Magbesvär kan ha många olika orsaker.
1 av 2: Magbesvär kan ha många olika orsaker. Foto: Shutterstock
Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.
2 av 2: Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vad ska jag göra med min gasiga mage?

Min mage är så bubblig och gasig. Ofta kan jag uppleva att det är kopplat till stress, men jag är lite osäker. Kan jag vara laktosintolerant? Vad ska jag i så fall göra?

//Anna-Lena

Dietisten: Flera möjliga orsaker

En mage som är bubblig och gasig kan bero på flera saker, men det är oftast kopplat till det du äter, även om stress också kan bidra till viss oro i magen. Visst kan du vara laktosintolerant, men då brukar symtomen vara klart kopplade till intag av mejeriprodukter och dessutom brukar det ge lös avföring. Du kan antingen gå till läkaren och ta ett blodprov eller så dricker du ett glas mjölk på fastande mage och ser vad som händer.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Om du inte är laktosintolerant är det mer troligt att du har IBS som är detsamma som irriterad tarm. Vanligen kommer IBS med avföringsrubbning tillsammans med gaser, uppblåsthet, smärta och oro i magen. Då kan du vara hjälpt av kostbehandlingen FODMAP hos en dietist där du bor eller online. På så vis får du reda på exakt vad din mage reagerar på och du kan få hjälp att kontrollera symtomen. Innan du börjar med kostbehandlingen är det bra att ta ett test för glutenintolerans. Det gör du hos läkaren eller köper själv på apotek.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!