Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Mage

Publicerad 2 mar 2018 14:30

Läkaren: Mensvärk nästan lika smärtsamt som en hjärtinfarkt

Mensvärk kan vara väldigt besvärligt.

Mensvärk kan vara väldigt besvärligt.

Foto: Fotolia.

Hur plågsamt är egentligen mensvärk?

Nu menar en läkare i London att smärtorna går att likställa med en hjärtinfarkt

Kvinnor på sociala medier tycker dock inte att det är något nytt. 

Den månatliga mensvärken är visserligen inte farlig, men kan vara väl så besvärlig. Hur ont man har är högst individuellt, men vissa kvinnor har svåra plågor och måste sjukskriva sig när de har mensvärk. 

LÄS OCKSÅ: Sex konstiga saker som händer i kroppen före mens

Patienter vittnar om mensvärk lika plågsamt som en hjärtinfarkt

Hur ont gör då mensvärk? Alla kvinnor som har mens kan säkert förstå hur ont det kan göra, men för någon som inte har mens kan det vara svårt att beskriva, skriver Marie Claire

Men nu kommer det bevis på att mensvärk faktiskt kan vara väldigt besvärligt. Läkaren John Guillebaud är professor vid avdelningen för reproduktiv hälsa vid University College London, och menar att mensvärk kan vara lika smärtsamt som en hjärtinfarkt. Han säger sig ha haft flera patienter som beskrivit smärtorna som lika plågsamma

LÄS OCKSÅ: Sju vanliga myter om mens – gynekologen reder ut  

Kvinnor på Twitter: "Som om vi inte visste det"

Detta har väckt reaktioner på sociala medier världen runt, och kvinnor menar att det först är när en man erkänner smärtorna som plågsamma som mensvärk tas på allvar. "Det krävs alltså en man för att beskriva smärtorna som plågsamma, som om vi inte har genomlidit detta i flera år", skriver en användare på Twitter.   

John Guillebaud menar att det det inte finns tillräckligt mycket forskning om kvinnohälsa, och att mens inte är något som man pratar så mycket om. 

– Män förstår inte hur smärtsam mensvärk kan vara, och jag tycker det är viktigt att dessa smärtor tas på samma allvar som andra smärtor, säger John Guillebaud till tidningen Quartz. 

Om du är en av dem som lider av svår mensvärk kan du spana in dessa tips på hur du kan lindra smärtorna.