Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Malin och Kristin: ”Vi är typiska systrar”

Kristin Kaspersen och Malin Berghagen är typiska systrar. Olika, men nära i systerskapet. Den gemensamma nämnaren är mamma Barbros alla kramar, omtänksamhet och ödmjukhet.

Klockan är sex på morgonen. Systrarna Malin Berghagen och Kristin Kaspersen sitter i var sin sminkstol och vi träffas inför fotograferingen av Kappahls höst- och julkollektion. Teamet har trängt ihop sig i en liten stuga på en sjötomt på Lidingö. Ljudnivån är hög, men det bekommer inte Malins elvaåriga hund Bodhi, en rhodesian ridgeback, som ligger i ett hörn.

Nedanför Kristin väntar hunden Minoo, en liten, nyfriserad cavapoo på ett år. På frågan om hundarna trivs ihop är svaret ett ”nja”, även om det blivit bättre. 

– Minoo var valpig tidigare. Hon tyckte att Bodhi var det coolaste som fanns och hoppade på den stora hunden, säger Kristin.

– ...och Bodhi tyckte bara: Ta bort den där lilla studsande hårbollen, fyller Malin i.

– Egentligen är det konstigt att jag har hund, då jag är hundrädd, fortsätter Kristin. Den som fått mig att bli av med hundrädslan är Malins hund Bodhi, som visat mig att även stora hundar kan vara snälla.

LÄS OCKSÅ: Kristin Kaspersen om glädjen efter stora sorgen 

Malin Berghagen har flyttat hem till Sverige

Förra våren flyttade Malin hem till Sverige, men hon har kvar en liten lägenhet på Mallorca. Även om hon saknar kompisarna där, uppskattar hon närheten till familjen i Stockholm.

– När barnen ringer och frågar om jag kan göra olika saker eller Kristin vill ha hundvakt, då svarar jag snabbt ja om jag kan. Då måste jag inte längre boka biljett och flyga i tre och en halv timme.

Kristin Kaspersen

Ålder: 50.

Familj: Barnen Filip Kaspersen Lamprecht, 22, och Leon Kaspersen Fahlén, 15.

Hund: Minoo, 1, Cavapoo.

Bor: Centralt i Stockholm.

Gör: Programledare, författare, föreläsare. Vann ”Let’s dance” 2019 med danspartnern Calle Sterner.

Aktuell: Boken ”Tacksam­het” kom 28 augusti. Frontar Kappahls höst­ och julkampanj.

Hur skulle ni beskriva er relation som systrar?

– Jag tycker vi är typiska systrar. Vi är väldigt olika i våra passioner, men har en nära relation just på grund av systerskapet. Vi har vuxit upp tillsammans och har hängt mycket med mamma. Vår gemensamma nämnare är andan som mamma uppfostrat oss i. Ödmjukheten, omtänksamheten, kramar, fixa och dona och måna om människor. Det här omhändertagandet, säger Malin.

Tomheten efter mamma Barbro ”Lill-Babs” Svensson

Den 3 april 2018 gick Barbro ”Lill- Babs” Svensson bort, 80 år gammal.

– Det känns tomt, säger Malin.

Barbro var noga med att man skulle ha fötterna på jorden och inte ha några divalater. Och systrarna beskriver att de båda alltid landar på samma plats – i Järvsö.

– Det är hjärtat. Där möts vi i något som mamma och mormor skapat. Det är en trygg plats, säger Malin.

Malin Berghagen

Ålder: 53.

Familj: Barnen Christopher B Taylor, 32, Love Taylor, 29, Linn Nilsson, 24, Isak Nilsson, 17. Särbon Martin Charlton, 48.

Hund: Hunden Bodhi, 11, Rhodesian ridgeback.

Bor: Centralt i Stockholm. 

Gör: Skådespelerska, för­ fattare, bloggare, yoga­ inspiratör.

Aktuell: Poddar med bästa vännen Tess Merkel

i ”Berghagen och Tess”. Har yogaklasser på Mamita i Stockholm. Frontar Kappahls höst­ och julkampanj.

På vilka sätt är ni lika och olika?

– Jag tycker det är coolt att vi är lika på många sätt, men det tar sig olika uttryck. Båda älskar resor, men när vi åkte till Costa Rica åkte Malin med en ryggsäck och jag med största resväskan.

En annan skillnad är andligheten.

– Jag är ju väldigt spirituell och du är ju väldigt kärleksfull utan att vara spirituell, säger Malin.

LÄS OCKSÅ: Bornebusch: ”Vi har fortfarande kul ihop” 

Frontar Kappahls kampanj

Även om Kristin tror på det andliga, gör hon det i mindre utsträckning.

