Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Ont i magen? 5 vanliga orsaker och vad du kan göra

En del lider för jämnan, andra mår ganska bra mellan varven. Oavsett vilket som gäller för dig är du inte ensam om att ha magproblem.

Här listar dietisten Sofia Antonsson fem av de vanligaste magbesvären och vad du kan göra åt dem.

Sofia Antonsson.

Foto: Magnus Fond

1 av 6

1. Så många svenskar har magbesvär

"Väldigt många människor har problem med magen", säger Sofia Antonsson, som driver en IBS-skola på ibsfri.se. Man räknar med att 15-20 procent lider av IBS, orolig tarm. Lägger vi till halsbränna och magkatarr är vi uppe i närmare hälften av befolkningen.

Magbesvären kostar inte bara i lidande utan även i pengar. I en kanadensisk studie från 2006 följde forskarna drygt 1 500 IBS-patienter under ett år för att bland annat ta reda på hur deras magbesvär påverkade arbetsproduktiviteten. Studien visade att magproblemen ledde till att försökspersonernas produktivitet på jobbet sjönk med mer än en tredjedel.

LÄS OCKSÅ: 5 symtom på IBS - så lindrar du din IBS-mage

Alla magproblem går inte att bota och det finns sällan en quick fix för att bli fri från besvären. Men du kan ändå göra en hel del för att lindra obehaget och i vissa fall bli helt frisk.

– Det handlar om ett systematiskt arbete med kosten samt att ta itu med stressen i sitt liv, säger Sofia Antonsson. Stress och kost påverkar tarmfloran mycket mer än många är medvetna om.

Hälsoliv har tillsammans med Sofia Antonsson listat fyra av de vanligaste magproblemen och vad du själv kan göra för att må bättre. Klicka dig vidare.

Vilket magbesvär stämmer in på dig?

1 av 6