Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Är din magsmärta farlig? Läkarens bästa råd

Magen är en otroligt komplex del av kroppen. Därför är det inte så konstigt att om något går snett, så får det stora effekter.

Magbesvär drabbar många och orsaken kan vara allt från ofarliga symtom till livshotande sjukdomar.

Här svarar överläkaren på vanliga frågor om magbesvär.

Foto: Shutterstock

1 av 5

1. "Varför har jag ont i magen?"

En otroligt generell fråga som har en myriad av möjliga svar.

Enligt Per Hellström, professor och överläkare i gastroenterologi och hepatologi, handlar det egentligen om två olika frågor: Patienter som ofta har ont i magen och känner sig uppsvällda. Hellström menar att uppåt 15-20 procent av befolkningen lider av någon av de här problemen – långt fler än de som söker vård.

– Smärtan har sannolikt sin grund i att tarmarna blir uppspända av gasproduktionen från bakterierna i mag- tarmkanalen, säger Hellström

En möjlig lösning är att minska bakteriernas tillgång till näring, kort och gott försöka svälta ut dem.

Enligt Hellström lever bakterierna oftast på kolhydrater vilket gör att många nyttiga råvaror – som grönsaker, potatis och gröt plötsligt kan behöva uteslutas. Även onyttigheter, som godis, ger bakterierna föda.

– Då får man i stället frågan: “Vad ska jag äta då?”. Där har vi läkare stor hjälp av våra dietister som har en framskjuten roll i kunskapen om att dämpa tarmflorans aktivitet. Deras uppgift blir att ersätta födoämnen som kan vara gasbildande för tarmfloran.

Symtom som gaser, diarré, magont och förstoppning kan också vara ett tecken på IBS, irritable bowel syndrome. Uppåt två av tio svenskar kan vara drabbade och det är en vanlig diagnos inom primärvården i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Ont i magen? 5 vanliga orsaker och vad du kan göra

1 av 5