Linköpingsforskare hoppas att deras upptäckt kan göra skillnad för IBS-patienter

Forskarna undersökte små vävnadsprover från tjocktarmen från 37 kvinnor med IBS och jämförde dem med prover från kvinnor utan tarmproblem.

Foto: Karin Söderlund Leifler/LiU

1 av 2: Forskarna undersökte små vävnadsprover från tjocktarmen från 37 kvinnor med IBS och jämförde dem med prover från kvinnor utan tarmproblem.

Sofia Antonsson.

Foto: MAGNUS FOND

2 av 2: Sofia Antonsson.

IBS, eller irritable bowl syndrome, är i dag en oerhört vanlig sjukdom.

Tillståndet är svårt att diagnosticera och någon botande behandling finns inte.

Nu har forskare vid Linköpings universitet hittat en viktig ledtråd i kampen mot sjukdomen.

– Många patienter upplever att alla inte riktigt tar diagnosen på allvar. Våra fynd visar att de skiljer sig från friska, säger forskaren Åsa Keita till Hälsoliv.

Andra har också läst

Enligt Mag- och tarmförbundet kan IBS räknas som en folksjukdom. Flera undersökningar visar att mellan 10-15 procent av den vuxna befolkningen lider av tillståndet som kan orsaka svåra magproblem.

Trots detta är det fortfarande oklart hur eller varför IBS uppstår, det är svårt att ställa diagnos och något botemedel existerar inte.

Lyckligtvis pågår forskning på området och en ny studie från Linköpings universitet verkar nu vara något på spåren.

LÄS OCKSÅ: Allt om IBS: Symtom, diagnos, behandling

"IBS är en diffus sjukdom"

Forskargruppen har nämligen hittat tydliga bevis för hur IBS-patienter skiljer sig från övriga, något som tidigare inte varit solklart.

– Det är en diffus sjukdom. Många patienter upplever att alla inte riktigt tar diagnosen på allvar. Våra fynd visar att de skiljer sig från friska, säger Åsa Keita, forskare vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin, till Hälsoliv.

Forskarna har bland annat studerat hur våra tarmar reagerar på bakterier. Sammanlagt togs vävnadsprover från 37 kvinnor med IBS och jämfördes med prover från friska kvinnor utan tarmproblem.

Foto: Thor Balkhed

Åsa Keita, forskare vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin (IKE) på Linköpings universitet.

Resultatet visar att IBS-patienters tarmar är mer känsliga för bakterier och släpper igenom fler - något som även studerats hos personer som lider av inflammatoriska tarmsjukdomar som exempelvis Crohns sjukdom.

– För personer med IBS innebär det här att man nu har hittat ytterligare markörer som verkar vara gemensamma för de med IBS, vilket förhoppningsvis kan innebära att det blir en diagnos som tas på större allvar inom vården, säger dietisten Sofia Antonsson som i sin vardag träffar många patienter med just IBS.

LÄS OCKSÅ: IBS-mage? Här är de 7 värsta livsmedlen 

Foto: Fotolia

Mellan 10-15 procent av den vuxna befolkningen lider av IBS.

Kan leda till behandling i framtiden

Hur viktig är den här upptäckten?

– Jag tror att den kan vara viktig. Det pekar mot att detta är en grupp som skiljer sig från friska. Det är väldigt viktigt, inte minst för patienterna, säger Åsa Keita.

Forskningen tar inte slut här. Keita och hennes grupp kommer framöver att titta på röntgenbilder på deltagarnas hjärnor. Mycket forskning pekar nämligen mot att samspelet mellan hjärnan och tarmens bakterieflora kan spela roll i utvecklingen av IBS.

– Då kanske man kan komma ner mer på behandling och liknande, säger hon.

Vad är IBS?

IBS står för irritable bowel syndrome och är en störning i mag-tarmkanalen. 

Typiska symtom är ont i magen, förstoppning, diarréer, gasbesvär och en uppsvullen känsla i magen.

Flera undersökningar har visat att mellan 10-15 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har IBS.

IBS är en kronisk sjukdom men symtomen kan lindras.

Källa: 1177 Vårdguiden, Belly balance 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här