Så vet du om dina magproblem är IBS

Det finns fem symtom att vara extra vaksam med om du har magproblem.

Är problemen återkommande - och du har flera av symtomen kan du lida av IBS.

– Det finns många som har IBS utan att veta om det, säger IBS-experten och dietisten Sofia Antonsson.

Foto: Magnus Fond och iStock

1. Många har IBS utan att veta om det

Har du ofta problem med magen? Smärtsamma kramper eller kanske diarré. Eller en uppblåst mage trots att du inte har gaser. Det kan vara IBS, irritable bowel syndrome, också kallad överkänslig tarm.


Det finns ingen gräns för hur svåra symtomen ska vara för att man ska få diagnosen IBS, det är väldigt induviduellt. En del tvingas stanna hemma från jobbet på grund av sina magproblem medan det för andra handlar mer om en känsla av obehag i magtrakten.

Det finns inte heller något enkelt prov man kan ta för att få snabbt svar. Däremot finns det hjälp att få – och det första steget är att söka hjälp för att en läkare ska kunna ställa diagnos och även utesluta andra sjukdomar.

– Det är den egna upplevelsen som måste få styra, stör magproblemen vardagslivet är det dags att göra något åt det, säger Sofia Antonsson.

Här går hon igenom de fem vanligaste symtomen på IBS. Har du återkommande ett eller flera av dessa symtom kan du ha en överkänslig tarm, så kallad IBS.

LÄS OCKSÅ: Allt om IBS: Symtom, diagnos, behandling

Foto: Jordache / JORDACHE

2. Gaser


Har du IBS är din tarm extra känslig och när gaser expanderar inne i tarmen gör det ont - ofta på ett helt annat sätt än för de som inte lider av IBS. Hur ont det gör varierar från person till person.

– Man får också ont av att hålla inne gaserna. Och det kan man tvingas göra under till exempel arbetsdagen, det är inte alla som har möjlighet att smita ifrån för att lätta på trycket, säger Sofia Antonsson.

Har man problem med gaser är det extra viktigt att ha koll på kosten – och undvika livsmedel som har en tendens att jäsa.

LÄS OCKSÅ: Se upp med nyttigheter som pajar din IBS-mage

Foto: Colourbox

Molande värk och kramper är inte ovanligt om du har IBS.

3. Smärta eller obehag i magen


Känslan av knivhugg i magen, molande värk eller smärtsamma kramper är klassiska IBS-symtom. Det är inte ovanligt att det gör ont precis under revbenen på vänster sida där tjocktarmen gör en stor krök.

– När det är tjocktarmen som ger besvär kan det även ge symtom som känns som hjärtklappning, tryck över bröstet eller till och med smärta i axelpartiet, vanligtvis vänstra axeln, säger Sofia Antonsson.

– När jag är ute och föreläser om IBS ser jag alltid hur någon i publiken nickar när jag berättar om det här, plötsligt förstår de varför det ibland känns som att hjärtat rusar eller var värken i axeln kommer ifrån, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Här är de sju värsta livsmedlen för dig med IBS-mage

Foto: Manuel Faba Ortega / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

4. Ballongmage


En spänd mage som bara blir mer och mer uppblåst ju längre dagen går är ett annat klassiskt IBS-symtom. Det vanliga är att man vaknar med platt mage men att den sedan svullnar upp.

– Ofta är det efter lunch som det blir värre, säger Sofia Antonsson.

Det är maten som jäser i tarmen som ger symtomen – och gör magen allt större och spändare. I vissa fall fylls magen med gaser men den kan lika gärna svullna upp utan att man blir gasig.

– Det här har mer att göra med stress än vad vi äter. Men också att många med IBS har en muskulär felkoppling i diafragman som bidrar till uppblåstheten, säger Sofia Antonsson.

LÄS MER: Enkla räddningen för dig med ballongmage

Foto: Colourbox

5. Diarré och/eller förstoppning


Oregelbundna toavanor är vanligt för den som lider av IBS.

– Kanske är det så att man under en tid är förstoppad för att sedan behöva gå på toaletten ofta under en period och sen blir förstoppad igen, säger Sofia Antonsson.

Det kan också handla om att man ibland tvingas till akuta toabesök som gör att man alltid vill veta var närmsta toalett. Det här kan göra att magen helt styr vardagen och begränsar ens rörelsefrihet.

– Man vill inte gå till platser där det inte finns toaletter lättillgängligt, till exempel, säger Sofia Antonsson.

LÄS OCKSÅ: Slipp toapanik med dietistens enkla knep

Foto: Sdominick / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

6. Känslan av att inte vara klar på toaletten


Det är ett klassiskt IBS-symtom att känna att man inte blir riktigt klar på toaletten, ens om man sitter länge. Och det spelar ingen roll om man är hård eller lös i magen - känslan av att inte ha fått ut allt finns där ändå. Ett tips då är att sitta lite framåtlutad för att tarmen ska kunna jobba mer obehindrat.

LÄS OCKSÅ: Enklaste knepet för dig med trög mage

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer