1 av 2: Statistiken talar sitt tydliga språk: IBS är vanligare hos kvinnor.
2 av 2

Därför är IBS vanligare hos kvinnor

IBS är en sjukdom som drabbar många och allra vanligast är den hos kvinnor.

Upp mot 70 procent av de som har känslig tarm är av kvinnligt kön.

Men hur kommer det sig att det ser ut så här? 

Gaser, diarré, magont och förstoppning. Det här är vardagen för nästan två av tio svenskar. IBS, irritable bowel syndrome, är alltså otroligt vanligt. Men trots detta vet vi väldigt lite om varför man får sjukdomen, och varför kvinnor oftare får diagnosen. 

Hur fördelningen ser ut varierar i olika delar av världen, men vissa siffror pekar på att upp mot 70 procent av de som drabbas är kvinnor. Foto: Shutterstock

Men, det forskas för fullt.

Här är några faktorer som man tror påverkar.

1. IBS är kopplat till mens

I en internationell studie koordinerad av forskare vid Karolinska universitetet analyserade man genetisk data från 300 000 människor. Resultaten, publicerade i vetenskapliga tidskriften Gastroenterology, visade att vissa DNA-variationer ger en ökad risk för IBS hos kvinnor, men inte hos män. De här generna var i synnerhet koncentrerade till en del av kromosom 9, som man sedan tidigare sett påverkar vid vilken ålder mensen debuterar. Samma DNA-varianter kopplades också förstoppning, som är vanligare hos kvinnliga IBS-patienter.

2. Kvinnor är mer stressade än män

Många gånger kallas IBS för stressmage, och även om det senare är ett luddigt begrepp är det inte så konstigt. Stress och oro kan nämligen förvärra IBS-symtomen. 

Foto: Shutterstock

Och mycket pekar på att kvinnor är mer stressade än män. Det syns på statistiken över utbrändhet. Forskning visar också att kvinnor i heterokonstellationer generellt har en högre arbetsbelastning. Förutom förvärvsarbete tar de större ansvar för hemmet.

LÄS MER: Guide: Så äter du enligt fodmap - sex magsnälla recept

3. Tjejer bajsar inte

”Fina flickor fiser inte” och ”tjejer bajsar inte” är två slitna fraser som tyvärr säger en del om hur läget ser ut på toafronten. Nyligen publicerades en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av läkemedelsföretaget Sanofi, som visar att sju av tio kvinnor undviker att bajsa när de behöver på grund av att det känns tabu. Att säga till en ny partner att man behöver bajsa eller att gå på en offentlig toalett, exempelvis på jobbet eller i skolan, beskrevs som motigt.

LÄS MER: Unga kvinnor värst drabbade av magproblem

 

4. Kvinnor söker hjälp i större utsträckning

Ytterligare än förklaring till att fler kvinnor har diagnosen kan bero på att de söker vård i större utsträckning. Det innebär att det kan finnas ett stort mörkertal av män som har problemen utan diagnos.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!