Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hur ofta släpper vi oss per dag egentligen?Hur ofta släpper vi oss per dag egentligen?Hur ofta släpper vi oss per dag egentligen?
Snabbmat är ofta vara en stor bov i ökad gasbildning.Snabbmat är ofta vara en stor bov i ökad gasbildning.Snabbmat är ofta vara en stor bov i ökad gasbildning.
1 AV 2
Hur ofta släpper vi oss per dag egentligen?
2 AV 2
Snabbmat är ofta vara en stor bov i ökad gasbildning.

Det händer egentligen i kroppen när du pruttar

Om vi säger att du pruttar mellan 3650 och 7300 gånger om året. Vad säger du då?

Att fisa hör till något av det mest naturliga i världen. Men vad händer egentligen i kroppen när vi klämmer ut en riktig brakare?

Alla resor måste börja någonstans och i fisens fall är det i munnen.

Och det är inte bara vad vi äter och dricker som spelar stor roll för det gasmoln som senare bildas i magen. Vår förmåga att svälja luft är också något som påverkar. Äter du exempelvis snabbt, tuggar mycket tuggummi och har en fäbless för att prata med mat i mun ökar risken för luftsväljande.

LÄS MER: 5 skäl till att du fiser ofta & att de luktar illa

Svavel i tarmen = usch

Själva gasbildningen sker sedan i tarmen när maten du ätit bryts ner i bakterier. Utan yttre påverkan är luften i tarmarna luktfri, tyvärr introduceras svavel i mixen genom de livsmedel vi stoppar i oss. Vissa livsmedel innehåller mer svavel än andra - dit hör bland annat kött, ägg och kål (namnet äggfis är således inte taget ur luften).

Även fet mat som snabbmat kan vara en bov i dramat. Detta eftersom det rör sig långsamt genom tarmen vilket ökar gasbildningen. Mat som innehåller mycket fibrer ökar också luften som kommer ner i magen.

LÄS MER: 5 symtom på IBS - så lindrar du din IBS-mage

Så ofta fiser vi

Så till den stora frågan. Hur ofta fiser vi egentligen?

För den med lite mattekunskaper är svaret redan klart. De flesta fiser mellan 10 och 20 gånger om dagen och varje fis innehåller mellan en halv och en och en halv liter luft. Frekvensen kan givetvis öka beroende på din kosthållning.

Har du ovanligt hög gasbildning som leder till problem kan det handla om en intolerans. Då kan det vara idé att söka hjälp, om besvären är störande.

Något att tänka på nästa gång du släpper en riktig stinkbomb.

Fakta: www.alt.dk