Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>MAGE

Publicerad 10 apr 2016 14:30

Glutenfritt: Här är bästa brödet – för din mage

Philadelphia – småbröd.

Philadelphia – småbröd.

1/2

Foto: Marte Garmann

2/2

Foto: iStock

Glutenfritt bröd passar speciellt bra för dig som vill vara extra snäll mot magen. Gott är det också! Här har vi samlat våra bästa glutenfria brödrecept. Inspireras, baka och njut!

Av: Ewa Sköldebrand, Tina Harr, Birke Hexberg och Birthe Storaker

LÄS MER: Gluten: 12 viktiga saker du behöver veta

Philadelphia – småbröd

24 småbröd

4 dl sesamfrö

4 dl solroskärnor

2 msk bakpulver

6 tsk guarkärnmjöl

1 dl Fibrex

1 dl Pofiber

1 dl Fiber Fin

1/2 tsk salt

6 ägg

2 askar Philadelphiaost naturell (totalt 400 g)

50 g smör, smält

Så gör du:

Krossa alla frön i en mixer eller med en mixerstav.

Blanda torrvarorna i en skål.

Blanda ägg, ost och smör i en annan skål och använd en mixerstav för att få degen jämn.

Blanda ner torrvarorna i vätskan.

Låt degen stå och svälla i 5 minuter. Den ska vara lite kladdig.

Forma runda småbröd i handen med hjälp av en matsked och placera ut dem på två bakplåtar täckta med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter.

Låt svalna på galler.

Superbröd.

Foto: Philadelphia – småbröd

Superbröd

1 bröd

50 g solroskärnor

50 g pumpakärnor

3 msk bakpulver

100 g sesamfrö

120 g kokosnötsmjöl

60 g linfrö

2 msk Fiberhusk

8 ägg

2 dl kesella

3 msk flytande kokosolja eller rapsolja

2 dl vispgrädde

Så gör du:

Krossa solroskärnor och pumpakärnor i en mixer eller med en mixerstav.

Vispa äggen lätt i en skål och rör ner alla ingredienserna.

Låt blandningen svälla i 10 minuter.

Häll blandningen i en brödform som rymmer 2 liter och som klätts med bakplåtspapper.

Grädda längst ner i ugnen i 180 grader i cirka 60 minuter.

Låt svalna på galler.

LÄS MER: 9 frågor och svar om glutenintolerans

Bananbröd.

Foto: Karolina Olson Haglund

Bananbröd

1 bröd

4 mogna bananer

4 ägg

1 dl tahini

3 msk kokosolja

1 dl mandelmjöl

3/4 dl solroskärnor

2 tsk kanel

2 tsk kardemumma

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 tsk äppelcidervinäger

mandelspån till topping

Så gör du:

Sätt ugnen på 200 grader.

Mosa eller mixa bananerna och blanda ihop med tahini, ägg och kokosolja.

Blanda ner de torra ingredienserna i banan- och äggsmeten. Rör till en jämn smet och blanda till sist i äppelcider- vinägern.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd brödform. Strö över mandelspån.

Grädda i ugnen i 45 minuter.

Låt svalna på galler innan du skär upp brödet.

LÄS MER: Slutade äta gluten: "Mår mycket bättre"

Frukt- & nötbröd.

Foto: Karolina Olson Haglund

Frukt- & nötbröd

1 bröd

2 dl bovetemjöl

2 dl rårisflingor

1/2 dl hasselnötter

1/2 dl mandel

5 st torkade osvavlade aprikoser

2 msk linfröolja

2 msk solrosfrö

1 1/2 tsk bikarbonat

en nypa salt

6 dl naturell yoghurt, laktosfri

smör eller olja och sesamfrö till formen

Så gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda samman alla ingredienser utom yoghurten som du blandar i sist. Rör om ordentligt.

Smöra och bröa en avlång form med sesamfrön, cirka 2 liter, och lägg smeten i formen. Grädda i ugnen i cirka 55-60 minuter. Stick brödet med en sticka, stickan ska vara torr när du tar ut brödet.

Danskt formbröd.

Foto: Karolina Olson Haglund

Danskt formbröd

1 bröd

1 msk fiberhusk

1 dl linfrö

1 dl sesamfrö, alternativt 1/2 dl svarta sesamfrön och 1/2 dl vita sesamfrön

1 dl solrosfrö

2 1/2 dl kokande vatten

25 g jäst

1 1/2 dl kikärtsmjöl

1/2 dl nyponmjöl

1/2 dl bovetemjöl

1 1/2 dl rårismjöl

2 tsk bikarbonat

2 nypor salt

1 dl pumpakärnor

1 1/2 dl filmjölk eller yoghurt

1/2 dl mörk sirap

1/2 rivet äpple

Så gör du:

Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsugn på 175 grader. Blanda noga fiberhusk och frön och slå på det kokande vattnet. Låt stå i 5 minuter. Blanda i jästen.

Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner fiberhusk- och fröröran. Rör ner övriga ingredienser. Blanda väl, gärna med en degkrok.

Smörj och bröa en avlång form, 1 1/2 liter. Häll i smeten i formen. Pudra bovete över brödet. Låt jäsa under plastfilm i 30 minuter. Grädda i ugn i cirka 60 minuter, i varmluftsugn i 50 minuter.

Stjälp upp brödet på galler och låt det svalna under en bakduk.

LÄS MER: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår