Foto: Shutterstock

Maten du ska undvika för att inte bli magsjuk

Finns det något värre än att ligga och kräkas en hel dag på grund av något du åt?

Matrelaterade sjukdomar finns det gott om och de flesta av oss har tyvärr dålig koll på vad som kan orsaka problem.

Här hittar du sju vanliga råvaror som du bör se upp med. Punkt fem kommer krossa många hjärtan…

Råvaror och mat som hanteras korrekt är generellt sett ofarligt. Det gäller även punkterna på den här listan. Men vill du verkligen slippa magsjuka och magproblem bör du åtminstone vara på din vakt.

Lite bakterier här och var brukar inte göra dig sjuk, men mikroorganismerna är duktiga på att fortplanta sig och kan snabbt förvandla ofarlig mat till en riktig kräkfest.

Inspirerade av sajten Woman's day har Hälsoliv valt ut sju produkter att vara försiktig med.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

1. Råa skott

Matexperter skulle inte röra exempelvis alfalfa-skott ens med en lång, lång tång. Skotten kan nämligen innehålla bakterien E. coli som kan orsaka svåra infektioner och magsjuka. Det är exempelvis den vanligaste orsaken till diarré. Bakterien finns naturligt i våra tarmar men varianter av den kan ställa till problem. Eftersom skotten ofta serveras råa så dödas aldrig eventuella bakterier.

LÄS OCKSÅ: Magproblem? 9 vanliga problem och lösningar

2. Överblivet ris

Du har säkert hört det förr: Blir det ris över ska du vara mycket försiktig med att spara det i kylskåpet. Bakteriearten Bacillus cereus kan överleva kokning och mångdubblas i takt med att riset svalnar. Diarré, illamående och kräkningar är bara några symptom du kan plocka upp.

En tumregel är att aldrig spara aldrig ris i längre än en dag. Vill du ha det som matlåda är det viktigt att du kyler riset korrekt efter tillagning. Avkylningen måste gå snabbt. Låt därför inte riset stå i kastrullen på spisen medan du äter.

LÄS OCKSÅ: Magsjuk? 5 huskurer som faktiskt fungerar

3. Råa tomater

Råa grönsaker är väldigt mottagliga för bakterier. Framför allt tomater ligger i riskzonen eftersom de förflyttas till en vattentank där de sorteras efter färg och form. Är det vattnet förorenat så suger tomaten åt sig alla bakterier. För att vara på den säkra sidan ska du alltid skölja din tomat och äta den inom några timmar från att du skurit upp den. På så vis håller du bakterietillväxten minimal.

4. Färska örter

Örter, som persilja och koriander, plockar lätt upp bakterier från sin omgivning. Och eftersom de tunna bladen kan vara svåra att skölja får vi inte alltid bort alla giftigheter.

För att minska risken för sjukdom bör du förvara örterna i kylskåpet och kasta vissna och skadade blad. Försök också skölja örterna för att därefter torka av med en pappersbit.

5. Kakdeg

Tyvärr. Kakdeg ÄR med på den här listan. Många desserter innehåller som bekant mjöl vilket är mottagligt för bakterier under sin tillverkning. Bakterier stormtrivs i fuktiga och varma miljöer och fortplantar sig därför snabbt när du tillsätter varm vätska för att tillverka deg. Du måste således vänta till degen varit i ugnen innan du kan äta helt riskfritt.

LÄS OCKSÅ: Vinterkräksjuka – tre knep för att undvika att bli sjuk

6. Nötter

Det är vanligt att olika typer av nötter återkallas i samband med ett salmonellautbrott. Anledningen tros vara att nötter skördas efter att de fallit till marken. Där kan de utsättas för alla möjliga dåligheter både från djur och jord. Rostade nötter är däremot helt okej.

7. Råa skaldjur och fisk

Det finns faktiskt en anledning till att ostron kommer med en citronklyfta och vinäger. Den höga syranivån kan nämligen förhindra bakteriernas fortplantning. Det samma gäller sojan du får till sushi.

Men, det kommer alltid finnas risker när maten inte värms upp. Det gäller således att lita på att ditt lokala sushihak hanterar råvarorna korrekt.