Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ballongmage? 12 livsmedel du ska äta mer av

Den som drömmer om en stillsam mage kan behöva se över sin kosthållning.

Här listar dietisten Sofia Antonsson 12 livsmedel som det kan vara bra att äta mer av - och tre helt okända magbovar!

På kuppen kan du gå ner några kilon.

Foto: Shutterstock

 

1. Potatis

Kokt potatis är också ett livsmedel som hjälper magen till ro. Genom att välja en kokt och avsvalnad potatis får man dessutom resistent stärkelse, som kommer att göra nytta hos bakterierna i slutet av matsmältningskanalen.

 

2. Dinkelsurdegsbröd

Surdegsbröd är både gott och nyttigt. Det förbättrar jäsningen och höjer brödets kvalitet. Den ger god, frisk och syrlig smak och ger ett trevligt tuggmotstånd. Surdeg ger mättnad och höjer inte blodsockret lika snabbt som vanligt bröd.

Surdeg med dinkel är ett magvänligt alternativ eftersom fiberdelarna (som stör magen) bryts ner i fermenteringsprocessen. 

3. Ägg 

Så länge man har ägg har man mat. Kokta ägg kan man ha med som mellanmål, uppvispade med lite vatten blir de en god frukostomelett (toppa med lite tomater och ost). Hacka dem till sås, vispa dem till majonnäs, baka ner dem i en kaka.

Rikt på proteiner och inte dyrt.

LÄS OCKSÅ: 5 enkla miniknep för att gå ner i vikt

 

 

Foto: Shutterstock

4. Konserverade linser

Om linser och böner är för tuffa i sitt originalutförande, kan det vara värt att prova konserverade varianter. I konserverade linser har lite av fibrerna har läckt ut och konserverade kikärtor kan ofta gå bra de också.

 

 

5. Havreprodukter

Havre är bra för både maghälsa och hjärthälsa. I dag finns det olika varianter hav mindre processade havrekorn i butikerna, men även alldeles vanliga havregryn är utmärkta magval och gröt är en rätt som ger nyttiga näringsämnen och långvarig mättnad till en billig peng.

– Se bara upp för fiberberikade havregryn som innehåller magboven vetekli!

6. Laktosfri mjölk

Om man har svårt att bryta ned mjölksocker, laktos, kan det resultera i en bullrig och bråkig mage. Genom att välja en variant där jobbet redan är gjort, som i laktosfri mjölk, eller dricka en växtbaserad mjölkdryck, till exempel havredryck, kan man slippa de bekymren.

LÄS OCKSÅ: Mage: 9 vanliga problem och lösningar

 

 

Foto: Shutterstock

7. Ris

Ett klassisk magsnällt tillbehör som i dag finns att hitta i olika varianter och beredningsgrader. Råris och rött ris innehåller exempelvis lite mer nyttigheter och lite långsammare kolhydrater utan att störa till det med magen..

 

8. Quinoa

Små frön som är naturligt fria från gluten och på köpet relativt näringsrika med en hel del protein men till skillnad från bönor ger den inte upphov till gasighet. Finns i många olika former och färger och kan användas antingen som tillbehör, mättnadsgivare i sallad eller i matlagning såsom biffar.

9. Syrade morötter 

Precis som linser blir snälla för magen när de är konserverade, blir rotsaker mildare när de är syrade.

Sofia Antonsson rekommenderar gärna syrade morötter - det finns på glasburk i välsorterade livsmedelsbutiker.

LÄS OCKSÅ: Uppblåst? 8 värsta matvarorna för din mage

 

 

Foto: Shutterstock

10. Den gröna kålen

Rödkål, grönkål, svartkål, vitkål - det finns kål av så många slag. Men de har lite olika karaktär, och om man har problem med magen är Sofia Antonssons favorit självklar:

– Välj framför allt grönkål, den är snäll, god och supernyttig!

 

11. Gröna bladgrönsaker 

Spenat, rucola, machésallad är tre exempel på grönsaker magen inte tycker att det finns så särskilt mycket att klaga över.

– De innehåller rikligt med både fiber och järn utan att reta magen.

12. Fisk

Det finns en liten procent av befolkningen som reagerar på fisk, ägg och kött, men för de allra flesta är fisk ett säkert och okomplicerat livsmedel.

Eftersom fisken lever i kallt vatten utgörs en högre andel av fettet i deras celler av fleromättat fett som inte stelnar trots låga vattentemperaturer. Praktiskt för dem, nyttigt för oss och våra hjärtan.

 

 

Foto: Shutterstock

3 okända magbovar

Om du eftersträvar en lugn och glad mage bör du börja med att rensa bort livsmedel som kan vara tuffa. Lök, baljväxter och sädesslag är vanliga skurkar.

Men det finns fler, lite mer oväntade magbovar som kan ställa till det.

 

1. Avokado

Avokado är ett nyttigt livsmedel med en fin fettprofil och mycket näring. Men det betyder inte att alla tål det. Fler än man tänker har tufft att smälta avokado, med krånglande mage som följd.

– Det finns sorbitol i dem, så de går bort för människor med magproblem. Det har folk inte koll på, " Va, vadå?" är en vanlig reaktion, säger Sofia Antonsson

2. Svamp 

Om du blir bubblig efter svampsoppan är det inte säkert att det är fel på svampen. Det kan också vara så att magen reagerar på livsmedlet.

– Det verkar vara typ samma i hela champinjonfamiljen - portabello, shiitake, men också vissa andra svampar kan ge magreaktioner.

3. Rödbetor

Rödbetor innehåller i sin färska form en ganska hög andel av de jäsningsbara kolhydraterna som kan få magen att bubbla och jäsa rejält. 

Återigen kan rätt tillredning göra underverk:

– Inlagda rödbetor har ett naturligt lägre innehåll av kostfibrer eftersom de läckt ut i spaden, så frossa i stället på dem.