Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sommaren är härlig på många sätt.
Sommaren är härlig på många sätt.
Sommaren är härlig på många sätt.
Men det finns mindre kul skaer också – däribland magsjuka.
Men det finns mindre kul skaer också – däribland magsjuka.
Men det finns mindre kul skaer också – däribland magsjuka.
1 AV 2
Sommaren är härlig på många sätt.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Men det finns mindre kul skaer också – däribland magsjuka.
Foto: Shutterstock

Slipp magsjuka i sommar – 7 enkla knep

Magsjuka är en vanlig sommarplåga som kan sabba semestern fullständigt.

Vi är ute mycket, grillar, kommer i kontakt med djur, reser och ökar på så vis risken för att drabbas av bakterier som campylobacter, salmonella, yersina och ehec.

Men med några enkla råd och tips går det emellertid att hålla magsjukan borta och njuta av god mat i goda vänners lag.

Vi flyttar ut i sommarstugan, husvagnen eller till campingen – nu ska det njutas! Men för att ledigheten ska bli så bra som man hoppats är det klokt att tänka till lite extra när man ska hantera och laga mat, särskilt viktigt när det är varmt och luftfuktigheten stiger. 

– Vi vet att bakteriella infektioner som magsjuka orsakade av campylobacter, salmonella och ehec ökar under sommaren, särskilt i slutet av den, har Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, tidigare sagt till Hälsoliv. 

Under sommarmånaderna ökar risken för att bli magsjuk av bakterier. Enligt Länsstyrelsen rapporteras omkring 14 000 fall varje år där en stor del insjuknar under just sommaren. Men mörkertalet är högt och troligtvis är det uppåt 500 000 svenskar som drabbas.

Under coronapandemin ser siffrorna antagligen annorlunda ut, då många vanligtvis blir sjuka utomlands, men risken för att bli smittad i Sverige finns fortfarande.

Kom ihåg att symtom som diarré och illamående också kan vara tecken på covid-19.

LÄS OCKSÅ: Magsjuk? 5 huskurer som faktiskt fungerar

Orsaker och vanliga symtom

En anledning till att många drabbas under sommaren är förstås den klassiska rötmånaden då temperaturen och luftfuktigheten är högre vilken försämrar matens hållbarhet.

En annan orsak är våra förändrade livsstilsvanor – vi blir exempelvis slarvigare med hygienen, träffar djur och grillar.

Vanliga symtom vid bakteriell magsjuka är magont, diarré, kräkningar och feber som kan sträcka sig över flera dagar.

En del blir riktigt dåliga och måste läggas in på sjukhus med dropp. Det kan ta en till två veckor innan man är helt återställd. I vissa fall finns det dessutom risk för följdsjukdomar och komplikationer i form av ledbesvär.

Vanliga bakterier som orsakar magsjuka under sommaren

Salmonella

Salmonellabakterier är vanliga över hela världen och är en så kallad zoonos, en sjukdom som överförs mellan djur och människa. Många länder i Europa har problem med att ägg och kyckling bär på smittan, men lyckligtvis är riskerna mycket mindre i Sverige. Ett vanligt år rapporteras 3000 fall i Sverige varav 75 procent drabbas utomlands.

Den vanligaste orsaken är smittat livsmedel men det går även att få salmonella vid kontakt med smittade djur.

Vanliga symtom:

Buksmärtor

Feber

Diarré

Ibland kan du även dabbas av kräkningar och ledinflammation är en möjlig komplikation.

Campylobacter

Är en vanlig bakterie som finns både hos djur och människor och kan överföras mellan arterna. Varje år rapporteras omkring 8000 fall i Sverige, med en kraftig ökning under sommarmånaderna. Omkring hälften smittas utomlands. Det räcker med ett väldigt litet antal bakterier för att bli sjuk.

Campylobacter är den absolut vanligaste orsaken till bakteriell magsjuka i Sverige. Den sprids främst via förorenade livsmedel men kan också smitta vid direktkontakt med smittbärande människor och djur. Du bör vara extra vaksam när det kommer till fågelkött som inte är helt genomstekt samt opastöriserad mjölk.

Vanliga symtom

Blodig diarré

Magsmärtor

Illamående

Kräkningar

Feber

Ledbesvär är en relativt vanlig komplikation.

Ehec

Ehec, eller Escherichia coli, är en vanlig tarmbakterie både hos människor och djur. För det mesta är bakterien ofarlig, men i vissa varianter kan det orsaka tuffa diarrésjukdomar.

