6 tecken på att du drabbats av magsår

<p>Magsår? Så vet du om du är drabbad.<br></p>

Foto: Shutterstock

Magsår? Så vet du om du är drabbad.

Magsår är ett sår i tolvfingertarmen eller magsäcken insida och kan vara mycket smärtsamt. Vid blödande magsår kan det krävas akut operation.

Vanligen orsakas åkomman av bakterien Helicobacter pylori och blandas ofta ihop med så kallad funktionell dyspepsi

Här lär du dig identifiera symtom, vilken mat du ska undvika och vilken behandling du kan få.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Det är vanligt att vi slänger oss med meningen "Jag är så stressad att jag får magsår". Oftast är det skämtsamt men åkomman är ett stort problem för den som drabbas och kan göra mycket ont.

Hur orsakas magsår?

Enligt 1177 Vårdguiden kopplar man inte längre ihop magsår med just stress om det handlar om en i övrigt frisk person. I stället är den vanligaste orsaken bakterien Helicobacter pylori. Många smittas redan i barndomen vilket kan sprida bakterien vidare till andra i familjen. De alla flesta som bär på bakterien utvecklar emellertid inte magsår, varför är inte helt klarlagt.

Även vissa smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel kan orsaka magsår precis som medicin som innehåller acetylsalicylsyra, däribland magnecyl och trombyl. sajten Netdoktor skriver även att rökning kan försämra läkningen av ett magsår och öka risken för att det kommer tillbaka.

LÄS OCKSÅ: 7 typer av smärta du bör hålla koll på

Hur känns ett magsår? Vanliga tecken och symtom

Enligt Netdoktor kan det vara stor skillnad på hur olika personer upplever ett magsår. Vissa får exempelvis inga symtom alls.

Här är några tecken på att du kan vara drabbad:

• Huggande eller brännande känsla strax ovanför naveln någon timme efter en måltid.

• Smärtor som liknar halsbränna eller hunger. Kan även stråla ut i ryggen.

• Vaknar mitt i natten av magsmärtor.

• Smärtan lindras av magsyrehämmande medicin.

• Kaffe och rökt mat kan förvärra smärtorna.

Andra symtom kan vara:

• Blodig, svart eller tjäraktig avföring.

• Illamående eller kräkningar med blod eller kräk som påminner om kaffesump.

• Ofrivillig viktminskning.

• Blekhet eller trötthet till följd av blodbrist.

• Plötsliga och svåra magsmärtor.

LÄS MER: Ballongmage? Experten om de värsta bovarna

Behandling och medicin vid magsår – Gastroskopi

Ett magsår kan läka av sig själv, men eftersom det kan leda till värre smärta och hål i magsäcken eller tolvfingertarmen bör den alltid behandlas.

Till att börja med måste du bli utredd av en läkare via en gastroskopi. Läkaren får då möjlighet att inspektera magsäcken och tolvfingertarmen och kan ta vävnadsprover.

Enligt Netdoktor kan det hos patienter under 45 år räcka med ett blodprov för att undersöka om magsårsbakterien finns i kroppen.

Du behandlas först med protonpumpshämmare, en läkemedelstyp som ska minska utsöndringen av saltsyra i kroppen. Detta höjer pH-värdet och underlättar för sårläkningen. Om en bakterieinfektion är orsaken sätts två olika typer av antibiotika in.

Blödande och brustet magsår

Enligt Sahlgrenska Sjukhuset drabbas cirka två procent av patienter av komplikationer av sitt magsår, exempelvis blödande magsår, brustet magsår eller ärrbildning.

Blödande magsår

När ditt magsår leder till att ett blodkärl i slemhinnan spricker och orsakar en blödning i magsäcken eller tolvfingertarmen kallas det för ett blödande magsår. Avföringen blir då svart och dina kräkningar kan se ut som kaffesump. Är blödningen stor är det livshotande och kräver vård.

Brustet magsår

Ett brustet magsår innebär att såret går igenom väggen på magsäcken eller tolvfingertarmen. Detta är mycket smärtsamt och kan vara direkt livshotande eftersom maginnehåll och saltsyra tar sig ut i bukhålan. Akut operation

LÄS OCKSÅ: Mage – 9 vanliga problem och lösningar

Funktionell dyspepsi – liknar IBS

Magsår förväxlas ibland med dyspepsi - eller så kallad stressmage. Det händer också att människor med IBS (känslig tarm) får diagnosen dyspepsi.

Symtomen ser ut så här:

1. Besvären lindras inte av att gå på toaletten.

2. Avföringsvanorna har inte förändrats nämnvärt.

3. Kräkningar.

4. Tidig mättnadskänsla.

5. Illamående.

6. Magvärk efter måltiden.

7. Smärta i magen.

8. I extrema fall kan flytande kost vara bra. Då kan du behöva extra näringsdryck för att inte förlora i vikt.

LÄS OCKSÅ: 5 symtom på IBS – Så lindrar du din IBS-mage

Vilken mat kan jag äta?

Om du besvären gör sig påminda när du äter eller dricker något speciellt bör du undvika detta. Vissa kan exempelvis må sämre av friterad mat, kaffe, alkohol och rökning.

Enligt 1177 Vårdguiden har man tidigare haft kostrekommendationer för att slippa få magsår igen, men dessa är inte längre aktuella. Om du tidigare haft magsår bör du vara försiktig med smärtstillande medel med acetylsalicylsyra (magnecyl) och ibuprofen. Välj heller paracetamol som Alvedon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här