Magbesvär och gaser kan ha många orsaker.
1 av 2: Magbesvär och gaser kan ha många orsaker. Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Varför får jag så mycket gaser på kvällen?”

Det är ganska pinsamt, men jag får så mycket gaser i magen, ofta på kvällen. Kan jag ändra kosten för att undvika det?

//Minna

Dietisten svarar: Kan vara IBS

Jag förstår att du tycker att det är pinsamt och det är vanligt att magen under dagen ökar i omfång, blir orolig och att det bildas gaser mot kvällen. Beroende på om du har några andra symtom som till exempel uppblåsthet, smärta eller avföringsproblem som diarré eller förstoppning, kan du ha IBS. Då är det bra att gå till en läkare och göra en utredning och därefter ta hjälp av en dietist för en FODMAP-kostbehandling.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Om du inte känner av andra symtom kan du fortfarande bli hjälpt av FODMAP, men det är mer troligt att du kanske endast behöver ta bort och byta ut vissa livsmedel. De värsta gasbildande livsmedlen är lök, vitlök, bönor, vete, råg och laktos. Dessutom finns det oväntade magbovar som till exempel avokado, svamp, blomkål och sockerärter. Tuggummi, kolsyrad dryck och kaffe kan också ge gaser. Det är inte alltid lätt att själv förstå vilket livsmedel som orsakar besvären och då är det bra att ta hjälp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!