Ont i höger sida av magen? 6 möjliga skäl
Magbesvär kan orsakas av många olika saker och smärtan kan sitta i olika delar av magen.
Oftast handlar det om helt ofarliga problem som går över av sig själv. Men det är bättre att ta det säkra före det osäkra.
Här är 6 anledningar till att du har ont i höger sida av magen.
Magont är sällan en behaglig upplevelse, oavsett var den sitter. Och det är förstås inte så konstigt att smärta gör oss oroliga, men innan du får panik:
– Orsaken är oftast ofarlig och tillfällig, som en sträckt muskel, gaser eller matsmältningsproblem, säger läkaren Mia Finkelston till sajten The Healthy.
Nedan hittar du ett antal potentiella skurkar bakom smärta i höger sida av magen.
LÄS OCKSÅ: 5 magsmärtor du aldrig ska ignorera
1. Gaser - kan stråla åt höger
Magen sitter en bit ovanför naveln och smärta orsakad av gas sitter ofta i mitten eller drar mot vänster. Enligt The Healthy kan det emellertid också stråla åt höger. Om du förändrat din kosthållning kan det vara förklaringen, eller om du ätit mycket gasbildande livsmedel. Försök hålla dig fysisk aktivt, exempelvis en promenad kan få fart på tarmarna.
2. Dyspepsi - övre delen av magen
Enligt 1177 Vårdguiden har de flesta vuxna haft dyspepsi någon gång i livet. Det är ingen sjukdom i sig utan snarare ett samlingsnamn för besvär som drabbar den övre delen av mag-tarmkanalen. Vanligen handlar det om en brännande känsla som är centrerad, men enligt The Healthy kan den dra åt höger. Den vanligaste orsaken är så kallad funktionell dyspepsi, vilket betyder att det inte kan kopplas till någon specifik sjukdom. Oro, stress eller en ohälsosam kosthållning kan ligga bakom. Att äta för fort, dricka alkohol, kaffe eller syrlig mat är andra triggers.
LÄS OCKSÅ: Är din magsmärta farlig? Läkarens bästa råd
3. Blindtarmsinflammation - ont höger nedtill
När vi pratar om smärta till höger i magen är det omöjligt att inte nämna blindtarmsinflammation. Egentligen är det inte själva blindtarmen som blir inflammerad utan det ökända maskformade bihanget som sitter på. Smärtan kan börja vid naveln för att sedan leta sig till magens nedre högra del. I värsta fall kan bihanget brista och kräver då akut behandling. En blindtarmsinflammation kan läka av sig själv men enligt 1177 Vårdguiden är operation vanligt för att undvika komplikationer.
4. Ovarialcysta - märks inte alltid
En ovarialcysta är en sorts vätskefylld blåsa på äggstockens utsida som kan hamna i kläm eller gå sönder. Att ha cystor på äggstockarna är vanligt och de försvinner ofta av sig själva. Ibland märker du ingenting men om cystan blir stor nog kan den orsaka smärta. Enligt 1177 Vårdguiden är det ovanligt att cystor beror på cancer, även om det kan krävas behandling ändå.
LÄS OCKSÅ: 21 viktiga symtom du aldrig ska ignorera
5. Njursten - strålar mot ryggen
Njurstenar kan göra fruktansvärt ont. Enligt Netdoktor kan smärtan ofta lokaliseras till ena sidan av ryggen och därifrån stråla vidare till magen och ner mot ljumsken och skrevet. Illamående, kräkningar och blod i urinen är andra möjliga symtom. Mindre stenar kommer ofta ut av sig själv, annars krävs behandling.
6. Gallsten - känns ofta under revbenen
Som Hälsoliv tidigare har rapporterat är det vanligt att inte märka några symtom alls. När smärta väl uppstår beror det enligt Netdoktor på att en gallsten blivit för stor och kilat sig fast i gallblåsehalsen, vilket innebär att gallblåsan inte kan tömmas ordentligt. Då kan en krampliknande smärta dyka upp under revbenen på höger sida. Ibland strålar det även mot ryggen och höger skulderblad. Andra symtom kan vara illamående och uppblåsthet. Enligt 1177 Vårdguiden uppstår besvären ofta i samband med en måltid, särskilt om du äter fet mat. Risken för att drabbas ökar med åldern och både ärftlighet och övervikt tros spelar roll.
Vid svåra eller återkommande besvär kan det krävas en operation.
LÄS OCKSÅ: Överläkaren: Så vet du om du har gallsten
Andra potentiella bovar
Magbesvär kan som sagt ha en myriad av orsaker. Enligt The Healthy kan specifik smärta i höger sida även bero på exempelvis muskelspasmer, en sträckning och bråck. Andra möjliga orsaker skulle kunna vara IBS, magsår eller en svullen eller förstorad lever.
LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att du drabbats av magsår
Ta det på allvar
Även om många problem är övergående och ofarliga ska du naturligtvis ta din smärta på allvar, särskilt om du samtidigt drabbas av andra symtom. Har du mycket ont och smärtan sitter i länge eller blir värre bör du alltid konsultera sjukvården, antingen direkt eller via sjukvårdsupplysningen. Detsamma gäller om ditt kräks ser ut som kaffesump eller innehåller blod och om du har svart eller blodig avföring. Ålder och sjukdomshistoria i familjen spelar också roll.