Under sommaren flyttar vi gärna ut våra måltider.
1 av 2: Under sommaren flyttar vi gärna ut våra måltider. Foto: Shutterstock
Men se till att hålla god hygien! Särskilt under rötmånaden.
2 av 2: Men se till att hålla god hygien! Särskilt under rötmånaden. Foto: Shutterstock

Bästa tipsen för att slippa bli sjuk under rötmånaden

Gott handhygien är inte bara viktigt för att minska spridningen av covid-19.

Under rötmånaden är det extra viktigt att hantera både mat och redskap med stor försiktighet.

Mögel och bakterier frodas i värmen och många blir magsjuka som följd.

Här är de bästa tipsen för att slippa bli sjuk.

Rötmånaden infaller traditionsenligt i slutet av juli fram till slutet av augusti. Men detta kan förstås variera beroende på väder, värme och luftfuktighet. Är det supervarmt i juni kan du ha exakt samma problem.

När det är varmt och fuktigt ute trivs nämligen bakterier bättre vilket betyder att livsmedel får en försämrad hållbarhet.

– På sommaren åker många till sommarstugor och campingar, platser där det kanske är svårare att hålla hygienen. Då är det extra viktigt att tänka på att försöka att hålla rent så gott det går, har Christina Lantz, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, tidigare berättat för Hälsoliv.

LÄS OCKSÅ: Magsjuk? 5 huskurer som faktiskt fungerar

Minska matsvinnet under rötmånaden

Campylobacter är ett exempel på bakterier som kan orsaka magsjuka. Bakterien finns i många olika djur men du bör vara särskilt uppmärksam när det kommer till kyckling. En annan är ehec som främst finns i nötkreatur.

– Var extra noga under sommarmånaderna med basal hygien. Tänk på att tvätta händerna noga efter kontakt med rått kött och diska skärbrädor och utrustning som varit i kontakt med exempelvis rå kyckling eller köttfärs, har Lantz sagt.

För att slippa slänga massa mat under rötmånaden gäller det att förvara maten på ett korrekt sätt.

För att minska matsvinnet tipsar Livsmedelsverket bland annat om:

Försök hålla kylvaror kalla från butik till hem. Lägg alltid in varorna i kylen så fort du kommer hem.

Satsa på omkring fyra grader i kylskåpet.

Håll varm mat varm och kall mat kall.

Ta inte fram mer än vad som kommer gå åt.

Om du lämnar hemmet, ha alltid med en kylväska som kan hålla maten kall.

Våga också lita på ditt eget omdöme. Livsmedel som är märkta med ett bäst före-datum går ofta äta efter datumet, förutsatt att det förvarats korrekt. Du kan både titta, lukta och smaka lite grann för att avgöra om något verkar okej eller inte.

LÄS OCKSÅ: Maten du ska undvika för att inte bli magsjuk

Expertens 7 bästa tips under rötmånaden

Foto: Shutterstock

Mikrobiologen Åsa Rosengren har tidigare tipsat om sina bästa råd under rötmånaden.

1. Frukost

Långfrukost på balkongen, ja tack. Men surt smör, härsken mjölk och yoghurt till följd av solgass slipper vi gärna. 

Expertens råd: Under rötmånaden bör man vara extra noga med att ställa in färskvaror i kylen efter att du använt dem.

2. Ost 

Har osten fått en grön kant trots att det är veckor kvar till bäst-före-datum? Spara eller slänga? 

Expertens råd: Att en liten bit av osten möglat behöver inte betyda att hela osten är förstörd.

Skär bort och släng en ordentlig bit, cirka en centimeter från det skadade området och spara resten.

LÄS OCKSÅ: Sommarplågor – vanliga besvär och bra lösningar

3. Bröd 

I förgår nybakt – i dag mögligt?  Ja, dessvärre gör fuktigheten att bröd blir dåligt snabbare. Och är en del av brödet mögelangripet smakar förmodligen hela limpan illa. 

Expertens råd: Vet man med sig att man inte kommer äta hela brödet första dagen är mitt råd att dela det och frysa in det.

Att förvara bröd i kylen kan hjälpa mot mögel, men ger ofta en smulig konsistens. Men bröd som ska rostas kan fungerar.

Under rötmånaden kan man satsa på surdegsbröd som har ett lägre ph-värde och därför inte möglar lika snabbt. 

LÄS OCKSÅ: Slipp magsjuka i sommar – 7 enkla knep

4. Frukt

Svampiga persikor och skrumpna tomater.  Frukt- och grönt mognar snabbare i värme – ibland så mycket att de kan vara övermogna på ett par dagar. Är det dessutom fuktigt möglar de snabbt.

Expertens råd: För att göra förruttnelseprocessen långsammare kan man vänta med att skölja frukten precis innan man ska äta den. När man sköljer kommer den i kontakt med vatten vilket skyndar på risken för mögelväxt. 

Och visst kan man lägga in frukt och grönt i kylen för att förlänga hållbarheten, men då tappar de lite av smaken de får av att ligga framme. 

Det bästa är att inte köpa så stora mängder grönt så man hinner äta upp det i tid. 

5. Rött kött

Nej, du behöver inte bli vegetarian bara för att det är rötmånad. Men för att undvika eventuella elaka bakterier i kött finns det några enkla åtgärder att ta till: 

Expertens råd: Hamburgare gjord på färs måste alltid genomsteka helt. Eftersom köttet blandats i färsen kan bakterierna finnas överallt. 

När det kommer till köttbitar som entrecote och fransyska, räcker det med att de är välstekta på utsidan. Kyckling och färsk korv måste alltid genomstekas helt. 

6. Grillning

Marinadskålar, skärbrädor, grillfat och grilltänger... Grillning är jättetrevligt, men slarv med tallrikar och fat kan förvandlas utemiddagen till en smitthärd i rötmånadstider. 

Expertens råd: Var noga med att hålla isär skålar och verktyg. 

Fatet där det råa köttet ligger innan grillningen ska inte användas till servering efteråt och knivar du skurit kött med ska inte användas till att skära sallad.   

7. Picknick 

När det äntligen blivit picknickväder laddar vi korgen som aldrig förr: ostar, korvar, sallader, bär och bakverk… HUR vi sedan ska äta allt är inte så noga...servetter och bestick spar vi till dukade bord. 

Expertens råd: Man glömmer lätt att den egna hygienen är a och o för att hålla bakterier borta. 

På picknickar där alla bryter av samma bröd och stoppar händerna i samma bärskål är det extra viktigt att ha rena händer. Ha med våtservetter, handsprit och använd gärna bestick i den mån det går om du inte har möjlighet att tvätta händerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!