS OCKSÅ: Så lär du kroppen att bränna fett - 10 effektiva sätt 

”Visst kan du ta en fika på helgen”

Genom att identifiera känslan blir det lättare att ta fram den mentala stoppskylten och tacka nej. Visst kan du ta en fika på helgen, det viktiga är att dra ner på sockerkonsumtionen överlag och där är det många som kanske inte tänker på det dolda sockret i produkter som smaksatt yoghurt, bröd, müsli och färdigmat. 

Fråga dietisten

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor.

Mejla till: dietist@expressen.se

Genom att titta efter nyckelhålet blir det lättare att välja produkter med mindre socker till vardags. Kanske räcker det att vara lite mer strikt under veckorna för att kunna unna sig något sött i helgen och ändå hålla i viktminskningen. Annars kanske det är något annat i din kost som gör att du inte går ner i vikt. Att lägga in fastedagar då och då brukar vara effektivt för att gå ner i vikt.