– Vi har fått elda salvia för att röken ska ta bort onda andar. Min syster säger att det funkar. Jag vete fan, men jag gör det. Malin tillför något. Hon är familjens lilla häxa. Hon kan se tecken överallt. Jag kan se vad hon menar, men jag känner det inte på samma sätt som hon. Malin har en känsla för saker. När hon berättar om sådant hon upplevt kan jag först undra hur fasen hon kan veta det? Efteråt kan jag tänka att det var ju så. Jag älskar Malins enorma öppenhet, säger Kristin.

Kristins hund Minoo är en ettårig cavapoo, en blandras av raserna cavalier king charles spaniel och pudel. Malins Bodhi, 11, är en rhodesian ridgeback.Kristins hund Minoo är en ettårig cavapoo, en blandras av raserna cavalier king charles spaniel och pudel. Malins Bodhi, 11, är en rhodesian ridgeback.Kristins hund Minoo är en ettårig cavapoo, en blandras av raserna cavalier king charles spaniel och pudel. Malins Bodhi, 11, är en rhodesian ridgeback.
Kristins hund Minoo är en ettårig cavapoo, en blandras av raserna cavalier king charles spaniel och pudel. Malins Bodhi, 11, är en rhodesian ridgeback. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Utöver systrarna medverkar Malins barn Christopher, Love, Linn och Isak samt Kristins söner Filip och Leon i Kappahls kampanj. När systrarna fick frågan om att medverka blev de glada.

– Vi har aldrig gjort något ihop med alla våra barn. Det är superhärligt att få göra en kampanj med dem man älskar allra mest. Vi ställde tusen frågor, eftersom alla våra barn är noga med vad de ställer upp på. Vi ville veta allt om miljöaspekten. Folk beklagar sig över att jag flyger mycket, men textilindustrin är också en miljöbov, säger Malin.

Hon menar att det handlar om att skapa en miljömedvetenhet på alla plan. Där är Kappahl ett bra exempel, tycker hon.

Någonstans känner jag att mamma sitter och ler litegrann

Både Malins och Kristins barn tycker om att handla second hand och gillar möjligheten att lämna tillbaka kläder i butiken, för att sedan återanvändas och återvinnas. Att plaggen var i hållbart framtaget material var också ett plus.

Vad hade mamma Barbro tyckt om kampanjen?

– Någonstans känner jag att mamma sitter och ler litegrann. Det här är en sådan grej som hon hade älskat att göra. Våra barn har sjukt kul ihop och är lika mycket kompisar som kusiner. Det är vi tillsammans som familj och det är väldigt mycket mamma, säger Kristin.

Kristin Kaspersen om…

…sina favoritplagg:

”Förra årets mest använda plagg var fak­tiskt en smårutig kappa i brunt och svart från Kappahl, som jag fick under ett lunch­event för influencers. Jag fick också en beige kappa och en randig tröja i rosa och vinrött som jag använt mycket.”

…boken ”Tacksamhet”:

”Förlaget ringde mig för att mina Insta­gramtexter hade blivit uppmärksammade. Boken består av en massa småtexter om lycka, sorg, familj, platser, möten och så är det mina egna bilder. Den röda tråden är att se tacksamheten i saker.”

… ”Let's dance”

”Det är det roligaste jag gjort. Jag är lite i post production depression. Vi började träna den 11 februari och höll på till 31 maj. Jag och Calle Sterner räknade ut att vi hade fyra tränings­lediga dagar. Även om vissa dagar handlade om att sätta koreografi och småträna lite för att hinna återhämta sig. Mitt mål var att få dansa alla danser, för jag ville lära mig dansa.

Hade jag gått in för det som en tävling hade jag inte dansat med samma glädje.

Som små lånade systrarna kläder ur mammas garderob innan de gick till skolan. Kristin var alltid snabbast och tog det hon ville ha.

– Jag kommer ihåg att jag snodde Malins stövlar. Så kom Malin ned. ”Fan, jävla Stina” sa hon och snodde mammas stövlar. Sedan kom mamma och sa så att barnflickan hörde: ”Jävla ungar som snott mina stövlar.”

Så småningom blev Kristins fötter större än både Barbros och syrrans.

Olika klädstilar

I dag skiljer sig systrarna åt i sina klädstilar. Malin klär sig gärna i starka färger och blommönstrat, medan Kristin har en matchande basgarderob.

– Det häftiga med Malin är att hon kan lika gärna komma i klackar och något figurnära, som i en vacker blommönstrad klänning, sandaler och sitt fantastiska hår. Hon är lika kvinnlig i det, säger Kristin.