Framför allt hittas den hos nötkreatur men finns även hos andra idisslare. Därför är det viktigt med god handhygien vid besök på gårdar med djur.

Det går även att bli smittad av exempelvis en dåligt genomstekt hamburgare, opastöriserad mjölk, sallad och kallrökt korv.

Vanliga symtom:

Svåra magsmärtor

Diarré som kan vara blodig

Ofta ingen eller väldigt låg feber

En möjlig komplikation är njursvikt.

Yersinia

Bakterien yersinia enterocolitica förekommer bland många olika djur, men grisar anses vara den vanligaste smittkällan hos människor. Det kan också finnas i dricksvatten och livsmedel som smittats av orent vatten.

Små barn drabbas oftare än vuxna.

Bakterien dör vid omkring 70 grader. Faran är att den till skillnad från många andra bakterier kan föröka sig i kylskåpstemperatur.

Vanliga symtom:

Små barn

Illamående

Magont

Feber

Diarré

Kräkningar

Äldre barn och unga vuxna

Diarré

Kräkningar

Magsmärta i bukens nedre högra del

Vuxna och äldre vuxna

Ospecifika magsmärtor

Halsont

Feber

Huvudvärk.

En möjlig komplikation är ledbesvär. 

Källa: Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket

Vilka livsmedel håller sig bäst i värmen? 

– Sådant som är torrt, salt, surt och sött håller sig generellt längre än färskvaror. Det som håller mindre bra är råvaror som till exempel rent kött, fisk och mjölk, har Åsa Rosengren tidigare sagt.

Hon menar att man bör tänka igenom vad man har i skafferiet och i kylen i sommarstugan. 

– Jag rekommenderar torkat kött, konserver, pasta och gryner som kan hålla sig hur länge som helst om de förvaras torrt.

Nedan hittar du fler konkreta råd på vad du kan göra att slippa magsjuka i sommar.

LÄS OCKSÅ: Magsjuka barn? 6 bästa knepen för lindring

1. Var försiktig med rå kyckling

Foto: Shutterstock

Bakterien campylobacter är en av de vanligaste orsakerna till magsjuka. Tiotusentals svenskar drabbas varje år, enligt Livsmedelsverket. Bakterien finns framför allt i kycklingkött och nivåerna ökar under de varma sommarmånaderna.

Åsa Rosengren tipsar om att hålla isär råd kyckling och livsmedel som är färdiga att ätas. Skölj heller inte rå kyckling under rinnande vatten eftersom stänket kan hamna på andra livsmedel och redskap.

Den största risken att bli smittad av bakterien är när kycklingen fortfarande är rå.

– De flesta vet ju att kyckling ska genomstekas ordentligt. Men det är hur man hanterar kycklingen innan den hamnar i ugnen eller på grillen som är kritiskt, har Rosengren tidigare berättat.

– Man ska vara fokuserad på uppgiften när man håller på med rå kyckling, inte hålla på och ta på annat samtidigt, till exempel fippla med mobilen. Det är lätt att glömma var man har händerna om man surfar eller står och pratar med någon samtidigt som man lagar mat. 

När man är färdig med den råa kycklingen ska man torka upp ordentligt med hushållspapper så att köttsaft inte ligger kvar på diskbänken. Diska skärbrädan och kniven noggrant.

LÄS OCKSÅ: Maten du ska undvika för att inte bli magsjuk

2. Stek hamburgaren ordentligt

Foto: Shutterstock

Älskar du att slänga hamburgare på grillen? Fall bara inte för trenden med rosa eller blodiga burgare!

– Ehec-bakterier kan finnas på nötkött, bakterierna sitter i så fall på köttytan. Om man grillar eller steker en hel köttbit så att den får stekyta dör bakterierna och då kan man äta köttet utan risk.

Köttfärs är emellertid mer problematisk. Där mal man in ytbakterier i själva smeten vilket betyder att det även kan hamna i köttets centrum. Ehec-bakterien kan därmed överleva grillningen eller stekningen om temperaturen inte är tillräcklig. En blodig eller rosa burgare kan alltså ställa till det rejält.

På restauranger som serverar rosa hamburgare måste det finnas rutiner för hur man ska undvika farliga bakterier i köttet. Är man dock det minsta osäker, be att få burgaren genomstekt, eller fråga vilka rutiner köket har.

Torka upp köttsaft med hushållspapper och inte med disktrasan. Då slänger du bort eventuella bakterier i soporna i stället för att sprida dem vidare. 

