Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>MAGE

Publicerad 12 jan 2018 11:04

Nytt piller kan kartlägga IBS

Var femte svensk tros lida av IBS, som innebär att tarmens funktioner är rubbade. Kvinnor drabbas oftare än män.

Var femte svensk tros lida av IBS, som innebär att tarmens funktioner är rubbade. Kvinnor drabbas oftare än män.

Foto: Shutterstock

I framtiden kan du med IBS få hjälp av ett piller.

Forskare har tagit fram en elektronisk tablett som mäter gas i mage och tarm.

Det ska hjälpa till att diagnostisera sjukdomar och störningar som irritabel tarm.

Intresset för hur våra mag- och tarmsystem är stort, något som märks både på forskningsfronten och vid matbordet. Men trots det är det mycket rörande mage och tarm som fortfarande är ett mysterium för oss. Mag- och tarmstörningen IBS är ett exempel.

Ett elektroniskt piller pilottestas

Var femte svensk tros lida av IBS, som innebär att tarmens funktioner är rubbade. Men eftersom det i nuläget inte finns någon undersökning eller provtagning som kan visa på IBS ställs diagnoser efter utredning av patientens symtom.

Men detta kan det bli ändring på nu. I Australien håller man på att ta fram ett elektroniskt piller som ska underlätta den här typen av diagnostisering, rapporterar Vetenskapsradion.

Pillret som mäter olika gaser i mag- och tarmsystemet har testats i en pilotstudie som publicerats i Nature. Att mäta gaser kan ge en bättra bild av bakteriefloran.

– Det här är en ganska avancerad studie, tidigare bara man bara kunnat se gasprofil och vilka kolhydrater man reagerat på genom utandningstester, säger Sofia Antonsson, dietist med IBS som expertområde

LÄS MER: IBS: Ny forskning kan göra stor skillnad för patienter

Används för att mäta gaser 

I framtiden hoppas forskarna att kapseln ska kunna användas för diagnostik men också för att mäta hur olika mediciner och dieter påverkar mage och tarm.

– Det här innebär att man framöver till exempel kan få bättre koll på hur tarmbakterierna reagerar på olika kostfibrer och mäta individuell tolerans för vissa livsmedel. För dietister skulle detta kunna bli ett bättre verktyg att luta sig mot vid kostbehandlingar. Det skulle kunna hjälpa till att skräddarsy kosten ännu bättre än vi kan nu, säger Sofia Antonsson.

Även om man i dag kan undersöka tarm och mage med koloskopi har den här typen av piller en fördel eftersom mage och tarm inte måste vara tömda vid undersökningstillfället. På så sätt kan man få en bild av hur systemet jobbar.

Forskarna hoppas att kunna lansera pillret 2020.