Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
IBS är ett samlingsnamn för flera olika magbesvär.IBS är ett samlingsnamn för flera olika magbesvär.IBS är ett samlingsnamn för flera olika magbesvär.
En ny studie visar på att D-vitamin  kan lindra besvären.En ny studie visar på att D-vitamin  kan lindra besvären.En ny studie visar på att D-vitamin  kan lindra besvären.
1 AV 2
IBS är ett samlingsnamn för flera olika magbesvär.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
En ny studie visar på att D-vitamin kan lindra besvären.
Foto: Shutterstock

Upptäckten: Vanligt kosttillskott kan lindra IBS

Lider du av uppblåsthet eller andra magbesvär?

Då kanske det är dags att börja med D-vitamin.

Forskare i England har upptäckt att det vanliga kosttillskottet kan lindra IBS-symtom.

I vintertider är det många som knaprar D-vitamin i brist på solsken. Forskningen går isär, men läkare över hela landet rekommenderar D-vitamin till personer som upplever sig lida av vinterdepression. Nu kan kosttillskottet komma att rekommenderas även till personer som lider av IBS, irritable bowel syndrome. 

Det är forskare vid universitetet i Sheffield, England, som har sett att en daglig dos av det hajpade kosttillskottet kan lindra besvären.

LÄS OCKSÅ: IBS? Så vet du

 

Analyserat samband mellan IBS och D-vitamin

Sammanlagt analyserade forskarna sju studier där man undersökt kopplingar mellan IBS och D-vitamin. I en studie där 1 000 deltagare med IBS ingick hade till exempel 75 procent låga nivåer av vitaminet, rapporterar Daily Mail. I en annan studie uppgav en kvinna att hennes tarmvanor återgått till att bli nästan normala efter att ha ätit D-vitamintillskott.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin – får du tillräckligt? 

Forskarna kom fram till att deras resultat pekade på att tillskottet kan hjälpa till att lindra symtom vid IBS, så som uppblåsthet, diarré, förstoppning och smärta. Tidigare forskning har visat att D-vitamin har antiinflammatorisk effekt, vilket kan vara en anledning till den upplevda lindringen.

I studien poängteras dock att det krävs mer forskning för att kunna dra några slutsatser.