Glutenfritt: Här är bästa brödet – för din mage
Glutenfritt bröd passar speciellt bra för dig som vill vara extra snäll mot magen. Gott är det också! Här har vi samlat våra bästa glutenfria brödrecept. Inspireras, baka och njut!
Av: Ewa Sköldebrand, Tina Harr, Birke Hexberg och Birthe Storaker
LÄS MER: Gluten: 12 viktiga saker du behöver veta
Philadelphia – småbröd
24 småbröd
4 dl sesamfrö
4 dl solroskärnor
2 msk bakpulver
6 tsk guarkärnmjöl
1 dl Fibrex
1 dl Pofiber
1 dl Fiber Fin
1/2 tsk salt
6 ägg
2 askar Philadelphiaost naturell (totalt 400 g)
50 g smör, smält
Så gör du:
Krossa alla frön i en mixer eller med en mixerstav.
Blanda torrvarorna i en skål.
Blanda ägg, ost och smör i en annan skål och använd en mixerstav för att få degen jämn.
Blanda ner torrvarorna i vätskan.
Låt degen stå och svälla i 5 minuter. Den ska vara lite kladdig.
Forma runda småbröd i handen med hjälp av en matsked och placera ut dem på två bakplåtar täckta med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter.
Låt svalna på galler.



Superbröd
1 bröd
50 g solroskärnor
50 g pumpakärnor
3 msk bakpulver
100 g sesamfrö
120 g kokosnötsmjöl
60 g linfrö
2 msk Fiberhusk
8 ägg
2 dl kesella
3 msk flytande kokosolja eller rapsolja
2 dl vispgrädde
Så gör du:
Krossa solroskärnor och pumpakärnor i en mixer eller med en mixerstav.
Vispa äggen lätt i en skål och rör ner alla ingredienserna.
Låt blandningen svälla i 10 minuter.
Häll blandningen i en brödform som rymmer 2 liter och som klätts med bakplåtspapper.
Grädda längst ner i ugnen i 180 grader i cirka 60 minuter.
Låt svalna på galler.
LÄS MER: 9 frågor och svar om glutenintolerans



Bananbröd
1 bröd
4 mogna bananer
4 ägg
1 dl tahini
3 msk kokosolja
1 dl mandelmjöl
3/4 dl solroskärnor
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk äppelcidervinäger
mandelspån till topping
Så gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mosa eller mixa bananerna och blanda ihop med tahini, ägg och kokosolja.
Blanda ner de torra ingredienserna i banan- och äggsmeten. Rör till en jämn smet och blanda till sist i äppelcider- vinägern.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd brödform. Strö över mandelspån.
Grädda i ugnen i 45 minuter.
Låt svalna på galler innan du skär upp brödet.
LÄS MER: Slutade äta gluten: "Mår mycket bättre"



Frukt- & nötbröd
1 bröd
2 dl bovetemjöl
2 dl rårisflingor
1/2 dl hasselnötter
1/2 dl mandel
5 st torkade osvavlade aprikoser
2 msk linfröolja
2 msk solrosfrö
1 1/2 tsk bikarbonat
en nypa salt
6 dl naturell yoghurt, laktosfri
smör eller olja och sesamfrö till formen
Så gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman alla ingredienser utom yoghurten som du blandar i sist. Rör om ordentligt.
Smöra och bröa en avlång form med sesamfrön, cirka 2 liter, och lägg smeten i formen. Grädda i ugnen i cirka 55-60 minuter. Stick brödet med en sticka, stickan ska vara torr när du tar ut brödet.



Danskt formbröd
1 bröd
1 msk fiberhusk
1 dl linfrö
1 dl sesamfrö, alternativt 1/2 dl svarta sesamfrön och 1/2 dl vita sesamfrön
1 dl solrosfrö
2 1/2 dl kokande vatten
25 g jäst
1 1/2 dl kikärtsmjöl
1/2 dl nyponmjöl
1/2 dl bovetemjöl
1 1/2 dl rårismjöl
2 tsk bikarbonat
2 nypor salt
1 dl pumpakärnor
1 1/2 dl filmjölk eller yoghurt
1/2 dl mörk sirap
1/2 rivet äpple
Så gör du:
Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsugn på 175 grader. Blanda noga fiberhusk och frön och slå på det kokande vattnet. Låt stå i 5 minuter. Blanda i jästen.
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner fiberhusk- och fröröran. Rör ner övriga ingredienser. Blanda väl, gärna med en degkrok.
Smörj och bröa en avlång form, 1 1/2 liter. Häll i smeten i formen. Pudra bovete över brödet. Låt jäsa under plastfilm i 30 minuter. Grädda i ugn i cirka 60 minuter, i varmluftsugn i 50 minuter.
Stjälp upp brödet på galler och låt det svalna under en bakduk.