Krystal Miller diagnostiserades med Crohns sjukdom. Som 32-åringen har hon äntligen slutat skämmas.
Krystal Miller diagnostiserades med Crohns sjukdom. Som 32-åringen har hon äntligen slutat skämmas. Foto: Bag Lady Mama/Facebook

Hon kämpar mot dold sjukdom - hyllas för sina selfies

Varje dag är en kamp för tvåbarnsmamman Krystal Miller - ändå möter hon den med ett leende på läpparna.

32-åringens Facebooksida, där hon visar upp den nakna sanningen hur det är att leva med Crohns sjukdom, har blivit en inspiration för tusentals.

– Det har varit en lång process, men jag orkar inte bry mig längre, säger Krystal till Upworthy.

Det här är Crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en inflammatorisk sjukdom som drabbar mag-tarmkanalen. Sjukdomen är kronisk men med behandling kan du leva i stort sett som vanligt. Svåra besvär kan dock leda till operation. Då tas delar av tarmen bort. Vid riktigt svåra besvär kan du tvingas leva med en stomipåse.

Vanliga symptom är:

Magknip, särskilt efter måltid.

Diarré och frekventa toabesök.

Blod i avföringen.

Viktminskning.

Kronisk trötthet på grund av blodbrist.

Bölder och fistlar kring ändtarmsöppning.

 

Källa: 1177.se

Tänk dig följande scenario: Du är konstant trött hur mycket du än sover, din toafrekvens är extrem och ditt liv är en enda lång matförgiftning.

Crohns sjukdom är förstås högst individuell, men två saker är bestående - den syns inte på utsidan och är rent utsagt för jävlig.

Eftersom vanliga symptom innefattar magknip, diarré och liknande magbesvär är det många som inte vågar prata om det. De lider helt enkelt i tystnad.

LÄS OCKSÅ: Mage: 9 vanliga problem och lösningar

Krystal, 32, lever med stomipåse

Men inte Krystal Miller. När hon fick diagnosen som 15-åring var det som en käftsmäll. Vid 22 hade nästan hela hennes tarmkanal förstörts och i dag, som 32-åring, lever hon med stomipåse.

Men det har inte hindrat henne. Via sin Facebooksida Bag Lady Mama delar tvåbarnsmamman med sig av sin vardag. Stomipåsen är ofta med på bild och Krystal är inte rädd för att visa upp sina operationsärr.

Genomslaget har blivit enormt och tusentals följare hyllar nu Krystal för att hon vågar bryta tabun.

För några år sedan skämdes hon varje gång hon besökte en offentlig toalett och hon gjorde allt för att dölja sjukdomens symptom. I dag har hon fått tillbaka sitt självförtroende.

LÄS OCKSÅ: Nu vågar hundratals göra som modellen med påse på magen

"Om du vill tycka synd om dig själv är det helt okej"

– Det har varit en lång process, men jag orkar inte bry mig längre. Vem bryr sig liksom? Jag kan inte göra något åt detta, säger Krystal om sjukdomen till sajten Upworthy.

Tvåbarnsmamman bjuder dessutom på modetips till kvinnor i samma situation. Bland annat hur man klär sig snyggt samtidigt som påsen sitter bekvämt.

Hennes viktigaste budskap till dig som också kämpar med Crohns, eller andra liknande sjukdomar? Det kommer inte alltid vara lätt, men det är helt okej.

– Vi har förtjänat att hata världen. Vi har förtjänat att vara förbannade, ledsna och ha dåliga dagar. Om du vill tycka synd om dig själv så är det helt okej. Men se till att plocka upp dig själv och fortsätta, säger hon.

What kind of undies do you wear?..Me, I like the sexy granny panties! Anything high waisted and lacy! It helps support...

Publicerat av Bag Lady Mama den 26 januari 2016

 

What's a survivor? What is inspirational? What best defines you?I think we're all survivors. The fact that we wake up...

Publicerat av Bag Lady Mama den 21 februari 2016

 

Once upon a time my tummy was scar free, bag free and full of disease. It was not a fun time. Id spend my nights lying...

Publicerat av Bag Lady Mama den 29 mars 2016