Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Guide: 6 sätt att hålla magen frisk

Det behövs tre saker för att må bra. Samarbetsvilliga tarmbakterier, ett bra näringsupptag och att man stoppar rätt mat i munnen.

Här är en guide som gör det lätt att göra rätt.

Foto: Shutterstock

1 av 6

1. Bakterierna håller dig frisk

De senaste åren har forskningen om tarmflora exploderat och det har kommit ut hyllmeter med böcker om ämnet - från Michael Mosley till nu senast Soki Choi.

Hon har doktorerat vid Karolinska Institutet om komplexa sjukvårdssystem, varit gästforskare vid Harvard och har en civilekonomexamen från Handelshögskolan. Hennes bok handlar om allt vi i dag vet om hur tarmbakterierna kan stärka hjärnan. Hennes fokus är syrade grönsaker och drycker.

– Sköter du din diet så har du en läkemedelsfabrik i din tarm, som hon uttrycker saken i presentationen av boken "Kimchi och kombucha - Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna" (Bonnier Fakta).

LÄS OCKSÅ: 5 symtom på IBS - så lindrar du din IBS-mage

Kan får konsekvenser

Eller, ännu enklare uttryckt:

Om man matar tarmbakterierna med fel mat premieras små elaka bakterier medan andra som gör större nytta får svälta. På kuppen kan man få en tarm som inte håller tätt, elaka bakterier kan bygga kolonier och skada kroppens skyddsmur så att de kan ta sig in i kroppen bakvägen. Konsekvenserna kan bli inflammation, allergi och allvarlig sjukdom. Till exempel.

1 av 6