Hur får jag bukt med min kroniska magkatarr?

Foto: Shutterstock

1 av 2

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

Hej! Jag lever med en kronisk magkatarr som gör sig påmind några gånger i månaden. 

Vad kan jag äta för att inte få magsår? Och vad ska jag undvika?

//Bo, 62

Andra har också läst

Det finns många orsaker till magkatarr och det kan variera från person till person, men det är vanligt att det är kost- och livsstilsrelaterat och är den dessutom kronisk så kan symtomen komma lite då och då. Fet, kryddstark och friterad mat ger ofta ökade besvär liksom kaffe, alkohol och citrusfrukter, som kan irritera magen. Förutom att se över vad du äter, är det bra att tänka på hur du äter.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att du drabbats av magsår

Undvik värktabletter

Äter du på stående fot eller slänger du i dig maten på bara ett par minuter? Portionsstorleken är viktig, hellre flera små måltider under dagen än alltför stora. Magen mår också bra av regelbundenhet och att du äter i lugn och ro i en avslappnad miljö, när det är möjligt. Du bör undvika värktabletter med ibuprofen och acetylsalicylsyra eftersom de kan irritera slemhinnan i magsäcken och på så sätt orsaka sår.

//Sofia Antonsson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här