LÄS OCKSÅ: Rotavirus och magsjuka – så skyddar du ditt barn

3. Hantera grönsaker varsamt

Foto: Shutterstock

Under sommaren älskar många att mumsa på färska grönsaker. Tänk på att skurna eller hackade grönsaker håller längre om de förvaras i kylskåp. Kylskåp ökar hållbarheten under rötmånaden för att de biologiska processerna saktar ner i kyla. 

Det är också bra att skölja grönsakerna för att få bort jordrester och annat. Men tänk på att hantera grönsakerna varsamt, skalet skyddar nämligen grönsakerna från mikroorganismer. När det uppstår en skada, exempelvis på en tomat eller gurka, förstörs grönsaken snabbare.

Överblivna grönsaker i till exempel en sallad kan förvaras några dagar i kylskåp.

LÄS OCKSÅ: Sommarplågor – vanliga besvär och bra lösningar

4. Skölj all frukt

Foto: Shutterstock

Frukt, precis som grönsaker får gärna förvaras i kylskåp under sommaren. Det förlänger hållbarheten.

Ett annat bra tips är att inte köpa hem för mycket åt gången.  Då hinner du förhoppningsvis äta frukten innan den hinner bli dålig.

Och precis som för grönsaker är det viktigt att skölja all frukt ordentligt innan man äter den.

LÄS OCKSÅ: Guide: Så länge håller din mat i frysen

5. Skaffa kylskåpstermometer

Foto: Shutterstock

Visste du att maten i kylskåpet håller dubbelt så länge vid fyra grader än vid åtta grader? Vissa bakterier som man kan bli sjuk av, som listeria, växer dubbelt så fort vid åtta grader än vid fyra! 

Nya, moderna kylskåp är bättre än gamla för att de håller en jämnare temperatur över hela kylen. I äldre kylskåp är det ofta varmare högst upp och kallare längst ner. 

Om du upplever att ditt kylskåp har stor variation kan du testa med en termometer. Placera de känsligaste varorna där det är kallast.

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen för att slippa bli sjuk under rötmånaden

6. Håll isär rått kött och färdigmat

Foto: Shutterstock

Alla som förfasat sig över ”Kitchen nightmares” med kocken Gordon Ramsey och andra tv-program där man avslöjar hur det går till i restaurangkök, vet att ett vanligt problem på mindre nogräknade krogar är att man förvarar rått kött tillsammans med tillagat kött.

Det kan vara riktigt farligt!

– Man får aldrig blanda rått kött och färdiglagad mat tillsammans, något att tänka på när man till exempel grillar i sommar. Ta alltid ett rent fat till den färdiggrillade maten och använd ett annat rent fat till det råa köttet, har mikrobiologen Åsa Rosengren tidigare berättat.

7. Skaffa kylbox

Sommartider innebär picknicktider. Eller att man packar bilen full med mat och kör i flera timmar i värmen till sommarstugan. För att hålla maten fräsch och att undvika att bli sjuk och är det en god idé att köpa en kylbox. 

Till bilen kan man köpa en som går att plugga in i en kontakt och som då fungerar som ett kylskåp, perfekt till mejerivaror, kött och annat som måste förvaras kallt. 

När det kommer till förvaring av livsmedel finns en enkel tumregel: Det som ska vara kallt, som mejerivaror, ska också förvaras kallt. Och det som ska serveras varmt ska hållas varmt.

Bonustips för att slippa magsjuka i sommar

Här hittar du ytterligare smarta tips för att hålla smittan borta. Knepen är enkla men minst lika viktiga.

Tvätta dina händer ofta - efter toalettbesök, innan och efter du lagar mat (särskilt om du hanterat rått kött) och om du varit i kontakt med ett djur.

Använd inte samma fat och redskap till färdiggrillad mat som du använt till rått kött.

Diska alltid skärbräda och kniv som du använt till kött innan du skär upp grönsaker.

Se till att värma upp kyld mat ordentligt.

Var noggrann med att steka igenom kyckling, hamburgare och rå korv.

Låt inte maten stå framme för länge i värmen.

Om det blir rester - kyl ner maten snabbt och förvara kallt.

Undvik att dricka mjölk och äta mjölkprodukter som färskost som inte är pastöriserad.

Om du kommer i kontakt med djur eller dess närmiljö: Tvätta alltid händerna med tvål och vatten.

Bada inte nära djur som betar i vattenbrynt.