IBS kan vara mycket smärtsamt för den som är drabbad.
1 av 2: IBS kan vara mycket smärtsamt för den som är drabbad. Foto: Shutterstock
Karolina Sjöberg Jabbar, disputerad vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och försteförfattare till artikeln.
2 av 2: Karolina Sjöberg Jabbar, disputerad vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och försteförfattare till artikeln. Foto: Elin Lindström / Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Ny studie ger hopp för IBS-drabbade

Mellan 5 till 10 procent av Sveriges vuxna befolkning tros lida av IBS, också kallad irriterad tarm.

Sjukdomen kan försämra livskvaliteten rejält, men en ny studie från Sahlgrenska Akademin ger nu drabbade nytt hopp om ett framtida botemedel.

Den som lider av IBS vet hur smärtsamt det kan vara. Allt från en uppblåst mage och diarréer till kraftig magsmärta, gaser och förstoppning är symtom som förknippas med sjukdomen.

I dag finns heller inget botemedel, allt du kan göra är att försöka lindra besvären med olika läkemedel och strikta kostscheman.

Det finns heller inga exakt förklaring till varför vissa drabbas. Forskningen går emellertid framåt och forskare från Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet har nu lyckats koppla en specifik bakterie till IBS.

LÄS OCKSÅ: 5 symtom på IBS - så lindrar du din IBS-mage

Specifik bakterie hos IBS-sjuka

Bakterien Brachyspira ingår normalt inte i den mänskliga tarmfloran, men har alltså hittats hos många IBS-patienter i en ny studie som publicerats i tidskriften Gut.

Enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska Akademin gömmer sig bakterien i ett slemlager som egentligen har till uppgift att skydda tarmslemhinnan från avföringsbakterier.

– Till skillnad från de flesta andra tarmbakterier lever Brachyspira i direkt kontakt med slemhinnan och kan täcka dess yta. Jag var enormt överraskad när vi fortsatte att hitta Brachyspira hos fler och fler IBS-patienter, men inte hos friska individer, säger Karolina Sjöberg Jabbar, disputerad vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och försteförfattare till artikeln.

Bakterien kan företrädesvis kopplas till den typen av IBS som orsakar diarré.

LÄS OCKSÅ: Ont i höger sida av magen? 6 möjliga skäl

Gömmer sig för antibiotika

Sammanlagt tog forskarnas vävnadsprover från 62 IBS-patienter och 31 friska individer. 31 procent av IBS-drabbade hade bakterien i tarmen medan den inte hittades hos någon av de friska försökspersonerna.

Brachyspira verkar också ha förmågan att undkomma eventuella antibiotikabehandlingar. När forskarna försökte utrota bakterien gick de bet. Enligt Karolina Sjöberg Jabbar är en möjlig förklaring att den gömmer sig i tarmens slembildande bägarceller och på så vis överlever antibiotika.

– Många frågor återstår att besvara, men våra resultat inger hopp om att vi kan ha hittat en behandlingsbar orsak till sjukdomen hos en andel av patienterna med IBS, säger Karolina Sjöberg Jabbar.

LÄS OCKSÅ: 5 magsmärtor du aldrig ska ignorera

Hopp om botemedel

Studien är liten och det kommer krävas mer och större forskning för att bekräfta ett eventuellt samband. Men forskarna är hoppfulla.

– Våra fynd kan öppna helt nya möjligheter att behandla och kanske till och med bota vissa IBS-patienter och då framför allt de som bara har diarré, säger Magnus Simrén, professor i gastroenterologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Andra antibiotikaval och probiotika kan vara ett möjligt vägval i framtiden. Och eftersom den inflammation som finns i tarmen liknar en allergisk reaktion skulle även allergiläkemedel och andra kostförändringar vara ett alternativ.

Tarmfloran påverkar

Sofia Antonsson, dietist och IBS-expert, är också positiv till forskningen. Hur vår tarmflora ser ut kopplas i dag allt mer till sjukdomen och dess olika varianter.

– Det ser vi också eftersom personer med IBS ibland reagerar olika på samma behandling. När kost- och livsstilsbehandling inte ger full effekt vore det till stor hjälp att i framtiden kunna ge mer individanpassade råd baserat på tarmflorans sammansättning, säger hon till Hälsoliv.

– Att till exempel kombinera en specifik bakteriestam med kostförändringar för att ge en bestående förbättring och en mer varierad kost skulle vara fantastiskt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!