Martin ”E-Type” Erikson känner sig yngre än vad han är.
Martin ”E-Type” Erikson känner sig yngre än vad han är. Foto: ANNE HAAVISTO

E-Type: ”Att fylla 50 var riktigt jobbigt”

Martin ”E-Type” Erikson, 54, säger att han är för ung för sin ålder och har haft flera ålderskriser. Den senaste var värst men han tänker inte stanna upp och bli tråkig för det. Han säger att han jobbar med att acceptera åldrandet och krämporna som följer.

– Jag försöker att vara ödmjuk inför livet och min ålder, säger han.

Martin ”E-Type” Eriksons bästa…

…söndag

– Då vaknar jag hemma i min egen säng, något jag sällan gör eftersom jag alltid reser. Då har jag gärna varit på disko på fredagen och hunnit stabilisera kroppsvätskorna under lördagen, så på söndagen är jag med i matchen igen. Jag hasar gärna runt i morgonrocken, spenderar en timme för mycket på Facebook och äter frukost länge. Sen packar jag bilen full med vapen och åker till skjutbanan i Skokloster och träffar lite kompisar. Där skjuter vi lerduvor, äter en god lunch och dricker kaffe. Där känner jag en enorm ledighetskänsla. På vägen hem från skjutbanan åker jag gärna förbi en välsorterad butik där jag köper en extremt vackert marmorerad köttbit och lite onödiga småsnacks som jag äter medan jag lagar till köttet. Sen sitter jag mig i min nybyggda bar hemma och tar ett glas bubbel, äter stora oliver och tryffelkorv, lite som på en fredag, fast det är söndag. Till kvällen tar jag emot trevligt sällskap och spelar gärna Rappakalja eller TP och lär mig en massa onödiga saker. Det är en perfekt söndag i mitt liv.

Martin "E-Type" Erikson

Ålder: 54.

Gör: Musiker och krögare.

Bor: Stockholm.

Familj: Singel.

Aktuell: Nya krogen ”Lasse i gatan” i Gamla stan i Stockholm och tidigare outgivna låten ”Ride the lightning” i en reklamfilm för Blocket.

…må bra-knep

– För mig handlar den största delen av att må bra mellan öronen. Jag har med åren blivit bättre på att acceptera var jag är i livet och njuter av att glaset är halvfullt i stället för att det är halvtomt. Jag mår bra av att få vara i min hemmiljö, utan att packa ännu en väska. Jag tycker om att pyssla, mitt nya hem är som gjort för pyssel. Jag mår bra av att ta tag i saker. Att göra saker man tänkt göra, säga saker till människor, be om ursäkt, allt det där jag dragit mig för att göra. Efteråt ger det en lättnad och jag kan till och med känna mig euforisk. Hittar man anledningen till att man mår dåligt, för det finns alltid en anledning, och gör någonting åt det, då är man plötsligt en mycket gladare människa.

LÄS OCKSÅ: Patrik Isaksson om längtan efter kärlek

…avkoppling

– När jag alldeles för sällan får resa privat. Men entreprenören i mig sover aldrig. Jag kan koppla av oerhört mycket när jag till exempel strosar i mina favoritbutiker på Portobello Road i London. Sen att det ofta slutar med att jag har med mig en halv lastbil med prylar hem är en annan sak. Avkoppling för mig är också att få göra det man verkligen älskar, oavsett vad det är.

…strategi för att hantera ålderskriser

– Jag har haft många ålderskriser, att fylla 50 var riktigt jobbigt. Då insåg jag att jag passerat både yngre och äldre medelåldern, det blev på något sätt ett för stort hopp. Jag jobbar på att försöka hitta sätt att acceptera min ålder och att hela tiden göra det bästa jag kan i alla situationer. Jag har till exempel slutat att ställa upp för andra jämt, som jag gjort tidigare utan att ens reflektera över det. Självklart ska man ställa upp och ta hand om nära och kära, det är inte det jag menar. Men numera tänker jag till mer; vad jag gör, för vem och varför. Nu är det min tid liksom. Jag försöker att acceptera att jag inte kan klättra i träd utan tar hjälp av en 20-åring i stället, och accepterar det.

– Jag har svårt för att acceptera att jag är astrött på kvällarna, det har jag ju aldrig varit tidigare. Men jag tänker inte sitta och ha tråkigt, jag rycker av plåstret liksom. Jag bryr mig mindre om vad andra tycker. Jag kan ha omaka strumpor på ett viktigt affärsmöte, något som var otänkbart för 20 år sedan. I dag rullar jag upp byxbenen och visar de andra. Jag försöker vara ödmjuk inför livet och min ålder. Det är inte lätt, för jag är för ung i sinnet för min ålder. Jag har roligt och mycket gemensamt med en 18-årig skateboardåkare och kommer lätt att kolla på båtar, snygga bilar och tjejer även när jag är 90 år.

LÄS OCKSÅ: Linda Bengtzing: ”Jag har insett att jag har åldrats”

…egenskap som krögare

– Att jag har insett att jag inte är en bra chef. Chefer ska vara som reptiler eller vithajar med hårt skinn. Jag är en kreativ känslomänniska, som låter min personal utvecklas. Jag lyssnar otroligt mycket på min personal och är på plats nästan dagligen. Jag följer hela förloppet från bokning till att ta mina gäster i hand när de kommer till restaurangen. Egentligen är jag ingen krögare utan en innovatör. Jag vågar satsa på idéer, som inte alla tror på men som ibland blir väldigt bra. Så jag skulle nog säga att jag är modig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!