Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Är din magsmärta farlig? Läkarens bästa råd

Foto: Shutterstock

2 av 5

2. "Är min magsmärta farlig?"

En svårighet med magbesvär är att flera symtom kan stämma in på många olika diagnoser. För läkare är det därför viktigt att vara helt säker för att inte missa en allvarlig sjukdom – exempelvis en cancersjukdom i grovtarmen, menar överläkaren Per Hellström.

– Därför kan IBS-begreppet vara förrädiskt på det viset att bakom en sådan diagnos kan det dölja sig något annat. Det gäller att träffa en läkare som har tillräcklig kunskap och som har träffat många andra patienter för att göra den bedömningen.

För att upptäcka eller utesluta cancer krävs en koloskopi, en undersökning där en böjlig slang med en liten kamera förs in i ändtarmen. Tidigare har detta erbjudits till personer runt 50 år med nytillkomna symtom.

– Det obehagliga som hänt nu under senare tid är att man fått klart för sig att just kolorektalcancer har en trend att dyka upp tidigare, säger Hellström.

I Sverige debuterar sjukdomen oftast i 70-årsåldern men Hellström menar att det är bättre att ta det säkra före det osäkra. En viktig faktor är emellertid som sagt att symtomen är nytillkomna, då bör man vara mer på sin vakt.

LÄS OCKSÅ: 7 sorters smärta - och hur du lindrar den

2 av 5