Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>MAGE

Publicerad 21 sep 2015 09:30

Hur ofta är det normalt att bajsa – egentligen?

<span>Livsstilen påverkar hur ofta du bajsar: Träning, vad du äter och hur mycket vatten du dricker.</span>

Livsstilen påverkar hur ofta du bajsar: Träning, vad du äter och hur mycket vatten du dricker.

1/2

Foto: Shutterstock

<span>Ät fibrer. Fibrer behövs för att hålla magen i gång och undvika förstoppning. Fibrer hittar du i flera livsmedel så som i avokado, nypon, rågknäckebröd och linfrön.</span>

Ät fibrer. Fibrer behövs för att hålla magen i gång och undvika förstoppning. Fibrer hittar du i flera livsmedel så som i avokado, nypon, rågknäckebröd och linfrön.

2/2

Hur ofta ska man egentligen bajsa?

Våra rutiner är högst individuella, men det finns några saker man kan tänka på för att undvika tarmbesvär.

Med hjälp av tidningen Good Housekeeping berättar vi hur man bör äta, bajsa och behandla sin mage.

1. Hur ofta ska man bajsa?

Det där är högst individuellt: medan vissa tömmer tarmen en gång per dag behöver andra bara bajsa några gånger i veckan. Vad man ska vara uppmärksam på är om ens egen rutin förändras, så att man plötsligt behöver gå på toaletten oftare eller mer sällan – samt om man drabbas av förstoppning eller diarré. Då bör man försöka klura ut vad som orsakat förändringen.

LÄS OCKSÅ:  7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

2. Hur mycket fibrer ska man äta?

Fibrer behövs för att hålla magen i gång och undvika förstoppning. Exempel på fiberrika livsmedel är havregrynsgröt, fullkornsrågbröd, linser, ärtor, linfrön och plommon. Rekommenderad dagsmängd för vuxna är cirka 25-35 gram. De flesta av oss skulle behöva äta mer fibrer för att komma upp i tillräckliga nivåer, enligt Livsmedelsverket.

LÄS OCKSÅ: Ont i magen? Det här kan du göra?

3. Hur behandlar man förstoppning?

Om man råkar ut för förstoppning ofta bör man tänka över hur man äter. Kanske måste man ändra sin kost långsiktigt, genom att laga mer fiberrik mat och dricka mer vatten. För akut hjälp i stunden finns receptfria läkemedel på apoteket.

LÄS OCKSÅ: Uppblåst? 8 värsta matvarorna för din mage

4. Hur påverkar livsstilen magen?

Som sagt: felaktiga kostvanor kan i allra högsta grad ställa till det för magen. För att undvika förstoppning ska man se till att äta fiberrik mat och dricka mycket. I stort sett all vätska är bra, förutom alkohol, som verkar uttorkande. Träning och annan fysisk aktivitet är också viktigt för att hålla i gång tarmarna.

LÄS OCKSÅ: Trög i magen? Så kan du slippa besvären

5. När ska man kontakta läkare?

I de flesta fall är förstoppning och diarré ofarligt, men i kombination med trötthet, minskad aptit, viktminskning eller blod i avföringen bör man vara extra uppmärksam. Då kan man behöva uppsöka läkare, för att utesluta sjukdom.

LÄS OCKSÅ: 5 symtom på IBS – så lindrar du din IBS-mage


Relaterat