Den här dagen är Malin klädd i en enkel svart klänning, som hon själv köpt. Men hemma i garderoben hänger också många av Kristins gamla.

– De är lite långa, men kör jag högklackat brukar det funka. Jag är 168 och hon är lite längre än jag.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson gick bort 3 april 2018. Här tillsammans med döttrarna Monica, Malin och Kristin.Barbro ”Lill-Babs” Svensson gick bort 3 april 2018. Här tillsammans med döttrarna Monica, Malin och Kristin.Barbro ”Lill-Babs” Svensson gick bort 3 april 2018. Här tillsammans med döttrarna Monica, Malin och Kristin.
Barbro ”Lill-Babs” Svensson gick bort 3 april 2018. Här tillsammans med döttrarna Monica, Malin och Kristin. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL

Vid varje garderobsresning frågar Kristin, som är 170 centimeter, om syrran vill ha något. Ofta är det de blommiga klänningarna hon rensar ut.

– Jag försöker mig på dem och kan ha dem tre gånger, men jag känner mig inte riktigt bekväm i blommigt. När jag sedan ser klänningen på Malin tänker jag: Vad fasen gav jag bort den där för? Det är konstigt. Men det är bra att det är hon som har den, för då kan jag låna den när vi är på Järvsö.

Vi älskar båda att utvecklas

Till vardags klär sig Kristin gärna i jeans, t-shirt och Converse eller ett par boots, skjorta och skinnbrallor. Trivs hon i ett par byxor kan hon ha dem i många år.

– Min garderob är 50 shades of grey typ. Jag är inte så jättefärgstark, men jag gillar rött, vinrött och mossgrönt. Murriga höstfärger.

Systrarna beskriver det som att de ägnar sig åt samma sak, fast med olika utgångslägen. Hösten 2017 utbildade sig Malin till Master of Wisdom and Meditation Teacher i USA. I dag är hon visdoms- och meditationslärare. Kristin har just gått en kurs i coachade ledarskap.

– Vi älskar båda att utvecklas, säger hon.

Malin Berghagen om…

…sina köpvanor:

”När jag handlar vill jag se klädesplagget omedelbart när jag går in genom dörren och sedan gå direkt ut igen. Det lyckas jag fak­tiskt med ganska ofta. Jag tycker inte om att stå i ett omklädningsrum. Ljuset är inte så upplyftande och man blir bara deprimerad där inne.

Det är mycket roligare att handla med mina döttrar, även om det inte händer så ofta numera. De ser direkt ser vad jag ska ha. ’Det här är du, mamma.’ De vet vad jag tycker om.”

…second hand:

”Jag är en second hand­tjej. Förutom allt jag ärvt från Kristin har jag tagit över kläder från barnen. Jag har till och med ett par jeans som jag ärvt av Isak. Egentligen gillar jag inte att handla kläder. De kläder jag får komplimanger för är ofta klänningar jag köpt på någon mark­nad för en hundralapp.”

…sina yogaklasser

”Jag har yogaklasser på Mamita, ”Lilla mamma”, i Stockholm. Det är underbart. Jag var med och startade Mamita, så det känns jättekul att vara tillbaka.”

Båda gillar hälsa och träning, men Kristin är mer för fysiska sporter, styrketränar och ägnar sig mindre åt yoga. Grunden för Malin är yogan, men hon tränar också thaiboxning.

– Kristin är väldigt sportintresserad. Jag är en total novis, säger Malin.

Kristin Kaspersen: Fortfarande singel

Kristin blir entusiastisk.

– Jag satt och skruvade ihop byrålådor i går och det var ju tur att det pågick en jättespännande fotbollsmatch. Malin har ju träffat en kille som också gillar sport. Jag är så glad!

– Så himla sportintresserad är han inte, protesterar Malin.

– Han kollar i alla fall på fotboll. När Malin skulle flytta hem kände jag gud vad härligt. Nu skulle jag få umgås med min syster och vi skulle ha det så mysigt. Flyttbeslutet togs innan hon hade träffat Martin. När mamma blev sjuk var vi själva båda två. Det är tur att hon har träffat världens bästa Martin. Då jag inte ser henne så ofta som jag trodde är det tur att han är helt fantastisk. Jag träffar dem båda två. Med honom kommer det in ännu mer kärlek i familjen. När kärlek försvann, kom kärlek in. Vi behövde det.

Själv är Kristin singel.

– No change. Det har inte dykt upp någon än. Jag har varit i en träningsbunker hela våren. Det har varit fantastiskt. Jag och Linnéa Claeson satt och grät på restaurang Glashuset häromdagen. Alla frågar om det är tråkigt att ”Let’s dance” är slut. Tråkigt? Prata inte om det för då börjar jag gråta.