Ballongmage? Experten om de värsta bovarna
Många lider av en mage som lätt blir svullen och uppblåst, en så kallad ballongmage. Detta sker till följd av en irriterad tjocktarm som har svårare att hantera en hel del mat vi stoppar i oss.
De flesta vet säkert om att exempelvis lök och äpple kan gör magen orolig. Men visste du att även avokado, rödbetor och cashewnötter kan ställa till det?
Här varnar Sofia Antonsson, dietist och IBS-expert på IBS-fri, för tolv livsmedel som ökar risken för gaser, uppblåsthet och magsmärtor.
1. Lök
Lök kan vara gasbildande för många, men för den som lider av ballongmage blir löken svår att hantera även i liten mängd.
Lök innehåller fibersorten oligosackarider, som är väldigt gasbildande. Eftersom lök ofta används som smaksättare, och finns i en hel del mat, gäller det att vara på sin vakt. Fibrerna är vattenlösliga, vilket innebär att man inte heller kan använda lök i grytor, soppor och såser för att sedan peta bort lökbitarna. Då finns fibrerna redan i vätskan.
LÄS OCKSÅ: Problem med magen? Det här kan du göra!
2. Baljväxter
Baljväxternas fibrer är av en annan typ än lökens, men tillhör samma familj. Så även dessa kan ställa till det för den som har en känslig mage. Värst är bönor, följt av kikärtor och linser.
Bönor ska man undvika, men konserverade linser kan fungera att äta i måttlig mängd. Linserna innehåller en mindre mängd fibrer och när en del av dessa har hamnat i konservspadet, som sköljs bort, blir det lättare för magen att hantera. Kikärtor innehåller mer fibrer än linser, men är man försiktig kan det även fungera att äta en liten mängd av dessa i konserverad form.
3. Sädesslag
Vete, korn och råg innehåller en annan variant av fibrer från samma familj som fibrerna i lök och baljväxter. Ofta visar sig symptomen lite senare, eftersom de tar lite längre tid på sig att reagera i tarmen.
Bland de olika sädesslagen är de flesta mest känsliga mot råg, följt av vete och dinkel. Så dinkel klarar många att äta om man exempelvis äter ett surdegsbröd bakat på dinkel där fibrerna har brutits ner. Till skillnad från annat bröd och pasta, som man bör undvika helt.
LÄS OCKSÅ: Din svullna mage kan vara en dold sjukdom
4. Kaffe
Allt som har med bönor att göra är riskabelt för den som har en känslig tarm. Kaffebönan innehåller samma fiberfamilj som lök, bönor och sädesslag.
Jämfört med det genomsnittliga intaget av bröd och pasta är det inte en så stor mängd kaffe vi konsumerar. Men många dricker ändå mellan tre och fem koppar om dagen, vilket gör att vi trots allt får i oss en ganska stor mängd av de här fibrerna. Dessutom ökar kaffet tarmens motorik. Så om en del av ens magproblematik är att man ofta har diarré är det extra viktigt att försöka dra ner på kaffet så mycket som möjligt.
5. Kolsyrade drycker
Ibland finns inget som känns lika lockande som en törstsläckare i form av kolsyrat vatten eller läsk. Men många kan känna av att magen blir lite extra "bubblig" av den här formen av dryck.
Den som har en känslig tarm och ofta lider av ballongmage rekommenderas att helt undvika kolsyrade drycker. Kolsyran ökar nämligen gasbildningen i tarmen. För den som har svårt att skiljas från sitt bubbelvatten finns i dag varianter som bara är lätt kolsyrade som man kan prova, även om risken är att även dessa gör magen orolig. Man kan också prova med att skaka ur kolsyran ur det kolsyrade vattnet innan man dricker det.
LÄS OCKSÅ: Dålig i magen? 9 vanliga problem och lösningar
6. Fruktjuicer
Många som har problem med magen reagerar på fruktos. Fruktjuicer har en ganska stor laddning av fruktos, vilket blir svårt för magen att hantera.
Fruktos är gasbildande och kan dessutom dra ner vätska i tarmen som gör att man får lösare avföring om man är känslig. Den som har en krånglande mage brukar rekommenderas att prova att äta en frukt i taget, och inte flera ihop eftersom det blir en enorm belastning för magen. Men det är precis det man gör om man dricker juice.
7. Mjölkprodukter
Här är det mjölksockret, laktos, som är svårt för magen att hantera. Man behöver inte vara laktosintolerant för att ändå reagera på laktosen när man är känslig och ofta besväras av ballongmage.
Mjölk, fil och yoghurt är de primära laktoskällorna man bör undvika. Sedan får man känna efter vad man tål, och om man exempelvis även vill prova att byta ut grädde och matlagningsyoghurt till laktosfria alternativ. Smör innehåller så små mängder laktos så det behöver man inte bry sig om, och skivbar hårdost är alltid laktosfri.
LÄS OCKSÅ: Vanliga tecken på att du drabbats av magsår
8. Tuggummi och halstabletter
Du kanske känner dig nyttig när du väljer sockerfria halstabletter och tuggummin, men faktum är att din mage inte är särskilt tacksam över det här valet.
Sockerfria halstabletter och tuggummin, som i stället innehåller sötningsmedel, ska man se upp med. De är nämligen sötade med sockeralkoholer, som sorbitol och xylitol, som är väldigt symptombildande. De kan bland annat leda till en ökad mängd gaser samt lösare avföring.
9. Avokado
Vi vet att avokadon har många hälsofördelar, och därför är det lite förvånande att den inte är särskilt skonsam mot magen.
För den som har problem med magen kan det bli knepigt att hantera avokado i större mängder, även om de flesta klarar att äta en liten bit. Detta beror på att den innehåller sockeralkoholen sorbitol, som kan vara gasbildande och ha en laxerande effekt för den som är känslig.
10. Rödbetor
När vi pratar om livsmedel som kan göra magen orolig är kanske inte rödbetan det första man tänker på. Men den innehåller samma fiberfamilj som lök, baljväxter och sädesslag, och kan alltså ställa till det i tarmen på samma sätt.
Precis som med linser kan konserverade rödbetor vara lättare för magen att hantera, efter att man hällt av vattnet som en del av fibrerna hamnat i. Kokta rödbetor kan också fungera bättre efter att man har hällt av vattnet. Det är fortfarande ingenting den med känslig mage tål i större mängd, men möjligen kan en halv eller en liten rödbeta gå bra.
11. Cashewnötter
Här har vi ytterligare en lite oväntad deltagare i gruppen av livsmedel som kan vara extra riskabla för den med ballongmage. Nästa gång du ska välja nötter bör du undvika just den här sorten om du är känslig.
Cashewnötterna innehåller samma fiberfamilj som exempelvis lök och baljväxter. Det är vattenlösliga fibrer men i den här formen kommer man inte bort från dessa, som man exempelvis kan göra med konserverade linser. Man bör helt enkelt undvika dessa nötter och välja en annan sort i stället.
12. Äpple och päron
Dessa frukter innehåller både fruktos och sorbitol, vilket betyder att man kan reagera på frukten även om man tål ett av dessa sötningsämnen.
De här två ämnena i kombination kan göra att personer med känslig tarm reagerar väldigt starkt. Det blir ett slags förstärkt effekt av den här kombinationen, och här spelar det ingen roll om man tillagar frukten först.