Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>MAGE

Publicerad 27 dec 2015 06:00

Magsjuk? 5 huskurer som faktiskt fungerar

<span>Magsjuka kan vara en riktig plåga. Kanske har du något hemma som kan lindra?<br></span>

Magsjuka kan vara en riktig plåga. Kanske har du något hemma som kan lindra?

1/2

2/2

Magsjuka är inget man önskar ens sin värsta fiende, lyckligtvis finns många saker du kan göra för att minska risken för att drabbas.

Men vad gör man om sjukan redan är där?

Ja, det finns faktiskt en hel del du säkert redan har hemma i köket som kan vara till hjälp när den där ovälkomna magsjukan dyker upp.

Här kommer därför en guide till några beprövade huskurer som får dig att må bättre.

Om du någon gång varit magsjuk så vet du hur vidrigt det är.

När magkrämporna slår till finns det en del smarta knep som kan hjälpa dig. Det är inte alltid lätt att veta vad du ska välja att äta mellan toalettbesöken, förmodligen känns inte speciellt lockande.

Virus eller bakterier

Magsjuka kan orsakas både av virus eller bakterier. Caliciviruset ligger exempelvis bakom vinterkräksjukan, medan salmonella, ehec och campylobacter är bakterier som kan ställa till det.

Men trots svåra besvär brukar magsjuka vara helt ofarligt. Här listar vi, med inspiration av Healthline, fem sätt att lindra besvären.

Om magen fortsätter krångla under en längre tid, eller om du inte ens kan behålla någon vätska, bör du däremot besöka en läkare.

LÄS OCKSÅ: Vinterkräksjuka – tre knep för att undvika att bli sjuk

1. Ingefära

Människor har länge använt sig av den antiinflammatoriska ingefäran som botemedel mot det mesta – ett universalmedel som sägs kunna bota allt från smärta till illamående. Och det här är ingen gammal skröna, flera studier har visat att ingefära kan lindra när magen gör uppror. Du kan förstås välja den form som passar dig bäst, men ett tips är att koka te på färsk ingefära.

LÄS OCKSÅ: Om du bara gör en sak – se till att äta ingefära

Bananer är snällt mot magen.

2. Snäll mat

Den som har tagit hand om ett magsjukt barn känner förmodligen till att livsmedel som banan, ris och rostbröd kan hjälpa till att lugna oroliga magar.

Maten innehåller inte kryddor som skulle kunna förvärra symptomen, utan det är så kallad "snäll" mat. Det rostade brödet får gärna vara välgräddat, eftersom det sägs motverka illamåendet.

LÄS OCKSÅ: Slipp magsjuka i sommar – 12 enkla tips

3. Pepparmint

Man refererar ofta till pepparmint som ett bra botemedel mot illamående och oroliga magar, tack vare den smakgivande mentolen i bladen.

Ett tips är att exempelvis brygga en kopp pepparmintste eller lukta på pepparmintsextrakt. Gör du det kan du lindra både illamående och magsmärtor.

LÄS OCKSÅ: Isbitarna i drinken kan göra dig magsjuk

4. Äppelcidervinäger

Just äppelcidervinäger kanske inte är något du vanligtvis sitter och sörplar i dig. Men om du klarar av det kan en matsked av den här sura vätskan hjälpa till att neutralisera en orolig mage.

Om du tycker att det är för starkt kan du göra vinägern mildare med hjälp av vatten eller en gnutta honung. Man kan också ta en sked varje dag som en förebyggande åtgärd för att hålla tarmbakterierna i bra skick.

LÄS OCKSÅ: 5 symtom på IBS – så lindrar du din IBS-mage

5. Värmedyna

När vi mår dåligt och plågas av magsmärtor är det svårslaget att lägga oss ner med en värmedyna eller en flaska varmt vatten mot magen. Njut sedan bara av en rofylld stund tills de otrevliga symptomen har passerat.

Värmen kommer att lindra och distrahera dig från obehaget, och kan också minska illamåendet. Men låt inte värmen ligga på för länge, du kan skada din hud vid överanvändning.

Relaterat